Idős rokon utaztatása

Kísérő nélküli kiskorú – Unaccompanied Minors

A megnevezés megtévesztő. Valójában kísérő nélküli idősek használják ezt a szolgáltatást, nem kiskorúak!

Kriszti, Sydney 2010

Minden légitársaság adja ezt a szolgáltatást, majdnem mindegyik ingyen. Alapvetően gyerekekre találták ki, még az USA-ban ahol sok gyerek utazik kísérő nélkül a belföldi járatokon, onnan terjedt el szerte a világon. Kiválóan alkalmas angolul nem beszélő idős családtagok eljuttatására ide a világ végére, ezen a távon ugyanis többször át kell szállni. Sokan nem tudják hogy igénybe lehet venni, vagy cikinek tartják, pedig nem az.

Külön pult van, kevesebbet kell várni és már ott figyelnek a UM-ra (kísérő nélküli), átvilágításnál megint csak sokszor soron kívül jut át. A légitársaság alkalmazottja alapból külön sor és mivel kíséri az UM-et ezért az UM-nek is soron kívüli az elbánás. A beszállásnál is sokszor előre veszik az UM-et. Ilyen hosszú távra azt is meg lehet kérni hogy amennyiben van a járaton az UM anyanyelvét beszélő utas akkor annak a környékére ültessék – pont az olyan fennakadások elkerülendő hogy az utas nem tud ebédet kérni mert nem beszél angolul.

A légitársaságok érdeke is az ilyen igények vagy helyzetek előre jelzése, rengeteg időt későbbi bonyodalmat spórolnak meg. Tessék használni a szolgáltatást, azért van.

Átszállásnál az utaskísérők kézről kézre adják a kísért utast. Ha hosszan várakozni kell, akkor külön várószobába teszik, nem a tömegesbe. Az ilyen várószobáknak személyzete is van, amely név szerint számon tartja a rájuk bízott utast és időben átadja az induló járat utaskísérőjének. Az ilyen várókban lehet látni, hogy a többség idős ember. Gyerek csak néha fordul elő.

Biztosítás

Edit, Brisbane 2013

Lehet turistáknak is kötni egészségügyi biztosítást. Több konstrukció van attól függően hogy milyen vízumot igényel valaki, illetve melyik államba megy, vagy hogy mennyi idős… stb. Lehet, hogy másnak ez nem újdonság, de én eddig bárkit kérdeztem, mindenki úgy tudta, hogy csak otthon tudja magát bebiztosítani (baleset-poggyász bizt). Úgy tűnik nem így van és ami a legmeglepőbb volt nem is drága, sőt pl. anyám esetén (aki 60 felett van már) majdhogynem fele annyi lenne, mintha otthon kötne biztosítást.
Esetleg ha valakit érdekel pillantson rá:

http://www.bupa.com.au/health-insurance … s-visitors