A kultúrsokk kezelése

A negatív hatásokat egészen jól le lehet csökkenteni, csak tudni kell a módját.

Ne legyenek túlzott elvárásaid

Például az angoltanulás terén. Ehhez idő kell. Nem megy ez egyik napról a másikra. Nem is érdemes ezzel izgatnod magad. Ausztrália a bevándorlók országa. Mindenki nagyon elnéző és türelmes ebben a tekintetben. Elviselik a különféle idegen akcentusokat és egyéb tökéletlenségeket. Beszélhetsz bátran, olyan rosszul, ahogy tudsz, ez itt nem gond. A nyelv még hagyján. Világos, hogy nem érted, világos, hogy nem értenek. A gesztusnyelv ad csak okot az igazi félreértésekre.

Légy határozott és kommunikatív

Mondd el, ami a szívedet nyomja, mondd ki, ami a nyelved hegyén van. Másképpen nem fogják kitalálni, hogy mi a bajod. Ha van valami mondanivalód, csak mondd bátran. Nem fogják kitalálni a gondolataidat, a rejtett vágyaidat, ha nem mondod el. Lehet, hogy a környezeted teljesen mást gondol, másra vágyik, mint te. Ha az érdekeidet világosan kinyilvánítod, azzal sokkal többre mégy, mint az udvarias célzásokkal vagy a sértődéssel. A célzást esetleg nem értik, a sértődést meg pláne nem.

Mérd fel, hogy mi az, amiért érdemes megküzdeni és mi az, amit úgy sem tudsz megváltoztatni

Csak idő- és energiapazarlás azzal foglalkoznod, hogy megpróbálod megváltoztatni Ausztráliát vagy az ausztrálokat. Egy másik kultúrából jövet úgy tűnik, hogy vannak dolgok, amiket határozottan rosszul csinálnak, meg kellene változtatni hát. Tévedés. Nem rosszabb, hanem más. Fölösleges erőfeszítés a megváltoztatására törekedni. Nem megváltoztatni kell: megtanulni! Később el is felejted, hogy valahol másutt a világban másként csinálják. Ha arra vetődsz, akkor majd azon csodálkozol, esetleg még azt akarod megváltoztatni.

Zsolt, gépészmérnök, 2005 Brisbane:

Magyarországon az utóbbi pár évben volt lehetőségem megízlelni a vezető tervezői pozíciót. Ez viszont egy másik ország, ismeretlen szabványokkal, megtanulandó tervezési gyakorlattal, teljesen más szemlélettel – ugyanakkor óriási lehetőségekkel. Az első hónapok után elmondhatom, hogy számos érdekes, új és (az otthonival összehasonlítva) megdöbbentően más rendszerű tervezési módszerrel találkoztam.

Alakítsd ki a magad kis körét

Már az is komolyan csökkentheti a kultúr-sokk kellemetlen hatását, ha baráti társaságban lehetsz. Még jobb, ha olyanok között, akikkel megoszthatod a tapasztalataidat. Külön erőfeszítést igényel még ez is, hogy hirtelen idecsöppenve a világ másik felére, gyorsan pótold a hátrahagyott barátaidat, de megéri.

Eszter írta Budapestről:

Nekem a megoldást az jelentette, hogy elkezdtem hozzám hasonló külföldieket keresni, bár jól beszéltem a nyelvet, mégis beiratkoztam nyelvtanfolyamra, ott sok mindenkivel megismerkedtem és lett egy nagyon jó barátnőm is, plusz egy társaság, akikkel minden héten eljártunk. Szerintem egy jó ötlet lenne még például, ha vállalnál gyermekfelügyeletet, (tudom, nagyon drága nálatok az ovi), szervezhetnél magánbölcsit stb, és így megismerkednél anyukákkal…hátha szimpatikusak. Érdemes még mondjuk aerobicra járni, ha nem nagyon drága (amíg nincs munkád, nehéz lehet), és beszéltél önkéntes munkáról is, az is szuper! Keress a neten klubokat fiataloknak, és ha tetszik, menj el egyedül is!

