Néprajz


Sydney, a gettó

A 2001-es népszámlálás szerint Sydney lakosságának 37,1 %-a külföldön született. 2050-re ez megemelkedhet 39,5 %-ra. A teljes lakosság 2001-ben 4,175 millió, ami 2050-re várhatóan eléri az 5,8 milliót. Az új bevándorlók 4/10-e Sydney-ben telepszik le.

Az etnikai hovatartozásnak nem csak a születési hely lehet a jellemzője, hanem a származás is. A népesség 20%-a úgynevezett második generációs ausztrál, vagyis olyan, akinek legalább egyik szülője külföldön született. Ilyen második generációs ausztrál jelen sorok írásakor (2005) Viktória állam és Új-Dél-Wales állam miniszterelnöke. Előbbi arab, utóbbi olasz, valamint Új-Dél-Wales kormányzója, aki meg libanoni.

Sydney lakosságának csak a fele nevezte magát angolszász vagy ausztrál leszármazásnak.

A sydney-i családok 29,2 %-a nem angolul beszél otthon. Új-Dél-Wales többi részén ez az arány csak 4,7 %. Az igazi vidékiek, a farmerek és a kisvárosi emberek, azok szinte kizárólag angolszászok. Egész Ausztráliában az otthon nem-angolul beszélők aránya 16%.

Sydney legnagyobb nyelvei: kantoni (Dél-Kína legnagyobb nyelvjárása), görög, olasz, vietnami, mandarin (Észak-Kína legnagyobb nyelvjárása), spanyol, tagalog (a Fülöp-szigetek legnagyobb nyelve), koreai, hindi (Indiából), urdu (Pakisztánból).

Az arabul beszélő ausztrál népesség hét tizede Sydneyben él.

A 2006-os adatok:

Ausztrália lakossága: 21 millió
Ebből bennszülött: 483 ezer
Az összlakosság 22%-a külföldön született, mégpedig a következő országokban:

Egyesült Királyság 19,4%
Új-Zéland 8,8%
Kína 4,7%
Olaszország 4,5%
Vietnam 3,6%
A többi az minden egyéb, Magyarországtól Kongóig.

A vallási összetétel:

Keresztény (tudod, akik a húsvétot meg a karácsonyt ünneplik): 63,9%
Buddhista: 2,1%
Muszlim: 1,7%
Hindu: 0,7%
Zsidó: 0,4%

Kitűnő statisztikák és egyéb adatok tömkelege az Esélyegyenlőségi és Emberjogi Bizottság honlapján.

Kanga írta egy melbourne-i egyetemről 2005 végén:

Mostanra már azt is kezdem megszokni, hogy lassan sárgulunk. Tíz évvel ezelőtt tíz diákból jó, ha kettő volt ázsiai, manapság pedig tízből tizenkettő. A kínaiak mellett az indiaiaké a második helyezés. A fiúk udvariasak, van a viselkedésükben valami tisztelet, ami talán a nőnek szól, sőt talán a fehér nőnek.

Az egyetlen magyar hentesboltot (Pongrác hentesáru) vagy féléve eladták. Az öreg Pongrác már évek óta nem dolgozott, de a személyzet nagy része délvidéki magyarokból állt, illetve a veje, a lánya és annak anyja is eladó volt. Utóbbit, Ilonka nénit csak fel kellett hívnom és akkor biztos maradt házi készítésű csabai, fűszeres csevabcsicsi és isteni finom hamburger pogácsa. Legutóbb döbbenten realizáltam, hogy Ilonka nénin és a két-három horvát asszonyon kívül ázsiaiak is nyüzsögnek a boltban.

Baywatch

Tamás írja:

Csajokat itt nem lehet bámulni. Se Sydney-ben, se Queensland államban. Botrányosak. Itt jó nő nem elvétve akad, hanem nincs, mert az az 1% az már nem nevezhető elvétvének. Sajnos hozzászokik az ínséghez az ember, és hajlamos ilyeneket mondani, hogy bámulta a jó csajokat. Itt rájön az ember, hogy nem a nemzeti öntudat mondja azt, hogy a magyar nők a legszebbek a világon. Ez tény. Aki volt UK-ban, annak ez ismerős. Az készüljön fel ugyanarra Ozban. Vagy rosszabbra.

Posza írja Brisbane-ből:

Régebben sokat beszélgettek a levlistán az ausztrál nők szépségéről, illetve hogy mennyire rondák. :) Ez teljesen igaz, szörnyű a felhozatal, de az még nem is lenne baj hogy egyszerűen csúnyák, de öltözködni sem tudnak, ami talán még jobban ront a helyzeten. 40 fokban képesek talpig feketében járni. Csak a szemléltetés kedvéért képzeljetek el egy tramplihoz erősen közelítő alakot (ez a többség), hófehér egészségtelen bőr, fekete térdig érő szoknya ami felett kilátszik a hurkás has, felül valami blúz-féle. Szóval fentről térdig még elmenne akár egy irodába is, de mindehhez felvesznek kék edzőcipőt!:) Katasztrófa! De ez nem lenne baj ha egy-két ilyen eset lenne, nálunk is találni nyáron bakancsos, nyakig fekete szoknyás, magukat megvalósító hölgyeket elvétve, de sajnos ez itt tök természetes és átlagos. Szóval a "gyárilag" csúnya adottságokkal megáldott hölgyek ahelyett, hogy némi ízléssel próbálnák feldobni ha mást nem az öltözéküket, ehelyett a férfinépségnek azt az esélyt sem adják meg, hogy talán az öltözködésen keresztül felfedezzenek a nőiesség halvány szikráját. Az még mindig érthetetlen számomra, miért kell fekete hosszú ujjú cuccot felvenni 30 fokban.

Hayim, Melbourne 2006

Sokszor hallhattuk, hogy az ausztrál nők csúnyák, és a magyar nőknek nincsen párja a világon. Ausztrália multinacionális ország. Itt mindenfele nő és férfi van. Mindenki megtalálja azt, ami neki tetszik. Van sovány, atletikus, kövér, fehér, ázsiai, fekete, alacsony, magas, szőke, barna, fekete. Azért azt el kell ismerni, hogy a magyar lányok tényleg szebbek az ausztrál átlagnál. És alapvetően sokkal csinosabban öltözködnek.

Az ausztrálok (beleértve a fiukat is) egy jó része teljesen igénytelenül öltözik. Láttam mar fekete kosztümös, neccharisnyás lányt fehér sportcipőben, vagy éppen öltönyös férfit fekete cipőben és fehér zokniban. Ezek szokatlanok nekünk, de ez is a kulturális különbségekből adódik. Ami az egyik helyen értelemszerű, azon a másik országban csak a homlokukat ráncoljak.