Diákmunkák

2015

A legnagyobb sydney-i lap, a Sydney Morning Herald újságírója Ausztráliában tanuló külföldi diákokkal beszélt egy nyelviskolában. Egy tucatnyi diák elmondta, hogy 9 dolláros órabérért dolgoznak, de tudnak olyanokról is akik csak 8-ért. Egy fiatal olasz diák azt mondta, hogy heti 70 órát dolgozik egy kávézóban és egy étteremben, plusz napi négy órát az iskolában is eltölt. (Biztosan alszik.)

– Mi mást tehetnék? Dolgoznom kell, hogy megéljek. Tudom, hogy illegális (mert a külföldi diákok csak heti 20 órát dolgozhatnak), de ha kevesebbet dolgozom, nem élek meg.

Egy jogsegélyszolgálat vezetője elmondta, hogy a diákok hozzá fordulnak panasszal. A munkáltatójuk azzal fenyegeti őket, hogy feljelenti a Bevándorlási Hivatalnál azt, aki panaszkodni merészel és akkor majd kitoloncolják.

Thomson Ch’ng, a Külföldi Diákok Tanácsának elnöke szerint a probléma mindennapos és sok diák van elkeserítő helyzetben.

It is too common to the point where everyone thinks it is OK

Már egészen közel vagyunk ahhoz a helyzethez, hogy mindenki úgy hiszi, hogy ez így van rendjén. A kormány és az oktatás arra biztatja a külföldi diákokat, hogy jöjjenek csak Ausztráliába tanulni, de ez csak ront a helyzeten, mert egyre több munkahely kéne nekik, de az meg nincs elég.

Jason Stewart, aki angolt tanít a diákoknak, azt mondja, hogy a legtöbb diák többet dolgozik, mint a megengedett heti 20 óra, de hát nem lehet megélni heti 200 dollárból. Nem elégedettek, de úgy látják, hogy nincs más választásuk.

http://www.smh.com.au/national/education/international-students-forced-to-work-for-just-8-an-hour-20150117-12rwuo.html

Zab részletes, tapasztalatokon alapuló, de már sok éves beszámolója:

Előzetes tanulmányok nélkül lehetsz: Runner (kenyeres), Waiter (felszolgáló), Barrista (bárpultos), Bartender (bárpultos megint), Kitchen Hand (konyhai segéderő), Sandwich Hand (konyhai segédmunkás). Először a konyhaszolgálatról ejtek pár szót, majd a színfalak előtti munkákról:

Konyhai segéderők

Kitchen-Hand. A nagy belépő. Szinte nulla angollal is felvesznek pár helyre. Kezdés azonnal, a cowboyok 20 óra felé is felmennek ha akarod. Hard Yakka, kemény meló, a konyha mindig forgalmas és gőzös. A szakácsok nem érnek rá, étel-előkészítő segítség mindig kell. Sok nyersanyag és zöldségnevet fogsz tudni rövid idő alatt. Minden olyan munka ami ismétlődő, pucolós, sikálós, mosogatós és hájégető. Kalandnak, belépő angol elsajátításához brilliáns. De ne vedd komolyan ezt a munkakört. Lóvé változó, $10-13 körül. Ajánlott gyorstalp: Hygenic food handling, Cross contamination.

Sandwich Hand: Többnyire a szakács keze alá dolgozni közvetlenül: a szakás által sütött, főtt ételrészhez járó egyéb ételrészletek hozzáadása, a tányér salátázása, a grill kezelése. Sokszor a helyzet olyan, hogy a Kitchen Hand és a Sandwich Hand munkája között nincs éles határvonal. Lóvé: minimum $12 még a cowboyoknál is, de ez már tőlük is lehúzás.

Ajánlott gyorstalp: Hygenic food handling, Cross contamination.

