Az első tennivalók

Hayim írta Melbourne-ből

Adószám (TFN, azaz Tax File Number): Még az előző este netről igényeltem. 28 napon belül érkezik

Bank: megnyitottuk a bankszámlát. Nagyon kedvesek az ügyintézők. Igazából első alkalommal meg nem sikerült, mert egyedül mentem, de később újból bementünk. Néhány nap múlva majd küldik a kártyát is. Bankszámlakivonatot mosolyogva, kérdés és költség nélkül adtak. Ez nem árt a lakásbérlésnél.

Medicare: ide családdal kellett volna bemenni. Kell vinni az útlevelet, és akkor mar biztosítva is leszünk. De a belépés után kb. 10 nappal érdemes csak menni, mert kicsit lassú az a feldolgozási ütem, ami elküldi az országba belepők adatait nekik.

Centrelink: itt lehet segélyt kérni. Itt olyan arcokat láttam, ami felért a multikulturális sokkal. Most nincs időm leirni, de pffff. Mi itt családtámogatási segélyt kérhettünk (más nem jár az új bevándorlóknak). Ehhez kell a TFN, tehát még nem tudtam igényelni.

Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy a bankszámlát már külföldről is megnyíthatod – lásd a megfelelő oldalon a leírást – és így az ausztrál kezdeteknél máris lesz számlaszámod. Ez itt nagyon fontos, mert a pénzmozgás szinte kizárólag azon keresztűl történik majd.

A munkába álláshoz nem kötelező az adószám. Elég egy munkára jogosító vízum. Az adószámot később isközölheted a munkáltatóval, aki ezt felhasználva bejelent téged az adóhivatalhoz, mint új adózó munkást.

Mobil

20-30 dollárért bárhol kaphatsz egy feltölthetős kártyát és ettől kezdve lesz ausztrál számod. Használd egészséggel.

Internet

Ez a legfontosabb, mert ezen keresztűl intézhető minden a legegyszerűbben. Ausztráliában nagyok a távolságok. Személyes megjelenés egy-két hivatalban és elfogy a napod, az energiád és a kedved. A neten át minden könnyebb.

Ingyenes vagy olcsó internet-elérés van a helyi könyvtárakban. Potya wi-fi a nagyvárosok cityjében. Állandó wi-fi szolgálatás szokott lenni a diákszállásokon és a nemzetközi iskolákban. Vannak internet kávézók is bőven. Ha lakást bérelsz végre, akkor saját kapcsolatra is előfizethetsz.

Széles-sávú kapcsolatok összehasonlítása. Ezen a szájton kikeresheted magadnak a megfelelőt. Nagyon vigyázz arra, hogy milyen feltételek vonatkoznak rád arra az esetre, ha túlléped a kiszabott keretet. Vannak olyan cégek – a nagyobbak – amelyek nem figyelmeztetnek a túllépésre, hanem elkezdenek úgy számlázni, hogy no. A kisebb cégek a túllépés után visszaveszik a sávszélességet. Megmarad a kapcsolat, csak lassúb lesz. A következő hónap elsejétől madj újra kapsz egy gyors keretet.

Nekem az utóbbi fajta van és elő-előfordul, hogy túllépem a kereted, de ebből még semmi komoly bajom nem származott. Új bevándorlóim sorra az első kategóriába tartozó cégekkel kötöttek szerződést és volt olyan, akinek minden megtakarított pénzét el akarták venni néhány hét után.

Belenéztem a pillanatnyi kínálatba. Így jelzik, hogy mi történik keret-túllépés esetén: Excess Data: Speed Limited to 64 kbps.