Great Ocean Road

Szinte lepesben, nagyon odafigyelve hagyom el a varost. Nincs is semmi gondom, nagyon kezes joszagot kaptam. Celom a mar emlitett Great Ocean Road. Geelong (Victoria masodik legnagyobb varosa) fele autopalya visz, sebessegkorlatozas 100km orankent. Nevetseges. Geelongba erve egyre tobb tabla hivja fel a figyelmem a Nemzeti Gyapjumuzeumra, mint egyedulallo es ki nem hagyhato latnivalora. Am legyen.

Eleg konnyen megtalalom, de otkor zar es a penztaros holgy szerint kar volna 20 percre jegyet venni, inkabb jojjek vissza holnap. Jo, biztos igaza van. A geelongi jachtclub kikotoje nagyon kozel van. Odasetalok bameszkodni es keszitek nehany kepet is. Szepen kiepitett part, hatalmas zold terulet, nehany palmafa. Igazan szep.

Geelongot elhagyva hamar raterek a Great Ocean Road-ra (tovabbiakban GOR). Kanyargos, dombra fel, dombrol le, ketsavos ut. Hamarosan feltunik az ocean is. Oriasi nagy hullamok futnak be szamtalan kisebb-nagyobb obolbe. Sokszor megallok fotozni. Az egyik helyen (kiepitett kis autoparkolo) tabla keri az ott megallokat, hogy “Vidd haza a szemeted!”. Es valoban, nemhogy WC, de egy szemetes sincs a kornyeken. Igy lehet megorizni a termeszet erintetlenseget. Az ocean gyonyoru kek, a kornyezo dombok zoldek, az eg is gyonyoru tiszta. Nem tul gyakran, de latni legeleszo teheneket, lovakat. Embert meg ritkabban. Micsoda kontraszt Kinahoz ! Kezdek kilazulni. Vezetek sotetedesig.

Egy Apollo Bay nevu helyen befordulok az elso motel ele megszallni. A szoba okes az ara meg inkabb (40 dolcsi). Zuhany utan vacsorazohelyet nezek gyalog. Kellemes kis falu ez az Apollo Bay. Motel es etterem, kisebb boltok erik egymast a foutcan, ami gyakorlatilag a GOR. Az ocean, ami az Antarktisztol valasztja el OZ-t, csupan szaz meterre ha van.

Beulok egy gorog helyre, mint az az etlaprol kiderul. Mar vacsi kozben felfigyelek egy basszus magyar hangra. Egy par farmer szerelesben, a masik sarokban rendel. En mar vegzek es fizetek, ok meg nem kaptak meg az o adagjukat. Megszolitom oket es megkerdezem, hogy zavarhatok-e. Semmi gond, invitalnak. Zoli es Kati motoron jarjak be a GOR-t. Zoli M-ben el, Kati latogat. Zolin kicsit meglepodtem, mert az angolja csapnivalo. Kati egy mukkot sem ert angolul. Hat persze a taj a lenyeg. Meg az utitars (aminek en most hianyaban vagyok). Zoli szerint M-ben el vagy 10 ezer magyar, de nem nagyon tartjak a kapcsolatot. Goncz papa epp ezidotajt erkezett OZ-be, az o tiszteletere osszehoztak egy magyar fesztivalt. Zoli ajanl egy-ket helyet a tovabbi uton, kar, hogy nem jut mindenre idom. A szenzacio megiscsak belolem valik, amikor megszolal a telefonom es persze, hogy egy menedzserem keres Kinabol a hogyletem felol erdeklodve. Ezen es a Kinaval kapcsolatos egyeb dolgokon meg elbeszelgetunk kb. este tizig. Kozben ok is megvacsoraznak, elkoszonok, megkoszonve tarsasagukat es az infokat Zolinak.

Az tv-musor, legalabbis ezen az esten nagyon gyenge, inkabb gyorsan lefekszem aludni, erot gyujtve holnapra.

2.19 pentek Reggeli nelkul indulok utnak. Tovabbra is kanyargos az ut, gyonyoru a taj. Elhagyom a GOR-t az Otway nemzeti park kedveert. Az ut meg keskenyebbe valik es surun erdon fut keresztul. Egyszerre csak az ut menten meglatok egy nezelodo kengurut. Lassitok, megallok, lefenykepezem. Aztan kenguru okelme megunja a dolgot, fordul egyet es maris bennt van a suruben.

Az Otway-felsziget deli csucsken nagyon szep kornyezetben epult vilagitotorony a szenzacio. Kulon belepojegy kell a megtekintesehez. Viszont tenyleg nagyon jol nez ki, fel lehet menni a tetejere is, onnan fenykepezni. A GOR-ra visszavezeto uton ezuttal egy papagaj kedveert kell megalljak, ami ugy gondolta, hogy a legmegfelelobb hely a tollaszkodashoz az ut kozepe.

Az apostolok

Nem sokkal kesobb az Apostolokhoz erek. Valoban monumentalisak. A tengerben egy-ket kilometeren elszorva, a parttol nem messze 10-50 m magas sziklak hirdetik a hullamok rombolo erejenek valo ellenallasukat. A tengerpart nagyon erdekes formaciokkal lepi meg az erre jarot. Nehany elnevezes: The Blowhole, Thunder Cave, Broken Head, London Bridge, The Arch, The Grotto. Itt eleg sok a turista; en egy ozzi-nemet parossal beszelgetek el. A kornyeken regen eleg sok hajo futott zatonyra, koztuk egy Loch Ard nevezetu, amirol csak ketten menekultek meg az 54 fobol. Az aldozatok sirja nincs messze. Sot mi tobb, egy muzeum is van a hajoroncs partramosott targyaibol (Glenample Homestead).

Port Campbellben megebedelek es elhagyom a GOR-t. Kihagytam Warrnamboolt, ami allitolag egy szep kisvaros es Ballaratot, az aranymezok varosat. Igen, Ozban is volt aranylaz. Egy rovidebb es gyorsabb uton terek vissza M-be. es Az elkerulo ut meg nincs kesz, egy oraba is beletelik, mig atvergodom a varoson.