Árviszonyok

Mibe kerül minden?

Ez egy jó összehasonlító honlap. Numbeo Kiderül belőle, hogy Brisbane sokkal drágább, mint Budapest. De az igazán olcsó hely, az Delhi.

Egy jó kimutatás angolul

Gergő, Sydney 2011

Nekem igy elsore realisnak tunnek ezek az arak.

Szerintem sokat szamit (mint mindenhol a vilagban), hogy mennyire jarsz utana a dolgoknak amikor koltesz valamire, mennyi idod van best buy-okat felkutatni. Ugye akkor erdemes vasarolni amikor eppen akcios valami, nem amikor hirtelen szukseg van ra. Van akinek ez szorakoztato, van akinek kinszenvedes es garasoskodas. Szerintem ha minden koltest tudatosan csinal az ember es vegiggondolja hogy ez tenyleg meger ennyit akkor ugyanazokat a dolgokat megveve mondjuk 40%-ot siman lehet sporolni ahhoz kepest, mintha csak beesel a boltba es 10 perc alatt veszel tevet, szamitogepet meg mindent amire szukseged van. Pl. lehet $1-ert is kavet kapni, de sok ember a $4-os takeaway kavejaval setal be a munkahelyere. (Az meg eszebe sem jut, hogyha venne egy kavefozot, megjobban lefaragna a kolteset…).

Vagy ismertem olyan magyar part akik nem akartak hasznalt butort venni a lakasba amikor kikoltoztek. Amikor visszakoltoztek Mo-ra es adtak el a butorokat apropenzert akkor szamolgattak, hogy ebbol egy-ket extra nyaralas kijott volna evkozben, ha megvettek volna hasznaltan a butorokat es kb ugyanannyiert tovabbpasszoltak volna…

Szoval az arak tajekoztato jelleguek, ezektol nagyon sokban lehet elterni folfele es lefele is.

Bevásárlás a legnagyobb áruházláncban

Nem is tudtam, hogy ennek a cégnek ennyi minden van a kezében: a leggyakoribb élelmiszer-boltok közé tartozik, vagy talán éppen a leggyakoribb a Coles. Elegáns áruházak láncolata a Myer, olcsóké a Kmart és a Target. Ez utóbbiak hasonlítanak legjobban a magyarországi Tesco-ra.

Nézzünk szét a versenytársaknál is

A Coles legfőbb konkurense a szinte csak élelmiszerrel foglalkozó Woolworths, a Myeré pedig az elegáns áruház-lánc, a David Jones. Ezek a boltok minden nagy bevásárlóközpontban egymással farkasszemet nézve állnak. Viszonylag új játékos a színen a német Aldi. Még nagyon kevés boltja van, ahol ausztrál szemmel nézve bizony szűk a választék, de az árai kedvezőek.

Lakberendezés

Az Ikea a világon mindenütt ugyanaz.

Van egy helyi versenytársa, a Freedom. Sokkal ausztrálabb. A bútorok nagyobb méretűek, színesebbek, merészebbek.

Lakás

Egy a sok lakásépítő vállalat közül. Kínálatuk jó példa arra is, hogy milyen házakból állnak a városszéli új lakótelepek, ahová a bevándorlók költöznek. Mindegyik könnyűszerkezetes készház. Ausztráliában a családi házak könnyűszerkezetesek, nem csak az újonnan épülők, hanem a régiek is.

Hirdetőújság

Az új bevándorló gyakran kénytelen használt holmival beérni. A Trading Post nevű fizetős hirdetőújság uralja piacot. Nagyon jó az internetes böngészője. A a Gumtree viszont teljesen ingyenes.

Családi költségvetés, egy konkrét példa

MM írja Nyugat-Ausztráliából:

A munkahelyemen az évnek ebben az időszakában a jövő évi költségvetéssel kell foglalkoznom, és általában az otthonit is átnézem ilyenkor. Mivel pont a napokban volt erről szó a listán, íme itt vannak a mi költségeink is.

Mi hetente kapunk fizetést, így a havonta, negyedévente érkező számlákat is lebontom hetekre, így könnyebb számolni, hogy mennyi is marad. A banktörlesztést is hetente fizetjük, így valamivel kevesebb kamatot tudnak csak számolni.

tétel AUD/hét
ingatlanadó 17,50
víz és csatorna 18,50
telefonok 18
internet 5
gáz 9
villany 16
biztosítás 20
kocsik adója 17
kocsik szervize 25
hiteltörlesztés 300
élelmiszer 200
összesen 646

Éves számla az ingatlanadó, amit ha bérelsz nem neked kell fizetni, hanem a tulajnak. Itt vidéken általában magasabb az ingatlan adó, mint a nagyobb városokban, mert az önkormányzatnak leginkább ebből kell fenntartania magát. Szóval ez olyan heti 17,50 AUD. Ebben benne van az is, hogy hetente egyszer elviszik a szemetet.

Víz/csatorna adó, kb. ugyanannyi, mint az ingatlan adó, de a víz fogyasztásért külön kell fizetni negyedévente, és itt elég sok vizet használunk az öntözéshez, mert az év nagy részében nem esik semmi eső. Szóval ez összejön olyan heti 18,50- AUD-ra (vízadó+fogyasztás).

A vezetékes telefon, ha nem csinálsz egy hívást se, csak maga a vonal havi 26 AUD, aztán ott van mind a kettőnknek a mobil (és mivel a semmi közepén lakunk :-) itt csak a Telstra működik) ezek ketten minimum 30 AUD havonta. Szóval a telefon számla néhány magyarországi hívást is belevéve olyan 18 AUD hetente.

