Felkészülés a nyelvvizsgára

Én így tanultam

Teremts magadnak egy kis angol-nyelvű környezetet!

Csak angol nyelvű zenét és rádiót hallgass. Csak angol nyelvű tévét nézz. Nem baj, ha kezdetben keveset értsz belőle. Egyre többet fogsz, meglátod.
Ha az angol nyelvű tévéadáshoz van angol nyelvű felirat is, az még jobb. Nem magyar, hanem angol!

Van erre egy külön szolgáltatás is. http://speechyard.com/hu/

A HVG cikke a fentebbiről: http://hvg.hu/tudomany/20150828_sorozatok_nezese_angol_tanulas_speechyard

Csak angolul olvass!

Újságot, webet, szórakoztató irodalmat, szakirodalmat, bármit amit elérsz és amihez kedved van. Fontos, hogy olyan dolgokat olvass, amiket szeretsz, amikre nagyon-nagyon kíváncsi vagy. Ha a nyelvtanárod feladta azt a házit, hogy olvass a londoni Whitechapel történelméről, de te inkább színésznők lelki életére és legújabb kalandjaira vagy kíváncsi, akkor a pletykamagazint olvasd, ne a házi feladatot. Az a jó tananyag, ami örömet okoz, ami megjutalmaz az erőfeszítésért. Ha tényleg érdekelnek a leírtak, akkor sokkal több megmarad belőlük.

Csak angol nyelvű szótárt használj!

Ha már egy kicsit tudsz angolul, akkor felejtsd el a kétnyelvű szótárt. Csak tiszta angol nyelvűt használj.

Csak angolul számítógépezz!

Máris állítsd át az operációs rendszer (Windows, Linux, MacOS) nyelvét angolra.

Okostelefonra ezt!

Androidhoz való oktató-program. Ausztrálok és ausztráliai magyarok készítették. Jó tanulást!
https://anglomate.com.au/

Hagyd, hogy bemásszon a füledbe!

A kedvenc zenéidhez töltsd le a szöveget a netről. Google keresőszó: lyrics. Zenehallgatás közben nézz bele a szövegbe és tanuld meg kívülről. Ez a legjobb módszer a fix angol kifejezések elsajátítására. Amit dallammal együtt tanultál meg, az már hibátlanul marad meg a fejedben, soha nem cseréled majd fel a szavak sorrendjét angolosról magyarosra. Egész nap szóljon a zene!

Angol anyanyelvű tanár

Próbálj meg  angol anyanyelvű vagy angol nyelvterületen végzett tanárt találni. Drága, de megéri. Nem baj, ha a tanárod még csak nem is hallott az IELTS-nyelvvizsgáról. Sok fajta nyelvvizsga van és ez nem tartozik a gyakoribbak közé. Az a fontos, hogy megtanulj angolul.
Halmi Zsolt nyelvtanár a 10 esztendeje él Ausztráliában. Londonban és Ausztráliában (Bond Egyetem) tanult. Ez a honlapja:

https://www.ieltsnyelvvizsga.com/

Web-tanfolyam

Ingyenes IELTS-vizsgára felkészítés is van a weben, mert az egyetemeknek is fontos, hogy a külföldi diák átmenjen és bejusson hozzájuk tandíjat fizetni.
Ez az egyik: University of Queensland

Beszélgess angol anyanyelvűekkel!

Ezeken a honlapokon lelkes önkéntesek hajlandók szóba állni az ilyen nyelvtanulókkal, mint te is:

Language Exchange Community

http://www.speaking24.com/

http://www.speak-english-today.com/

Ha már a célországban vagy

http://english-conversation.meetup.com/cities/au/sydney/

Mérd fel magad!

Időnként mérd fel, hogy mennyire tudsz már angolul. Ez azért szükséges, mert folyton úgy érzi az ember, hogy nem haladt sehova, még mindig alig-alig tud valamit. Kell egy objektív mérce, na. A weben találsz nyelvi teszteket. Ezeket oldd meg, aztán néhány hónap múlva térj vissza hozzájuk és megint oldd meg. Így jól mérheted a haladást.

http://www.ieltsonline.hu/szintfelmeres

Még egyszerűbb mérés, de csak olyan laza szemmérték: időnként nézz bele egy idegen nyelvű szövegbe, mondjuk indonézbe vagy szuhaélibe. Akkor látod csak, hogy mit jelent valójában az, hogy nem tudsz egy nyelvet. Ezekhez képest angolul máris rengeteget tudsz. Ha egy kukkot nem tanultál még angolul, akkor is érted ezeket a szavakat: hello, whisky, tennis, football. Csak hogy a legfontosabbakat említsem.

