Adó

Személyi jövedelemadó 2011/2012-ben

Évi jövedelem Adó (minden összeg ausztrál dollárban)
1 – 6 000 nincs
6 001 – 37 000 a 6000 fölötti összeg 15%-a
37 001 – 80000 4650 + a 37 000 fölötti összeg 30%-a
80 001 – 180 000 17 550 + a 80 000 fölötti összeg 37%-a
180 001 és több 54 550 + a 180 000 fölötti összeg 45%-a

Hol van a vállalkozói adótábla?

Sehol. Nekünk csak egy adótáblánk van, mert egy kis ország vagyunk.

Egyéb adónemek

Adónem Adó
TB nincs
Az ÁFA megfelelője, a GST (élelmiszereken nincs) 10%
A kötelező egészségbiztosítás (Medicare) 1,5%
A kötelező magánnyugdíj-alap (super)* 9%

Jövedelemadó számítás

Egy jó adókalkulátor az adóhivatal honlapján.

Adóbevallás és visszaigénylés

MM, Geraldton 2008

A legmegbízhatóbb infók, az adóhivatal honlapján vannak.

Az adó év július 1-től a következő év június 30-ig tart és az adóbevallást egyéneknek október 31-ig kell beadni. Ha ügynökkel csináltatod akkor ez a beadási határidő kitolódhat még későbbre. Az adóbevallás beadása után az az adóhivatal kiszámítja, hogy te tartozol-e a nekik vagy ők neked és ennek megfelelően küldenek neked egy számlát vagy egy csekket (vagy a bankszámládra utalják a pénzt közvetlenül, ha azt kérted). Mivel a határidő már lejárt az elmúlt évre ezért megbűntethetnek (pénzbírság), ha későn adod be, de ha pénz jár vissza neked, akkor általában eltekintenek ettől.

Az ATO honlapjáról letölthető az eTax program, amivel egyedül is megcsinálhatod a bevallást és az interneten keresztül be is adhatod (de csak ha nem ez az első) vagy kinyomtathatod és postázhatod. A tax agent levesz legalább 100 dollárra

Mit tud rólad az adóhivatal?

Megválaszolja Zab, aki könyvelő

Érdekes, hogy az emberek azt hiszik, hogy nyilatkoznak az adóhivatalnak. Valójában, csak a külföldi dolgaidról “nyilatkozol”. A belföldi pénzügyeid egy színjáték azon része, amiben elmeséled nekik azt, amit már régóta tudnak rólad.

Az adóhivatal szerint nincs ártatlanság vélelme. Ha kimondják, hogy sundabundázol, akkor be kell bizonyítanod hogy nem is. Nem érdemes.

Kifejezetten szereti csekkolni a bank kamataidat, és civil szervezetek juttatásait. Nem akarok odafele beszélni, de az apró eltakarható dolgok bejelentése jó. Pár év múlva mikor a szükség úgyhozza, mindig lehet villogni olyan tevékenységekkel amik akkoriban nem hoztak sok pénzt, de mivel “bevallottad” jó referenciát ad a jövőben. Egyszerűen fogalmazva: mit nem adna néhány ember ma, ha már 10 éve rapportált volna apró-cseprő keresetekről, mert ezzel tíz évre visszanyúló jó híre lenne, hogy ilyet is csinált. Minden bizonnyal kifizetné azt a pár száz dollárt ma, amit azzal spórolt, hogy eltitkolta.

Adószámok

Adó-dosszié szám (Tax File Number)

Minden adóalanynak – személynek, vállalkozásnak, szervezetnek – aki adót fizet vagy segélyt kap, adószámot kell kérnie. Az angol neve Tax File Number. Bármelyik adóhivatal ad ilyet, csak igazolni kell a személyazonosságodat. Ez a szám szigorúan bizalmas.

Nem kell kivárnod az adószám megérkezését. Ha olyan vízumod van, amely engedélyezi a munkát, akkor azonnal munkába állhatsz.

