Válás, de hol?

Házassági- és válási bizonyítvány Kínában

Házassági- és válási bizonyítvány Kínában

A házastársi vízumok kérvényezéséhez házasság vagy civil unió kellene, az meg válás nélkül nem megy. Már mint azoknak nem, akik még mindig házasok. Az ausztrál válás viszont szörnyű lassú. Egy év külön élést kell igazolni ahhoz, hogy egyáltalán hozzá tudjanak kezdeni és akkor még sorba is kell állni a bíróságon. Erre a legtöbb esetben egyszerűen nincs idő. A kézenfekvő megoldás, magyarok esetében, hogy legalább az egyik magyar fél elutazik Magyarországra és ott válik. Nagyon gondos szervezéssel néhány hónap alatt elintézhető az egész. Sajnos csak akkor, ha tényleg gondos a szervezés. A magyar hatóságok belekötnek minden apróságba és akkor ott is elhúzódhat a dolog. Ezt hívjuk honvágynak.

Most kaptam, első kézből az infót, hogy egy Ausztráliában élő magyar pár egyik tagja az interneten át elintézett egy mexikói válást. Erre a válásra alapozva sikerült Ausztráliában újra házasodni és házastársi vízumot kérni.

Az interneten pillanatok alatt található olyan cég, amelyik mexikói válást intéz. Azt írják a honlapon, hogy nem szükséges oda utazni. Teljes egészében távolról elintézhető az egész, akár 10 nap alatt is. Pénzbe kerül, de az ausztrál válás is abba kerülne.

További érdekesség, hogy az Ausztráliában élő thai állampolgárok simán elintézik a válást Thaiföld sydney-i konzulátusán.

Még érdekesebb, hogy ezeket a táv-válásokat meg diplomáciai válásokat az ausztrál házasságkötő anyakönyvvezető elfogadja törvényesnek és megköti az új házasságot. De az igazán érdekes az, hogy a Bevándorlási Hivatal is beveszi ezt az egészet és megadja a vízumot.

A kínai válásnak egyik sem ér nyomába, de félő, hogy ez az Ausztráliában élők számára nem jöhet számításba, kivéve persze, ha az egyik fél kínai. Az Economist azt írja, hogy ott nem kell bíró a váláshoz, elég elmenni a kerületi önkormányzathoz, ahol fél óra alatt megvan a válás. Az ára 2 ausztrál dollár alatt van és még egy szép piros bizonyítványt is kiállítanak róla.

cikk

 

Standard