Osztályozd le magad!

Számítsd ki a pontokból az IELTS osztályzatokat: http://www.ieltscalculator.com/

A nyelvtanulás szabályai

Könnyebb annak, aki:

  • fiatal
  • beszélnie vagy írnia kell munka közben (pl. diák, hivatalnok, pincér)
  • szervezett nyelvtanfolyamon (is) tanulja
  • anyanyelvi környezetben tanulja. Ha egyedül vagy magyar egy angol nyelvű társaságban, akkor gyorsan fejlődik az angolod, de ha vannak körötted magyarok is, mert például a családoddal együtt vagy, akkor sokkal lassúbb lesz a fejlődés.
  • már tud nyelveket vagy több anyanyelvű (román, szerb, szlovák, stb.)
  • jól tud egy angolhoz hasonló, rokon nyelvet (német, holland, svéd)
  • van nyelvtehetsége (magyarul is szépen, választékosan beszél, jó szókinccsel rendelkezik, olvasott)
  • komoly nyomás nehezedik rá, mert nyelvtudás nélkül nem boldogul

Pinjarra, Budapest 2008

Én elég sok fiatallal (még idegennyelv-szakra felvett évfolyamtárssal is, jujjj) találkoztam már, akik kimentek valamelyik nyugat-európai országba, eltöltöttek ott egy évet, dolgoztak segédmunkásként és MÉGSEM tanulták meg a nyelvet, szinte még annyira se, mintha itt maradtak volna és nézik a külföldi műholdas adókat fél évig. Sőt.

Szerintem sincs értelme kimenni úgy egy idegen országba, hogy “majd megtanulom ha rákényszerítenek a körülmények”; legalább egy kis alapozásnak kell lennie, annyinak, hogy a legalapvetőbb dolgokat el tudd mondani úgy, hogy angolul gondolkodsz és nem próbálsz meg fejben fordítani angolról magyarra meg vissza. Ha ezt sikerül elérned, és megragadsz minden alkalmat hogy használd amit addig megtanultál (internet, műholdas-tv, chatelés) akkor már szinte ragadni fog rád a sok angol kifejezés. Persze feladni sem szabad, de ezt az alapozást még itthon kell elkezdeni, egy esetleges kinti vergődés túl költséges, túl kockázatos.

Pékpityu, Perth 2008

Az IELTS6 -ot céloztam meg. Heti 2×2 magánórákra jártam, majd otthon célirányosan angol híradó nézése, majd IELTS anyagok rendszeres átnyálazása,tanulása, hanganyag hallgatása, feladatok megoldása. Mindez 3 gyerek mellett (meg a zasszony!), napi minimum 8 óra munka, meg a tányérok elmosogatása után. Számoljunk hozzá még napi 1-1.5 órát. Átlagosan, persze. Két hónapon keresztül mindennapra, ide beleértve a Karácsonyt és az Újévet is. Kellett is, hiszen előtte németet tanultam, az angolt persze hadováltam, de eléggé hentes szinten. Nem akarom persze a henteseket sértegetni.

Sikerült! IELTS 6!

Kiértünk Sydney-be, a nagybácsim váltig dicsért, hogy milyen jó az angolom. Ide költöztünk Perthbe, a kurd szomszédommal nagyon jól megértettük egymást. Hízott is a májam! Hááá tudok én!

Aztán munkát kaptam.

S amikor tényleg ozzikkal kezdtem együtt dolgozni, akkor aztán seggre ültem. HÁT NEM ÉRTEM EGYÁLTALÁN! – Írd és mondd: EGYÁLTALÁN! hogy mi a francot hadoválnak. Másfél éve nyomjuk itt a szekeret, most már sokkalta jobb az angolunk, de ha tán 70%-át értem annak, amit beszélnek. Sokkal jobb, mint ami volt, de távolról se tökéletes. Pedig napi 10 órát intenzíven köll a zangolt használnom.