Új bevándorlók és látogatók a személyazonosságukat elektronikusan is igazolhatják. Az adóhivatal megnézi a vízumadatokat a Bevándorlási Hivatal adatbázisában és ha ott találja, akkor kiadja az adószámot. Egy ilyen igénylést az interneten is elvégezhetsz. Pár perc az egész.

Ausztrál üzleti szám (Australian Business Number)

Az ausztrál áfa, a GST visszaigényléséhez illetve áfás számla kiadásához minden vállalkozónak ill. vállalatnak szüksége lesz az ausztrál üzleti számra (angolul Australian Business Number, röviden ABN). Ha már van adószámod, akkor az interneten keresztül is kérhetsz ABN-t, de ha nem lenne kapcsolatod, akkor levélben vagy az adóhivatalban személyesen is.

Semmi egyéb nem kell hozzá! Itt mindenki számlaképes, aki az kíván lenni. Semmi vállalkozói-engedély, cégbejegyzés és egyéb izék nem kellenek. Hiszed vagy nem, ez így van, és a kenguruk is szabadon ugrálnak a mezőn.

Az ABN nyilvános, mindenki számára hozzáférhető. Ezen a címen, az Ausztrál Üzleti Regiszterben te is megtalálhatod. Keress rá egy ismert névre, legyen mondjuk Zoltan Bertok.

Az adóhivatal honlapja bőséges információval szolgál minden adózási kérdésben.

Ha alkalmazottként dolgoztál, akkor az adóév végén a munkáltató átad neked, mint munkavállalónak egy ilyen papírt vagy egy ehhez hasonló számítógéppel generált nyomatot.

A számítógéppel generált űrlap is ugyanezt tartalmazza, de a kinézet attól függ, hogy a munkáltató melyik könyvelő-programot használta.

Ezzel és még más egyéb igazolással, számlákkal, miegyébbel elmegyünk év végén a sarki könyvelőhöz, aki elkészíti az adó-visszatérítési kérelmünket. A köznyelv ezt hívja Tax Return-nek. Valamikor ez volt a hivatalos neve is. Az adóhivatal visszatérít valamennyit – nem sokat – a befizetett adóból és küld egy kísérőlevelet is, egy elszámolást. Ennek a neve Notice of Assessment. Egy gondos adófizető ezt elrakja biztos helyre és megőrzi, mert még szükség lehet rá. Ha elvesztené, kérhet egy másolatot az adóhivataltól.

István írta Sydney-ből, 2004-ben:

Megcsináltam az adóbevallásomat is. Mint kiderült, itt a cégek nem csinálják meg az alkalmazottak számára az adóbevallást az év végén. Ők csak levonják az általuk saccolt adót, majd az év végén, ha van mit, akkor vissza lehet belőle igényelni.

Le is töltöttem a programocskát az ATO weboldaláról, ami lépésről-lépésre végigvezet a teendőkön, és részletesen elmagyarázza, hogy hova mit kell írni.

A végeredmény elég meglepő volt. Majd’ $3000 sikerült visszakérnünk! Nem igazán hittem el, hogy jól töltöttem ki, hiszen csak áprilistól vagyok foglalkoztatva és ez azért elég jól hangzik erre a kis időre.

Szóval a helyi adózásban járatos kedves ismerőssel még egyszer végigmentünk a dolgon, és csak megint ennyi jött ki. Pontosabban több, mivel el lehet számolni irodaszereket, szakkönyvet is, amit én nem vettem bele eredetileg, pedig beruháztam ilyen dolgokba is.

Szóval boldogan postáztam el a fájlt az interneten át, és 4 nap múlva meg is érkezett a pénz a bankszámlánkra! Az Isten áldja meg az adóhivatalt!

