Építkezés 4

Itt Sydney-ben olyan jó az időjárás, hogy egész évben folyamatosan lehet építeni. Ezeket a képeket júliusban, a legnagyobb télben készítettem. A munkások rövid ujjú ingben dolgoznak.

Vidám kőműves falaz

Egyetlen téglasort húznak csak fel. A falnak semmi tartó szerepe nincs. A malterba kis lemezdarabokat raknak  közben. Ezek másik végét a ház faszerkezetéhez szegezik, hogy az egész szerkezet biztosabban álljon. A fal és a keret között marad egy 4-5 cm-es légrés. Ide nem kerül semmi, csak a levegő.

A falak, azok vékonyak. De azok ám! Én idejében szóltam!

Ausztráliában  minden családi ház könnyűszerkezetes. A sorházak és a tömbházak nem azok, de nehéznek azokat sem nevezném. Mivel építkezés közben nem látható jól a szerkezet, ezért  a maradék anyagokból összeütöttem egy kis modellt.

Külső falazásnál egyetlen téglasort raknak. A tégla és a ház váz-szerkezet között kimarad egy kb. 4-5 cm-es légrés. A vázba üveggyapot szigetelést is rakhatnak, de nem mindig szoktak. Végül pedig az itt kérdőjellel jelölt gipszkarton építőlemezt rakják fel. Régen hozzácsavarozták a vázhoz, manapság inkább ragasztják. Mindössze 12 mm vastag. Ez lesz a belső fal.

Járt itt  Jani, aki Magyarországon saját maga építette meg a  könnyűszerkezetes házát. Alaposan megvizsgálta az itteni módszert és azt állította, hogy alig van valami különbség. Tehát ott sincs ez másként, csak még nem terjedt el ennyire, mint itt. Meg fogsz lepődni azon, hogy mennyire más a hőérzet az ilyen lakásokban. Alig van hőkapacitása a falnak. A hőszigetelés jó, az ajtók és az ablakok jól zárnak, tehát ha a levegőt felmelegítjük, akkor az meleg, de ha kiszellőztetjük, akkor kezdhetjük a melegítést elölről, mert a fal nem tárol eleget ahhoz, hogy újra melegítse.

Pékpityu, Perth 2012

Pláne, ha még látnátok, hogy a víz – és gázvezetéket is a padlástérben vezetik el, két pont között legrövidebb út az egyenes alapon! A villany mellett persze. Félkemény PVC a víznek és magasnyomású fémhálós pvc gázcső. Vagy micsoda. Duplaüveges ablakot ne keressetek. Nincs rá igény. Van energia! Ja, az ajtók körül okosan kisebb légrés van hagyva a belső túlnyomás elkerülése és a természetes szellőztetés végett. Új és régi(bb) építésű házaknál egyaránt.
A precizitáshoz szokott európai soxor hanyattvágja magát ezek láttán.

Zsolt, Magyarország 2012

A Magyarországon elterjedt szerkezet annyiban tér el, hogy jobb a szigetelése, de silányabb az “erőssége”! Vagyis kívül a legritkább esetben van tégla, mert elég drága, helyette hungarocellel készült szigetelés és üvegszövet ágyazatú nemes-vakolat kerül fel. Légrés az esetek többségében nincs. Az előre gyártott rendszerek ettől eltérhetnek, de a szerkezetek sokban nem különböznek.
Tető

Tetőfedés. A cserepek alatt egy hőtükröző papír van. Egyik oldala kék, a másik alufóliás.

Tetőfedés. A cserepek alatt egy hőtükröző papír van. Egyik oldala kék, a másik alufóliás.