Kenyeres

Runner: 40-nél nagyobb asztalszámú éttermekben kell Runner. A Runner hordja ki a vendég asztalára az ételt. Már igen minimális nyelvtudással is felvesznek, hiszen nem muszáj a vendéghez szólnod. Ha a vendég mégis hozzád szól, többnyire fűszert kér. Ha ettől többről van szó hívsz neki egy cincért. Másodpercek alatt felvesznek, ha történetesen meg vagy áldva némi étvágygerjesztő idommal. Fizu olyan $13-14 körül már a cowboyoknál is.

Kötelező gyorstalp: [RSA, Responsible Service of Alcohol] Ajánlott gyorstalp: Provide Food&Beverage service, Bar operations. Resumé: egy oldal., megjelenés: plain black azaz mint egy gyászhuszár.

Felszolgáló

Waiter: Jó öreg csálingereskedés. Rendelést is felveszel. Minden étlapról megy, a vendég is jól tudja ezt, nem akar más egyebet kérni, mint ami az étlapon van. Helye válogatja, az éttermek skálája ultra széles, hiszen étterembe járni nem jelent többet mint boltba. Minél jobb az angolod és megabeztosabb vagy, annál puccosabb helyekre kapsz bebocsátást akár diák mivoltod ellenére is. Felső határ nincs, ha van hozzá merszed luxushelyekre is bejuthatsz. Miért ne. Egy pár hónapos gyakorlattal, szinte megválogathatod a metropolisz azon részét ahol dolgozni akarsz. Fizu $14-15-től már cowboyoknál is. Tipp: ha a Fekete ingedre felveszel egy fekete biliárd mellénykét is, képes vagy eltátatni a munkáltatód száját. Az USA-ban ez szinte alap, de Ausztráliában a vendéglátók öltözete gyakran gyatra.

Kötelező gyorstalp: RSA, ha van a bárban játékgép: [RCG Gambling] Ajánlott gyorstalp: Bar Operations, Barista Coffe Training, Resumé: 2 oldal

Bárpultosok, mixerek

Barista: Eszpresszó kávégéppel kávékészítés. Ausztrália lemondott a cigiről és ehelyett a kávézáshoz fordult. A kávézás-kultúra néhánytucat megatonnás hozamot produkált az utóbbi években, hogy másképp fogalmazzak. Az eszpresszó gép ismeretének birtokában diák léted ellenére is ujjal mutogathatsz, hogy melyik vendéglátó helyen akarsz dolgozni. Nincs futkosás mint a csálingernek, de egy forgalmas helyen úgy bedurvulhat a kávégép mögötti munka, hogy órákon keresztül ugyanazon a két csempén álldogálsz. Ez az egyik legjobb kétkezi munka. Aztán ha pár hónap múlva eggyé válsz a géppel: klassz helyekre is felvesznek, főleg ha design kávékat is tudsz csinálni. Zseton: Cowboy helyek $15-el ki akarják szúrni a szemed, amit elfogadsz ha belépő vagy, de járatos, megabeztos Barrista a $20-t akarja elérni, amit el is tud ha ügyes. Ez már jó lóvé.

Kötelező gyorstalp: RSA, Barista Coffe Training, Bar Operations Ajánlott gyorstalp: Provide Food & Beverage service, Hygenic Food handling, extra Coffe trainingek a beszállítóktól. Legalább másfél oldal Resumé, korábbi munkahelyek feltüntetése elvárt, referens megadása elvárt.

BarTender és Cocktail mixer: A kétkezi diákmunkák koronázatlan királya. Ha már gyakorlott barista vagy, felléphetsz bartendernek. Egy bartender mindent tud, amit egy barista, csak jobban és az alkoholos italokban nagy jártassága van. Egy Barista a kávéra fókuszál, de minimálisan érinti a piákat is. A Bartender az igazi fémveretes bárpultos: sör, bor, rövid, hosszú, kicsi, nagy, magas, lapos, átlátszó és színes. Gondatlan nyelvismeret és beszélt humor.