Zab könyvelést tanul 2006-ban, érdemes oda figyelni rá:

Az Ausztrál Adóhivatal előszeretettel osztogatja mindenkinek a rezidens státuszt. Ha rezidens vagy adóügyből, akkor pedig beleharaphat a magyar jövedelmedbe. De: csak akkor, ha az Ozi nagytestvér lát pénzforgalmat. (kb. 10 ezer AUD/hónap)

Egy eset: kínai diák idejön tanulni. A tax iroda rezidensnek jelöli, mert fél évet átlépi az ittartózkodása. Apuka tragikusan meghal Shanghaiban, és a kisdiák kapja meg a jövedelmeket, esetleg eladja a gyárat. A gyár és jövedelmek hozzáadódnak az Ausztráliában keresett adózható összeghez.

A tax rezidensséget több kritérium alapján állapítja meg az Adóhivatal, és elég egynek megfelelni. De, mint mondtam, ezek inkább csak arra jók, hogy bele tudjanak marni mindenféle szegény teniszcsillagok, meg sztárok összegürcölt pénzecskéjébe. Minket, nagyokat nem érint.

Hogy egy cég rezidens-e például olyan módon állapítják meg, hogy a vezető kutyák hol székelnek, mi az állampolgárságuk, hol rezidensek, illetve a részvényeseik összetétele hová valósi. Ha létrehozol itt egy telepet, nem lesz a céged feltétlenül rezidens.

Ígérik, nem fog fájni, ha nem vagy rezidens: az adó 48%-os ebben az esetben.

A tax rezidens magánszemelyek adósávja 18%-tól kezdődik, progresszív. Az első 6000 dollár nem adóköteles.

Aki az UK-ból jön át, és már fizetett adót, az egy bizonyos mértékben levonható, azt hiszem meg kell indexelni.”

A Tröszt?

Zab, Sydney 2011

A Mézga család zöldségest alapít, mert ez alkalommal Huffnáger Pista ausztrál csekkje nem lett Dishonoured és úgy gondolták, hogy nem herdálják el ezt a szélfútta zsozsót.

Tehát elhatározták, hogy csinálnak egy zöldségest. Elmentek a könyvelőhöz, aki azt mondta, hogy álljon meg a menet. Nem úgy van az, hogy a Mézga család csinál egy familia Kft-t, több okból se. Még a fizu kifizetése nem is lenne nehéz, csak Payroll-ba kell vágni mindenkit. De mi van akkor, ha túl erős paprikát adnak el a szívbeteg Máris szomszédnak aki szörnyethal a zellerkrémlevese felett? Hogy védve legyen a Mézga család, csinálnak hát egy Family Tröszt-öt a könyvelővel aki Trustee-ként kezeli a zsozsót és a rendeletben meghatározott módon szétosztja a Trust jövedelmét a családban akik a kapott pénzt az SZJA sávoknak megfelelően adózzák le. A Trösztnek nem kell adóznia a megszerzett, de szétosztott jövedelméből, de a megmaradt felhalmozandó zsetonból igen. Tehát a könyvelő szétosztja a Tröszt jövedelmét a rendelet szerint. A Mézga család átadja a Settlornak a Huffnáger csekkjét aki azt átadja a könyvelőnek. Az megcsinálja a Trust-ot.

Ekkor, azonnal csinál egy Pty Ltd-t, amit a Trust birtokol. Aztán a Trust megveszi a zöldségesbódét és megengedi a Pty Ltd-nek hogy ott tevékenykedjen.

Ha a Pty Ltd profittal zárja a céget, akkor az 100%-ban átadja a Trustnak, ami aztán kiosztásra kerül a családtagok között.

Ha Máris szomszéd meghal a túl erős paprikától, akkor a Máris család megtámadja a Pty Ltd-t, hogy leszedjen 1 misi fájdalomdíjat (public liability). Ekkor a Pty Ltd veszt és a tulajdonosainak felelnie kellene 1 misivel. Csakhogy a Pty Ltd tulajdonosa nem Aladár és a többiek, hanem a Mézga Family Trust. A Trust pedig nem elérhető.  Asset protection.

Trust