Töri, a fonákjáról nézve

Minden nép a jót igyekszik megtartani a történelméből, hogy aztán büszke legyen rá és összetartson. Ide jöttünk a világ sok részéből, ahol mindenki a maga fajtája szerint tanult ilyen jó dolgokat és csak itt vettük észre, hogy ez mind egyoldalú mese volt csak, a valóságban csúnya dolgok történtek. Nézzük hát, hogy az ausztrál történelemben milyen csúnya dolgok voltak. A magyarról majd később, az sem marad ki, de most nézzük az ausztrált:

A bennszülöttek kiírtása

A gyarmatosítás korában elkövetett tömeggyilkosságoknak sok ezernyi ausztrál őslakos esett áldozatul – erről számoltak be az események kronológiáját először összeállító történészek.

Az 1788 és a 20. század közepe közötti időszak alatt mintegy 500 tömeggyilkosságot követtek el az európai telepesek az őslakosok ellen Ausztrália-szerte. A Newcastle Egyetem történész kutatói a telepesek naplói, korabeli újságok híradásai, az őslakosoktól kapott bizonyítékok, állami és szövetségi archívumok dokumentumai alapján csak most, 2018-ban katalogizálták az erőszakos cselekményeket. „Eddig a gyarmati Ausztráliában elkövetett 250 tömeggyilkosság helyszínét azonosítottuk, és úgy számítjuk, hogy mire a projekt végére érünk, 500 helyszínt találunk” – mondta el Lyndall Ryan, a kutatás vezetője. Ryan szerint a 250 tömeggyilkosságban 6200 áldozatot azonosítottak, közülük száznál is kevesebb volt európai.

A kutatók tömeggyilkosságként határoztak meg minden olyan incidenst, amelyben több mint hat embert öltek meg. A kutatás várhatóan 2019-ben fejeződik be. Közben heves viták zajlanak Ausztráliában az első európai telepesek megérkezésének idei, 230. évfordulójával kapcsolatban. Az első flotta Sydneybe érkezésének napja – 1788. január 26. – nemzeti ünnepnek számít Ausztráliában. Az első hajók zömmel fegyenceket és katonákat szállítottak a kontinensre Nagy-Britanniából.

Jelentés a kutatásról az egyetem honlapján: https://www.newcastle.edu.au/newsroom/featured-news/mapping-the-massacres-of-australias-colonial-frontier

A készülő térkép:

https://c21ch.newcastle.edu.au/colonialmassacres/map.php

Lőttünk egymásra

A magyar és az ausztrál történelem soha nem keresztezte egymást, illetve amikor mégis, akkor még nem így hívták, hanem britnek és osztrák-magyarnak. Az I. vh-ban a brit zászló alatt harcoló ausztrál és új-zélandi katonák rettenetes vereséget szenvedtek Gallipolinál. Az ott folyó csatározásokban az osztrák-magyar haderő is részt vett, még hozzá kulcs-szerepben. Erről szól ez a történelmi tanulmány:

https://nagyhaboru.blog.hu/2015/11/28/osztrak_magyar_tuzeregysegek_tevekenysege_a_gallipoli-felszigeten

A II. vh. Ausztráliában

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Brisbane

Hazafias zászlólengetés helyett lássuk a valóságot!

Ha felmerül az ausztrál zászló megváltoztatásának terve, akkor az ellenzők rögtön azt hozzák fel érvként, hogy ez alatt a zászló alatt harcoltak az ausztrál katonák ekkor és ekkor, itt és ott. Nem. Az I. vh-ban még nem is létezett önálló ausztrál hadsereg, csak a britek egyik hadteste. Ez brit zászló alatt harcolt.

Afganisztánban meg már:

http://www.abc.net.au/news/2018-06-14/photo-shows-nazi-flag-flown-over-australian-army-vehicle/9859618