Víz

Géza, Queensland, 2008

A vízhiánnyal jelenleg csak Queensland küszködik, mert rohamosan nő a populáció. Eddig víztározókkal oldották meg. Az esős időszakban gyűjtötték a vizet, majd a száraz időszakban felhasználták. Most tengervíz-sótalanítót építenek, mert tengervíz az van bőven, meg csatorna rendszert, a vízbőséggel megáldott területekről idevezetik a vizet. A lakosság – mint mindenben – ebben is együttműködő, betartják a szabályokat, pl. nem lehet slaggal öntözni, kocsit mosni, csak vödörből, 4 percig zuhanyozhatsz. Senki nem méri, de akkor sem szokás túllépni. Meg ilyenek. Jellemzően nem megemelik a vízdíjat, mint az állat – egy centtel sem ment fel az ára – hanem KÉRIK a lakosságot az együttműködésre. Cserébe támogatást adnak az esővízgyűjtő tartályok vásárlására és beszereltetésére, a víztakarékos csapok, WC-tartályok beszerzésére, stb. Gyakran ezeket az eszközöket 100%-ban támogatják, vagyis visszafizetik a teljes összeget. Tehát egy jól működő, egymást segítő rendszert képzelj el, így a lakosság is szívesen segít a kormánynak. Jó a hangulat, mindenki bízik a kormány lépéseiben és senki sem pánikol.

Brizzy

Mivel Brisbane-ben élek, így egy kis javítás a mérést illetően. Mérjük! A városi tanács ingyen kiosztott minden család részére egy 4 perces homokóra-szerűséget, amit tapadókoronggal a fürdőszoba-csempére teszünk és igenis figyeljük amikor elfogy a kék szín a felső részből, akkor el is zárjuk a vízcsapot és ezt általában be is tartjuk, egy-két nemtörődöm kivételével. Ezt mutatja is az egész város vízfogyasztása, ami a kívánt korlátozás körül mozog.

A nagy vízügyi reform

A Murray folyó vízgyűjtő területe

Ausztrália történelmének legnagyobb vízgazdálkodási reformja zajlik előttünk. Az államszövetség 2007-tel kezdődően átveszi az egyes államoktól a Murray-Darling vízgyűjtő terület (zöld) menedzselését.

A farmerek dollármilliárdokat kapnak a vízpazarlást megszüntető beruházásokra, pl. csővezetékek építésére a jelenlegi árkok helyett. A kormány azt is megvizsgálja, hogy hogyan lehetne inkább a nedvesebb éghajlatú trópusi északon fejleszteni a mezőgazdaságot.

Ausztrália vízfelhasználásának 70%-a öntözésre megy el, de ennek majdnem a fele a rossz hatékonyság miatt elpazarlódik.

A Magyarországtól több mint 11-szer nagyobb, összesen egymillió négyzetkilométer területű Murray-Darling medence Ausztrália legfontosabb mezőgazdasági vidéke. A kontinensre hulló esőnek csak 6%-a esik itt le, de az öntözésnek köszönhetően az élelmiszer 40%-át itt termelik meg.