Internet: dial-up kapcsolatunk van csak, ami havonta min 10 max. 25 AUD, hetente: 2,50 – 5,75.

Gáz, amit a vízmelegítésre, főzésre, télen fűtésre használunk: heti 9 AUD.

Villany (sütő, világítás, TV, háztartási gépek stb.): heti 16 AUD.

Biztosítás (ház és két autó): heti 20 AUD.

Autók évi regisztrálása: heti 16,70 AUD. Benzin és autók karbantartása, szervizelése (mind kettő elég fiatal még): heti 25 AUD.

Szóval a számlák olyan heti 150 AUD-ra adódnak össze. Ebben nincs benne a ház és autó bankkölcsön törlesztése, ami még 300 AUD hetente és ugye enni is kell, aminek a heti összege viszont nagyon változó. De az élelmiszer árakról már különben is volt szó.

Ma (2005. jan. 25) hozta a Statisztikai Hivatal nyilvánosságra a decemberi negyedévre a CPI-t (Consumer Price Index – Fogyasztói Árindex), ami a megélhetéshez szükséges dolgok árváltozását mutatja az előző negyedévhez és az előző évhez képest. Ez az érték általában kicsit magasabb, mint az infláció, mert csak háztartások általános kiadásait veszi figyelembe, de egy átlagos embernek pont ez az érdekes. A CPI számításához 11 csoportba (élelmiszer; alkohol, dohány; ruházati cikkek; ház, lakás, lakbér, közmű; háztartási cikkek; orvos, gyógyszer; közlekedés; kommunikáció; szórakozás, sport, nyaralás; oktatás; egyéb (biztosítás, óvoda, stb.)) osztott 89 termék és szolgáltatás árát vizsgálják.

2003-hoz képest 2004-ben 2,6%-al emelkedtek az árak a 11 csoportban átlagosan, ami azt jelenti, hogy bizonyos csoportokban (ruházat, szórakozás) csökkentek az árak, míg másokban emelkedtek. A legnagyobb emelkedés (4%) a közlekedésben volt (benzin áremelkedésnek köszönhetően). A CPI-t minden államban külön mérik és aztán átlagolják az országra. Tavaly a legmagasabb (3,3%) emelkedés Tazmániában volt, a legalacsonyabb (1,9%) pedig az Északi Területen. Bővebben itt:

Ausstats

Hori kérdésére Papi válaszol. Adelaide, 2008

– Szerintetek egy 2 fős családnak mennyibe kerül az étkezés hetente? (Tudom, hogy ez nagyon szubjektív, de szeretnék valami átlagértéket meghatározni.) Nem étteremben étkezve.

– Mi kijövünk kb. 150 dollárból egy héten. Ebben benne van a hétvégi nagybevásárlás is, amikor értelemszerűen nemcsak kaját veszel, hanem minden egyéb mást is, ami kifogyott otthon. Ez persze adelaide-i viszonylat, 2 személyre, extrák és étterem nélkül.

Ervin, Cairns 2008

Az élelmiszer árak eléggé változóak, boltjai válogatják. Átlagot véve, talán kicsit olcsóbbnak tűnt, mint otthon. Energiáról nem sokat tudtunk, áram és víz árról semmit. Aztán kiderült, hogy amíg nem a saját lakásodban laksz, addig a vízzel túl sokat nem kell foglalkoznod, hiszen azt nem Te fizeted, hanem a tulajdonos. Ha majd a saját házadban laksz, onnan már fizetned kell. Az áram áráról elmondások után csak annyit tudtunk, hogy nem drága. De dollárban kifejezve semmit nem tudtunk. Üzemanyag árral hamar szembe kellett nézni, mivelhogy pár nap után autót vettünk. Roppantul tetszett a mérsékelt ára a benzinnek. 96 cent volt egy liter. Mosolyogtunk is, hogy fele árú, mint otthon. Műszaki cikkek és háztartási dolgok árai nem nagyon érdekeltek még, de kíváncsiságból azt is szemügyre vettük. Forma – forma! Átlagban hasonló volt minden dolog. Tehát a megélhetési feltételek nagyon kedvezőek voltak, egyszerű kis életünk még akkor nem rótt túl nagy kiadást a családi kasszára, bár szinte semmire nem költöttünk, csak élelemre és üzemanyagra.

Ami sokkal drágább volt mint otthon, az albérlet ára! Kb 4x annyi mint egy átlagos otthoni vidéki albérlet. Akkor első helyünkön 198$/hét fizettünk. Onnan hamar leléptünk, Gold Coaston sikerült egy sokkal jobb lakásba költözni, egy lakóparkba. Ott már 260$/hét volt a költség, ami nem számított egyáltalán soknak, hiszen remek hely volt. Ez másfél évig nem is változott, szerencsénk volt! Fél évente ugyanis mindig szoktak emelni a lakbéren 5-10-15 $ -t.

Most már Cairns-ben teljesen különálló házban lakunk, ez is bérlet, itt már 365$ fizetünk hetente. Igazából ezt sem sokalljuk, hiszen csodás helyen lakunk, nagyon jó a ház is. Persze rengeteg pénz hetente, de viszonyítani kell az itteni árakhoz, és így már nem is sok. Ez a ház és környezet egy nagyvárosban akár kétszerese is lenne. Lassan közben persze eltelt két év.