Jó video-tananyag

Rádióállomások

Interneten található anyagok

Gábor javaslata:

Egy kis segítség az IELTS vizsgára készülőknek: Tölts le egy torrent kliens-t. Menj az isohunt-ra és keress rá az IELTS kifejezésre és lassan de biztosan töltsd le az anyagot, nyisd meg a .torrent fájlt a progival! Amit találni fogsz: teljes vizsgák mp3 formátumban, tesztek, könyvek. Több giga anyag. Sok sikert. Itt legalább le tudod mérni, hogy milyen szinten vagy hallgatásból és olvasásból.

Tananyagok

Nóra, Sydney 2013

Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a hasznos IELTS preparation website-ot. Regisztráljatok, minden nap új, érdekes anyagot kapunk!  Eddig ez volt a legvalamirevalóbb oldal a teszttel kapcsolatban. Ja, és nyeremény is van, és én mar nyertem is!
http://www.ielts-transformation.com/website/
 

Zsolt gyűjtése:

Béla javaslata:

A Kovács-Lázár-Merrick-féle A-Z Angol Nyelvtan (ez a legjobb magyar nyelvű angol nyelvtani összefoglaló könyv, ami valaha a kezembe akadt) már online is elérhető: Kovács-Lázár-Merrick
 

Egy ici-pici nyelvlecke

Vizsgára jelentkezés

A British Council magyarországi honlapján megtalálhatod a felkészítő tanfolyamok és a vizsgák tervezett időpontját.

The British Council, H-1068 Budapest, Benczúr utca 26

Az IELTS honlapja.

Ági, Dublin 2008

NE DUBLINBA MENJ IELTS-re! A férjem 2x, jómagam 1x vizsgáztam ott és sok jót nem tudnék hozzátenni. Dublinban, ismétlem, ne is próbálkozz, a tudás szinted alatt teljesítsz majd, vagy úgy pontoznak, mert a mezőny borzasztóan erős. Itt van az összes írországi kivándorló a többletpontok megszerzése miatt. Azt hiszem nem kell elmondanom milyen, amikor te mint külföldi (kakukktojás) két született angol anyanyelvű között mész be pl. szóbelizni. Sz@r ügy és most még finoman fogalmaztam. Ne akard átélni!

Ha teheted Magyarországon próbálkozz, több helyről hallani, hogy humánusabb a hozzáállás, de itt ne!

Puskázni? Csalni?

hamis_ielts-oklevel

A zöld színű, az egy hamis IELTS-oklevél egy hamisító cég honlapjáról.

Volt olyan, aki felvetette, hogy mi lenne, ha az angolul jól tudó barátját küldené maga helyett vizsgázni. Erre egy vizsgát tett így válaszolt:
Valszeg még a terembe sem juthatott volna be a barátod. Soxor leellenőrzik az igazolványod, majd a felvigyázók egyenként kísérnek a helyedre írásbelizni. Ismét csekkolják te vagy-e és közben is folyamatosan ott hemzsegnek. És akkor még csak utána jön a szóbeli. Esélytelen lett volna, de látom magad is beláttad, hogy így nem lehet Ausztráliába kivándorolni.
A barátod nyomdász  és tudna ilyen szép, zöld színű IELTS-oklevelet nyomtatni? Nem ér semmit. A Bevándorlási Hivatal hozzáfér a nyelvvizsga-központ adatbázisához és ott ellenőrzi, hogy valóban tiéd-e az oklevél. Ez inkább csak egy emléklap manapság, az igazi adat az adatbázisban van.

Angol nyelvű környezetben élsz?

Krisz, Melbourne 2010

Angolt akarsz tanulni vagy javítani a meglévőn? Menj el call-centeresnek, customer service-esnek és beszélj. Small talk és small talk, ahol csak lehet. Lehet hogy a suliban nem tanulod meg a kívánt szintet, de végtére is angol környezetben vagy, használd a lehetőséget! Ezt azoknak is javaslom akik úgy érzik hogy kijöttek ide és nem elég az angoljuk és nem mernek megszólalni. Túl kell lépni a saját határainkon és komfortszintünkön és beszélni ahol és amikor csak lehet. Nekem úgy tűnik hogy elég türelmes népek élnek itt, kivárják hogy mit akarsz mondani. Ha meg az értést akarod fejleszteni: tv, majd rádió.