Mixer: A bartender munka után már csak a koktél mixer van. Caprioska, Rusty nail, Virgin Mary és Cosmo – álmodból felköltve is, profin, gyorsan és cifrázva mint egy villám. Innen már csak színesíteni lehet üvegdobálással, és stílusos koktélmixeléssel. Aki tud az tud és az jó helyeken dolgozik. Aki jó helyeken dolgozik és cifrázza, az elkábítja az italára szomjazó tehetős vendéget egy kis dobálós mixeléssel. Itt már percek alatt annyi borravalót kereshetsz, amit egy másik diák egy órányi krumpli pucolás után. Diákként a vendéglátásban ez a csúcs. Órabér: itt már tapasztalt vagy, tudod hogy mennyit kérj. Aki ide eljut az olyan $20-körül kezdi az elején. Érdekes módon: Mixerként a Bar-tender-nél megkövetelt angoltudástól kevesebbtől is megszerezhető az állás.

Fotós, 2-3 oldalas Resumé; helyi kontaktok, referensek, RSA, RCG, Mixer, Barista, bar Operations, megjelenés, séró és attitűd.

Kiskereskedelem

A Woolworths, és Coles vagy a Wal-Mart sok embert foglalkoztat. Interneten beadható jelentkezési lapjaik vannak. Belépő munka az esti áru feltöltés. Természetesen awardot és Penalty Rate-et fizetnek, de a 20 órát nem lépheted át, hacsak nem suli-szünetben. Biztos munkahely, jó referencia a jövőben.

Bolti eladó

Csajoknak tuti befutó, főleg ha elég magabiztos nyelvtudásod van. Nincs nagyon bonyolult szituáció, a fizu átlagos, sokat kell ácsorogni napközben. Nem lehetelten bolti eladóvá válnod, főleg ha otthon az voltál, bár a butikok tipikusan Cowboy helyek, ozzi-főnök kézben lévő klassz boltba nem egy másodperc bekerülni, de tapasztalattal és jó kiállással lehet villogós helyeket elkapni. A csúcs a neves Department és Designer Store-ok: Harrods, Myer, David Jones, Carla Zampatti, stb, stb. Az ilyen helyeken kell a megjelenés és ki kell tudnod beszélni a vevőből a gyereket. Fizu: Award+

Srácok: hobby elektronikai boltok. Miért ne.: Tandy, David Raids.

Bolti eladó csemege pultos tapasztalattal: Számodra van egy speciális bolt láncolat: az európai delikátesszenek. A sok európai bevándorló szeret hazai, vagy legalábbis európai receptek alapján készült, vagy egyenesen import ételeket enni. Nincs ilyen európai deliből nagyon sok, de rájuk lehet akadni. Minden retail munkánál: Előnyös fotó resumé nem csak vállig, lehetőleg egy csomó korábbi bolt neve és típusa feltüntetve, angolul beszélő referencia nagy előny.

Építőipar

Ajánlottan építőipari ügynökségeken keresztül. A Zöldkártya munkavédelmi tréninget adó gyorstalpaló suli igen gyakran egy ügynökség, csak sulinak álcázva.

Segédmunkás (labourer): Az építőipar jelentős. A srácoknak sokszor ez a belépő, ha nem akarnak konyházni. Ha nem ügynökségen keresztül mész, egyszerűen csak kiszemelsz egy épülő házat, és megkeresed a Builder-t. Vagy széttárja a karját sajnálkozva, vagy azt mondja, hogy gyere holnap reggel. Cowboyokhoz bekerülni instant kakaópor, de a fizu ritkán jó náluk. Hacsak nem rövid időre, mint beugró meló nem rossz, de ha sokáig ebben akarsz dolgozni, akkor muszáj, hogy tiltsalak a Cowboy-októl. Ugyanis itt kemény munka folyik és a Cowboy-ok nem arról híresek hogy ezreseket költenének védőeszközökre. Hacsak nem vásárolsz be magadnak ezt-azt, többnyire nem lesz.

