Balra hajts!

Piros – jobbra, kék – balra

Ahogy azt történelemből egyáltalán nem tanultuk, mert lényegtelen apróságnak tűnt a történészek számára: a bal-oldali közlekedés volt az általánosan elterjedt a világon. Régészeti leletekből még azt is tudjuk, hogy a Római Birodalomban is balra hajts volt. A gépkocsik megjelenése előtt természetesen az egésznek nem volt különösebb jelentősége.

A Brit Birodalom utódállamaiban – Ausztráliában is – a mai napig megmaradt a balra hajts.  Lásd a mellékelt térképet. Japánban is balra hajts van, Indonéziában és Thaiföldön is, pedig ezek nem is tartoztak a Brit Birodalomhoz.

Magyarországon csak 1941-ben tértek át a jobb oldali közlekedésre.  Európában a legutolsó Svédország volt, 1967-ben. Az Index egészen jó történeti leírást készített erről az egészről.

Ez a kép akkor készült, amikor Budapesten még balra tartottak a járművek. Háttérben a régi Erzsébet-híd.

A bal, az  jobb!

A balra hajts jobbkezes embereknek előnyösebb. Jobban kézre esik, na. A jobbik kézzel kell kezelni a kormányt, ami ugye sokkal finomabb mozgást követel meg, mint a sebességváltó rángatása. A jobb kezemet jóval nagyobb szögben tudom elfordítani, mint a balt. Ezt akárki kipróbálhatja, csak úgy a levegőben markolva a képzeletbeli kormánykereket: ballal jó ha 180 fok megy, jobbal legalább 220. Az is előnyös, hogy a jobb oldalam esik az út közepe, a szembe jövő forgalom felé.

Nem tükörkép

A kocsik vezetőülése a jobb oldalra esik. A sebességváltó marad középen és marad ugyanolyan elrendezésűnek, mint a balkormányos kocsiknál, vagyis balra előre van az első fokozat. A pedálok sorrendje is ugyanaz, a bal lábra esik a kuplung a jobbra a fék és ettől jobbra a gáz. Az indexkapcsoló jobb oldalon van, az ablaktörlő-kapcsoló a bal oldalon. Kezdetben indexelés helyett letörlöd majd az ablakot.

Jobbkéz-szabály!

Egyenrangú kereszteződésben a jobbról jövőnek van elsőbbsége. Azok az országok, ahol a forgalom jobbra tart, megtartották ezt a szabályt. A balra tartó forgalomban ez a célszerűbb. A jobbra tartóban már nem, de ennek ellenére maradt a szabály.

Van egy érdekes kivétel a jobbkéz-szabály alól. A T alakú egyenrangú kereszteződésekben mindig a T szárán közlekedő ad elsőbbséget a T tetején közlekedőknek. A logika az mögötte, hogy adjon az elsőbbséget, akinek elfogy az útja.

Körforgalom

A körforgalomban az óramutató járásával egyező irányba megy a forgalom.

Záróvonal, lámpa, stb.

A többi szabály lényegében megegyezik az európaival, de azért van néhány kivétel. Például: magánterületre – ilyeneknek számítanak a benzinkutak is – bekanyarodáskor átléphető a kettős záróvonal.

A közlekedési jelzőtáblák amerikai rendszerűek. Lásd szabálykönyv.

A lámpák pirosból rögtön zöldre váltanak, a piros-sárga nem ismert. A kocsik többsége automata, nem szükséges sebességbe tenni őket, tehát nem is kell az erre figyelmeztető piros-sárga. Csak nyomni kell a gázt.

Zöldből nem váltanak rögtön pirosba a lámpák, előbb sárga jön. E tekintetben ugyan az a helyzet, mint Európában, mert fékezni azért itt is kell.

Hajnali pára száll fel  az M3-as autópálya hídja alól.  – Gyurák felvétele

Motorkerékpár importja

Makka-Pakka, Sydney 2011

Fel kell keszulni a lampacserere es hacsak nem uj a motor, akkor “balos” lampat talalni egy regebbi tipushoz, neha maceras lehet. A fenyszorok (auto es motor, valamint egyeb jarmuvek) ugy vannak kialakitva, hogy az egyik oldalon magasabbra vilagitanak. Ausztraliaban a bal oldalon, Magyarorszagon a jobb oldalon vilagit magasabbra.

Egy kollegam hozott ki egy Honda CBR1000-est Uj-Zelandra Magyarorszagrol es a papirmunka mellett, jo par honapba telt mire “balos” lampat tudott szerezni hozza. Es jo sok plusz dollarba is kerult a lampa is, a postakoltseg is es a beszereles is.
Wiki szócikk angolul