Lakásvásárlás 1

Az, hogy mennyi hitelt adnak egy házra vagy telekre általában elég egységes a bankoknál és egyéb pénzintézeteknél, bár vannak eltérések és attól függően, hogy mi a fontosabb, ki lehet választani a megfelelőt.

A legtöbb banknak van az interneten olyan segítsége amivel ki lehet számolni, hogy mennyi pénzt tud valaki kölcsön kérni, illetve hogy annak mennyi a heti (kétheti, havi) törlesztése. Itt egy példa az ANZ nevű nagy banktól: ANZ

A nagy általánosság az, hogy általában a heti bruttó fizetés 40-50%-ánál nem lehet több a heti törlesztés, ez is csak akkor, ha nincs más kölcsön vagy hitelkártya, amit még fizetni kell. Minél több az egyéb kiadás annál kevesebbet adnak. Szóval a családi bevétel és a kiadások meghatározzák, hogy maximum mennyi pénzt kaphat valaki, de ez nem azt jelenti, hogy ezt meg is kapja, mert attól is függ, hogy mennyit adnak, hogy mit akar az illető venni. Általában az a feltétel, hogy az ingatlan árának 20%-át kifizesse a kölcsönkérő és a 80%-ot megadja a bank. Ettől lehet eltérni és többet is (egészen 95%-ig) felvenni kölcsönbe, de akkor kell a kölcsönre biztosítást kötni, ami extra pénz, de hozzá szokták csapni a kölcsön összegéhez, ezzel is növelve a törlesztési részleteket.

Az is fontos, hogy a bank szerint is érjen annyit az ingatlan, mint ami árban a vevő-eladó megállapodott. Ehhez a bank alkalmaz egy becsüst és ha az azt mondja, hogy az a ház pl. nem ér annyit, amennyit fizetni akarsz érte, akkor nem adnak rá pénzt. A bank levesz mindenféle díjakra, pl. a becsüst is neked kell fizetni, meg van egy csomó más költség is az ilyen ingatlan adás-vételnél, amit jó beszámítani.

A legnagyobb ausztrál bank egy nagyon jó élő statisztikát tart fenn, ami a neten ingyenesen hozzáférhető. Még a régi ausztráloknak, a helyzetet jól ismerőknek is tartogat némi meglepetést. Ez a kiinduló oldala. A Property Value Guide-ra kell kattintani. Ennyit ér a házad.

Egészen profik ezt az adatbázist használják. Fizetős, de vannak ingyenesen elérhető adatok is rajta. RPDATA

Érdemesebb előbb ingatlant venni, mint egy drágább autót, mert az autó csak veszít az évek alatt az értékéből, míg az ingatlan pont fordítva. Azonkívül ha már van egy kölcsönöd, amit fizetsz (pl. az autóra) sokkal nehezebb egy újabb kölcsönt felvenni az ingatlanra.

Lilla írta 2003. novemberében Brisbane-ből:

“Most ahol kinéztük a telket (Mango Hills), elég nehéz telket kapni, mert nagyon népszerűek, és egy nap alatt elkapkodják az összeset, többségét építtető cégek veszik meg. Az egyik építtető cég eladná nekünk az övét, de akkor vele kellene építtetni. Gyönyörű házai vannak, de bazi drágák. :o( Most kimegyünk egy kicsit egyezkedni, hogy nem lehetne azt, hogy tőlük vesszük a telket, de mással építtetünk.

Viszont tegnap voltunk a bankban, és MEGKAPTUK A HITELT! :o) Úgyhogy most már tényleg csak a megfelelő telket kell megtalálni, és jövőre jöhet az építkezés. (Mert most csak a telekre kaptunk pénzt.)

MEGVETTÜK A TELKET!!! :o)))))

Tegnap vettünk telket!!!!!! :o)))))) Nagyon örülünk neki, remélem, jó lesz minden vele!!!!! Építkezni majd valószínűleg csak jövőre kezdünk rá, de a telek a lényeg, építkezni már később is lehet.

Részletek: 733 nm, saroktelek. Nem egészen szabályos négyzet alakú, inkább trapéz. Fent van pontosan a domb tetején! Elvileg, ha kétszintes házat építünk rá, akkor lehet is látni az emeletről a tavat (Lake Eden). Még nem nagyon látni magán a telken semmit, mert még dolgoznak rajta, de majd talán jövő hétre már jobban készen lesz. A sarokkal szemben egy park van, (illetve csak lesz, mert még ez sincs kész), valamint jövőbeli házak hátulja. Remélem, nem lesznek csúnyák!!!! :o))))

172 ezer dollár volt, ami nagyon jó a pénztárcánknak, mert mi olyan 200-220 körül kalkuláltunk. Így nem kell olyan sok kölcsönt felvennünk, tehát talán hamarabb tudunk építkezni rá, és talán-talán – az optimista tervek szerint – a jövő karácsonyt már az új házunkban ünnepelhetjük!!!!!!