A minimum aminek meg kéne lennie ha felvonulsz: acélbetétes bakancs, [Steel Toe Boots] ($60-80) térdvédő, kesztyű, szerszámöv, pormaszk (nem a nővérkés fehér papír, hanem betétes cucc), kobak, ($35-50), napkrém és stílusos de feszes napszemüveg.

Ezeknek a cuccoknak a jórészét láttam a flemingtoni hétvégi zsibvásárban. Ettől vehetsz többet, de ez a minimum. A cuccokon lévő adó visszaigényelhető évvégével. A napkrémé is.

Zöldkártya (Green Card) gyorstalpaló munkavédelmi tréning kötelező. Nem azért mert olyan sok újat mondanak munkavédelemből, hanem azért mert profi helyeken kötelező belépőkártya. A Zöldkártya tanfolyamot akkor is le lehet tenni, ha történetesen átalszod.

Van egy érdekes munkakör az építőiparban, ahol lehet egy csomót lustálkodni: Traffic controller. Külön gyorstalpaló tanfolyama van, te vagy az a csávó/csaj aki tart egy stop-vagy-lassan táblát az út közepén állva és megállítja a forgalmat, ha jön egy kamion az építkezésre. Dögunalom. Az izgalmas, ha egy forgalmas út közepén állsz egy szál kobakban.

Gyári munkás

Ausztráliában el van csökönyösödve a gyári munka, mert az itteni órabéreket ellehetetleníti a Kínával való versenyt. Simple is that. Ugyanakkor a bútor és rozsdamentes konyhaeszköz gyártás szó-szó virágzik. Van esélyed bekerülni ilyen helyekre ügynökségeken, haverokon keresztül.

Villástargonca-vezető

Forklift driver. Nemzetközi jogsira már megcsinálható kétnapos gyorstalpaló tanfolyam. Targoncavezetés. Raktármunkahelyeket váltogatva, klassz munkaköröket el lehet csípni vele. Diákmunkaként fergeteges: Joystick kormány, móka és kacagás, könnyű ülőmunka, az íróasztalod gázhajtású és mobilis, így mindig máshogy néz ki az iroda.

Más diákok írták

Kukuchka írta 2004-ben:

Sydney belvárosában kerestem munkát mint sandwich hand meg kitchen hand, nulla sikerrel. Ennek okai: a belvárosban (CBD = central business centre) mindenki tapasztalattal rendelkező embert akar, ráadásul ausztrál tapasztalatot. Ezen nagyon elcsodálkoztam, mert vettem én is azokból a szendvicsekből és nem egy nagy tudomány azok előallítása vagy elkészítése, így nem értettem az én magyar tapasztalatom hol sántít. Meg mit gondolnak ezek, Magyarországon téglából készítik a kaját?

Tehát, ha frissen érkezel és a vendéglátásban keresel melót, akkor erre számíts. Én nem szeretek hazudni, ezért nem is találtam ilyen munkát (persze a központtól távolabb tapasztalat nélkül is felvehetnek, csak sokat kell utaznod), de ha gyorsan melót akarsz találni, akkor találd ki előre “hol dolgoztál előtte” ha majd rákérdeznek, meg gyakorold be.

A kétkezi munkára vonatkozó álláshirdetések a Sydney Morning Heraldban jelennek meg szerdán és szombaton. Ez azért fontos, mert a felszabadult munkahelyek még aznap elkelnek. Gyakorlatilag ezen a 2 napon reggel 8-kor már bent kell lenned a városban és körbejárni/telefonálni a potenciális hirdetőket, mert délben már semmi sem marad.

