Ápolók

magyarul angolul bevándorlásra alkalmas?
diplomás ápoló registered nurse igen
szakképzett ápoló enrolled nurse nem
segédápoló nurse nem

 

Segédápolók

A képzetlenek is találhatnak munkát, pl. öregek otthonában. Tudok olyan diákokról, akik ilyen helyen dolgoznak, pedig semmi ehhez kapcsolódó végzettségük nincs. Bevándorló-vízum megszerzésére ez teljesen alkalmatlan foglalkozás és akkor sem válik azzá, ha Ausztráliában gyakorlod.

Szakképzett ápolók

A 2. csoportba tartozók ausztrál Diploma szintű vagy azzal egyenrangú külföldi végzettséggel rendelkeznek. Ezt az ausztrál szakképzési intézményekben (TAFE) egy év tanulással lehet megszerezni. Ha külföldön szerzett végzettséget szeretnél elismertetni, akkor először is 7-es eredményt kell elérni az IELTS-nyelvvizsgán. Nekem egyszerűbbnek tűnik az egy éves TAFE-tanfolyam elvégzése, mint a nyelvvizsgára való felkészülés.

Az 1. és a 2. csoportba tartozók a szakképzettségük jogán nem kaphatnak állandó lakosi vízumot. Akkor hogyan kerülnek mégis ide? Úgy mint egy állandó vagy egy ideiglenes lakos házastársa, vagy mint diák. Mindnek megengedi a vízuma a munkavállalást. Attól kezdve csak szakmaelismerési akadályokat kell legyőznie, és könnyen kaphat munkát, mert ez egy keresett szakma.

Felsőfokú képzettséggel rendelkező ápolók

A legfelső csoportba tartozók Bachelor Degree szintű végzettséggel rendelkeznek. Ezt 4 éves felsőfokú tanulással lehet megszerezni. A külföldön szerzett végzettségek elismertetése itt is 7-es IELTS nyelvvizsgával kezdődik, aztán pedig szakmai vizsgát kell tenni. Ezek a vizsgák államonként különböznek.

Nem kell szakmai vizsgát tenni annak, aki az EU 77/453, 80/155, 2005/36/EC direktívája szerinti nővérképzést kapott valamelyik EU-tagországban. Először is tudd meg, hogy a képzettséged megfelel-e ennek a direktívának.

dr. Balogh Zoltán, a Semmelweis tanára úgy tájékoztatott, hogy a Semmelweisen folyó nővérképzés megfelel a 2005/36-os számú direktívának.

Ezzel a 3. csoportba tartozó elismert végzettséggel már önállóan is lehet pályázni az állandó lakosi vízumra és meg is lehet vele szerezni.