Ja, ott van abban a lakóparkban, amiről már korábban is írtam. (North Lakes). TIB, hol találtad azt a cikket az épülő business centerről? Mert ennek most nyomát sem látni még… Most éppen egy aquatic center épül, ami ugyanolyan örömmel tölt el, mint a business center. :o)))

HITELLEL kapcsolatos tudnivalók: A Commonwealth Banknél vagyunk, tőlük kértük a hitelt is. (Attól kéred, akitől akarod, nem kell feltétlenül attól a banktól kérni, ahol amúgy is ügyfél vagy, vagy ilyesmi.) Mi tőlük kértük, és nagyon jó tapasztalataink vannak, csak jókat tudok mondani. Időpontot kell kérni a hitelügyintézéshez, mi hétfőn 1-re kaptunk, kapsz előtte egy előzetes tájékoztatót, kamatokról, hitellehetőségkről, hitelfajtákról, minimum követelményekről, mindenféléről, meg arról is, hogy mit célszerű átgondolnod és magaddal vinned erre az első megbeszélésre.

Odamentünk, vittünk is mindent, amit kellett, persze no extra, csak egy levél kell a munkáltatótól, hogy mióta dolgozol ott és milyen beosztásban, stb, kell az előző évi adóelszámolásod (group certificate) (amit tök rendesen küldenek Neked minden évben, szóval nem kell érte külön folyamodni, vagy valami, hanem ez már amúgy is otthon van), valamint az utolsó három fizetési cédulád. (Ezt is automatikusan kapod minden héten vagy kéthetente a cégedtől, nem jelent problémát a beszerzése.) Szóval, összeszedtük ezeket a cuccokat, és bementünk. Egy nagyon kedves csaj volt a tanácsadónk, első perctől tudta, hogy mit akarunk, a banki kimutatásunk már előtte volt, mire bementünk, nem kellett plusz köröket futni, vagy ilyesmi, nagyon flott volt minden. Megkérdezte, hogy most csak telket akarunk, vagy házat is, vagy hogy legyen. Mondtuk, hogy most – anyagi okokból – csak telket vennénk, és jövőre szeretnénk rá építkezni. Mondta, oké, ránézett a papírjainkra, beütött három billentyűt a gépébe, és kb. 20 másodperc múlva azt mondta, hogy rendben, 176 000 dollár kölcsönt tud adni a bank a mi körülményeinkhez mérten, mehetünk aláírni a szerződést a telekre. Állati jó érzés volt!

És ezután pedig elmondta, hogy akkor azt kellene csinálni, hogy ezt a 176-ot most felveszi csak Balázs, az ő keresetére, és aztán jövőre pedig az én keresetemre veszünk fel újabb 170-et a házra. De mindezt közös néven, egy hitelügyleten belül, így megúszunk egy csomó plusz díjat, és időt is spórolunk. Elmondta, hogy milyen kedvezményeket tudunk igénybevenni mint első lakást vásárlók – na ez nem volt egy hosszú lista, összesen annyi van, hogy az állam ad 7000 dollárt a házhoz, és az illetékekből kapunk még valamennyi kedvezményt. Ezután kicsit beszélgettünk magunkról, ő is a családjáról, aztán elbúcsúztunk, és mondta, hogy amint aláírtuk a szerződést, jöjjünk be, és átutalja a pénzt. Semmi hathetes elbírálás, meg ilyenek…. Azonnal megvolt minden. Még ügyvédet is ajánlott, (mert kértük, hogy ajánljon, mert mi kutyát nem ismerünk itt).

Most házterveket keresünk, mert mivel egyrészt saroktelek, másrészt trapéz alakú, ezért nem annyira egyszerű rá házat építeni, de azért biztosan meg lehet majd oldani… Remélhetőleg… És aztán már csak egy újabb hitelt kell felvenni… :o))))

De az építkezés még mindenképpen a jövő zenéje, talán jövőre, de semmiképp sem mostanában. Az optimista tervek szerint talán április-május körül kezdhetnénk el a dolgot, onnantól 6 hónap, tehát november-december körül lenne készen remélhetőleg.