Ha valami jobban fizető állást szeretnél, ami szakmát igényel, akkor: seek.com.au, de ott általában mindegyik cég munkaközvetítőn keresztül hirdet, azok meg automatikusan a kukába iranyítják az önéletrajzodat, ha nincs 8 órás munkavízumod, mivel alig páran keresnek részmunkaidőst…Persze semmi sem lehetetlen… én is talaltam.

Laci írta:

Hát ugye a Sydney Morning Herald (www.smh.com.au) az “A sydney-i napilap”. Két nagyobb eresztés van benne álláshirdetésileg: az egyik a hétvégi szám, sok ezer apróhirdetéssel, a másik a csütörtöki szám, amikor főleg egészségügyi és állami álláshirdetések jelennek meg. Két éve a feleségemnek ott kerestünk (s végül találtunk) munkát, de a sikerhez szemfülesnek (=koránkelőnek) kellett lenni. Merthogy a legjobb hirdetések szombat reggel 9-10 közöttre általában már elkeltek.

Amúgy a hétvégi számmal kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nem úgy kell elképzelni, mint az otthoni napilapok hétvégi számait. Kicsit drágább csak, de cserébe egész hétre kapsz olvasnivalót (meg reklámot). Az újságosnál általában két külön oszlopból szedhető össze a kb. 10 mellékletből álló hétvégi szám, ahol mindegyik melléklet magában felülmúl egy otthoni hétvégi napilapot. Tapasztalatlan újságvásárlók (mint amilyenek mi voltunk az elején) nem is veszik meg a második felét, mert azt hiszik, más újsághoz tartozik. Szóval egy teljes hétvégi szám legalább 200-300 oldalnyi újság, és valamelyik mellékletben vannak az álláshirdetések.

Természetesen a mai internetes világban kismillió munkakereső honlap is van, a teljes lehetőségek áttekintéséhez mind a weblapos, mind a nyomtatott forrásokat át kell tekinteni (van, ami csak az egyiknél, van, ami csak a másiknál van; legtöbb mindenütt). Mi anno a mycareer.com.au-t találtuk leghasznosabbnak (link az SMH honlapja tetején). A kereshetőség miatt a weblapos adatbázisok a leghasznosabbak, ez nem vitás.

István írta:

Minden kerületnek van saját, ingyenes lapja, amit szintén érdemes átnézni. Saját tapasztalat szintén, hogy elég jó állásokat is lehet találni ezekben, és az ilyen kis lapokban nem az ügynökségek hirdetnek, hogy felpumpálják a CV adatbázisukat, hanem tényleg olyanok, akiknek munkásra van szükségük.

Tudakold meg, hogy a környékeden mikor dobálják szét a helyi lapot – nálunk pl. minden csütörtök reggel – és böngészd át a hirdetéseket.

Nagy cégek weboldalán lehet jelentkezni munkára. Így lehet pl. bejutni a Coles, Woolworths-hoz kétkezi melóra. A hétvégi és éjszakai polcfeltöltői munka fizet a legjobban, igaz erre van a legnagyobb kereslet is, gondolom.

Nagyon sok ügynökség van, akik kétkezi munkások kiközvetítésével foglalkoznak. Tehát nem ügyvédet, IT-st, könyvelőt keresnek, hanem fűnyírót, gépkocsivezetőt, segédmunkást, stb. Az interneten vagy csak a belvárosban mászkálva is egy csomót találhatsz belőlük. Talán ez az egyik leggyorsabb módszer, és ha valahová már nem kellesz, akkor még akár aznap tudnak más munkára küldeni.

A fentiek mindegyikével csak az a baj, hogy hetekig is eltarthat, amíg munkát találsz. Éppen ezért az utolsó jó tanácsom, hogy próbáljatok meg mielőbb személyes kapcsolatokat kialakítani, hogy legyen egy jóismerősi körötök, akik alkalomadtán hozzá tudnak segíteni egy munkához. Végül is AU ide-oda, itt is jobban tudsz érvényesülni, ha van egy jóakaród a megfelelő helyen.