Építkezés 1

Itt kezdődik a jólét! - hirdeti egy jókora tábla a város szélén.

Üdv a jólétben! – hirdeti egy a területfejlesztő cég táblája a város szélén.

Az új lakóházak túlnyomó többsége könnyűszerkezetes készház. Ez Magyarországon most (2012) még nem túl gyakori, ezért jobb lesz, ha bemutatom.

03_zsaluzas

A kimért, elegyengetett alapot körbe-zsaluzzák. Itt egyszerű facöveket használnak, de láttam már fémből készült szabályozható verziót is. A csatornázás is készen van, a fehér PVC-csövek a leendő konyha és fürdőszoba helyét mutatják. Az egész terület gondosan körbe van kerítve, hogy az arra kóborlóknak ne essen baja. Tényleg jól  el van zárva a terület, alig tudtam közel férkőzni hozzá fotózás közben.

04_dobozok

Ezek a hatalmas polisztirol-dobozok és az előtérben látható betonvasak az alapozáshoz szükségesek.

Szigetelést terítenek a talajra, arra polisztirol-hab dobozokat raknak. Ezek éppen olyanok, mint a hűtött árú tárolására használt dobozok a zöldségboltban, csak nagyobbak és vastagabbak. Ezekre kerül a betonvas. A pontos távolságtartást segítik a kis műanyag-babák. Ezek is beépülnek majd a betonba.

Jön egy nagy betonkeverős teherautó meg egy szivattyú és szaporán kiönti a zsaluzatot betonnal.

Jön egy nagy betonkeverős teherautó meg egy szivattyú és kiönti a zsaluzatot betonnal.

Végső simítások.

Végső simítások. A ház lakóterület egy síkba esik. Csak a garázs és a tornác alacsonyabb. Szerintem a vizes helyiségeknek kéne azoknak lenni, hogy egy-egy fürdőszobai baleset ne áztassa el a lakószobákat, de ezzel a véleményemmel egyedül állok az ausztrál háztervezőkkel szemben. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy pimasz kelet-európai módon a mosógépet kiköltöztettem a garázsba, mert ott alacsonyabban van és ha mosás közben kipattan az ajtaja, ami már előfordult, akkor semmi kárt nem okozott, csak felmosta a garázst.

081_sima_alap

Ez az alap kész is lenne. Néhány hét kötés után folyhat tovább az építkezés.