Mindenesetre majd arról is írok, hogy hogy mennek a dolgok építkezésügyileg.

A törlesztőrészlet nem haladhatja meg a bruttó fizetésed 40%-at. Ami nem valami kedvező, mert mi a túrót csinálsz a maradék 60%-kal?!?

A kamat olyan évi 6,5% körül van, a mi hitelünkre 6,57% volt. Van kb. 5-6 féle hitel, fix vagy változó kamatozású, és a kamatláb attól is függ, hogy mennyi időre akarod felvenni. A leghosszabb idő 25 év. Ennyire érdemes felvenni, aztán max. visszafizeted hamarabb.

Ma különben jött tőlük egy levél, (kicsit meg is ijedtem, mert nagy A4-es boríték volt, és azt hittem, hogy visszavonták a foglalásunkat a telekre, vagy valaki más megvette, vagy ilyesmi…), de aztán nem, hanem csak kaptunk egy ‘üdvözlő’ levelet, hogy most már mi is a north lakes-i közösség tagja vagyunk, és kaptunk egy tényleg szép ezüstözött kulcstartót, gravírozott North Lakes-es címerrel, meg minden. Nem nagy dolog, de mégis maga a gesztus tök kedves volt. Úgyhogy – bár házunk még nincs – de kulcstartónk már van és már a közösséghez is tartozunk!”

– Én még arra lennék kíváncsi, hogy milyen feltételeket kellett ehez a kölcsönhöz biztosítani. Pl: hány év munkaviszony, mennyi fizetés? – kérdezte valaki.

“Azt hiszem, hogy 6 hónap a minimális munkaviszony, amit igazolni kell. Igazából azt kérdezték, hogy mióta vagyunk alkalmazásban, és mi már egy jó éve, és ez elég volt. De nem mondták, hogy ‘6 hónap is elég’ ,vagy ilyesmi, tehát ezt nem tudom.”

– Egy átlagember fizetése elég-e ehhez (nem tudom, hogy mit dolgoztok, milyen beosztásban)… (magyar szokásokban gondolkodva)?

“Abszolút. Többen kérdeztétek, mit is dolgozunk éppen pont. Férj: sima ‘eladó’ az Ikeában, no extra, heti 38 órában. Órabér: $13.89 bruttó. (adó: 20%, asszem) Én: szintén Ikea, először pénztáros voltam, aztán főpénztáros lettem, (micsoda előmenetel!) :o)), aztán ideköltöztünk Brisbane-be, és itt egy hirtelen mozdulattal rövidke tréning után ‘Kitchen specialist’ lettem. Nincs heti fix óraszámom, viszont $16.99-et keresek óránként. :o)

Na, ez a kettő bőven elég a hitelhez. Az egyetlen megkötés az az, hogy állandó munkád kell, hogy legyen. Ezért van az, hogy mi csak a férjem nevére vehetünk fel hitelt, csak az ő fizetésére alapozva, mivel – hiába keresek többet – az én melóm nem állandó, hanem casual [alkalmi], tehát nincs heti fix bérem, tehát a bank nem tud arra számítani, hogy én minden héten rendszeresen be tudok fizetni x összeget. (Hiába mondom nekik, hogy pedig be tudnék…)

Az átlagfizetés itt mindenre elég. És még egy kicsit többre. De tényleg.”

Jutka írta:

Amikor 1957-ben idejöttünk, mi is nagyon féltünk a kölcsönvevéstől. Az “öreg” magyarok mind mondták, hogy itt Ausztráliában, kérlek, minél többel tartozol, annál gazdagabb vagy!

Most különben eszembe jutott szüleimnek egy régi pesti barátja, akik már a 40-es években jöttek ide. Meghívtak minket megmutatni a gyönyörű házukat. Sydney egyik legdrágább helyén volt, és (főleg az akkor érkezett szemünkkel) olyan volt, mint egy hollywoodi palota.

Volt egy beépített bár, de pia nem volt benne.

– Megitta a cselédlány. – mondta Vera. Megmutatta a gyögyörű ultramodern konyháját is. Én rögtön felfedeztem a fridge-et, aminek az ajtajából vagy hideg víz, vagy jég, vagy mindkettő jött. Még egy ilyent tényleg nem láttam itt árulni, csak hosszú évekkel később. Mindenesetre, nekem úgy tetszett ez a fridge, hogy kinyitottam, hogy megnézzem, hogy működik. Tátongott az ürességtől. Kiderült, azt is megette a cselédlány. Később megtudtuk, hogy nagyon sóherok, az összes pénzük a házra megy.