A természetjárás teljesen ingyenes. Ausztrália csodálatos. A neten megtalálhatók a természetjáró (ausztrálul: bush walking) klubok. Csak csatlakozni kell. A helyi sportkörök nagyon olcsók. Néhány heti aerobik-bérlet áráért egy teljes évi tagságot vehetsz.

Alakítsd ki a biztonság kis szigeteit

A kedvenc szabadidős tevékenységeid segítenek a lazításban. A kultúr-sokk időszakában rendszeresen szánj rájuk időt: zenehallgatás, sport, főzőcske, művészkedés, stb. Jó stresszoldók.

Kropi írja Melbourne-ből:

Ma nagy elkeseredésemben (mármint, hogy még mindig nincs munka) elmentem bicajozni. Ági is mondta, hogy menjek csak egyedül, majd kipedálozom magamból. Gondoltam, eltekerek az uszodáig, és legalább tudjuk, hogy milyen útvonalon menjünk majd, ha úgy támad kedvünk, hogy biciklivel megyünk. Autóval megmértük, a távolság 5200 m. Nem sok, de nem is kevés, ha az ember a strandról jön haza a jacuzzi után. Hát egy kicsit elnéztem az irányokat, és az uszodánál 14,5 km-t mutatott a kilométeróra. Visszafelé már a normális úton jöttem, így 20,5 km lett belőle.

Én nem is emlékszem, hogy mikor tekertem ennyit, de a végén nagyon jó érzés volt. Amikor 1976-ban (vagy még előbb?) triatlonoztam, akkor egyik ismerősömet megkérdezték, hogy mi a legjobb a triatlonban? Erre ő azt válaszolta, hogy mikor a célba beér, és egy üveg sört megiszik a verseny után. Hát tényleg jók ezek a fránya kis boldogsághormonok, amik ilyenkor szétáramlanak a vérben. Azt hiszem, most befejezem a bioszórát, mert az utolsó, amin voltam az még azelőtt volt, hogy Melbourne-t megalapították volna.

Kapcsolódj be és fejleszd a nyelvtudásod

A tudás hatalom. Minél többet tudsz, annál jobban érzed majd magad a bőrödben. Ne próbálkozz a teljes visszahúzódással. Igenis kapcsolódj be a helyi életbe, vegyél részt mindenben, ami érdekel.

Emőke, Surry, Anglia 2012

Itt, Angliában nagyon jól működnek a jótékonysági szervezetek, nagyra értékelik az önkéntes munkát is (ami később külön jó pont lehet egy munkainterjúnál). Szóval azt tanácsolnám, hogy a kiköltözők keressenek maguknak a környéken önkéntes munkát, akár hétvégére, akár üres idejükben. Jobban be tudnak majd illeszkedni a közösségbe és  könnyebb lesz így elbánni a honvággyal is.
Fontos még, hogy itt rengeteg lehetőség van a továbbtanulásra, az önképzésre, mindenképpen érdemes utánanézni ezeknek, ráadásul a helyi tanácstól még támogatást is lehet igényelni ezekhez a képzésekhez.

Próbáld egy kicsit távolabbról szemlélni saját magad és igyekezd a helyzetet humorosan felfogni

Egy-egy nehezebb helyzetben jobb nevetni magadon és a szitun, mint sírni. Lépj egy lépést hátrébb és tedd fel a kérdést: – Az én bajom ez? Fontos ez egyáltalán? Hát nem egy röhej az egész?

Papi és Kata, Adelaide 2007:

Megjelentünk a lakásban, hogy birtokba vegyük. Kapcsolnánk a villanyt, nem működik. Nem volt áram a lakásban. Gondolkodjunk. A szerződést megkötöttük, mától él a dolog. A lépcsőházban van villany, így csak nálunk lehet a gond. Gondoltam, a biztosíték, bár a tulaj azt mondta korábban, hogy ő még sosem cserélt biztosítékot. Mindegy mondom, megnézem. Lesétáltam a kapcsolószekrényhez. Kinyitom az ajtót, és egyből látom, hogy egy szép sárga cetli van ragasztva az egyik kapcsolónkra. Letéptem, olvasom, annyit megértettem, hogy egy figyelmeztetés, miszerint az új lakónak új szerződést is kell kötnie.

Mondom, az megvan, de miért nincs áram a lakásban?! Nézem a kapcsolóinkat, mindegyik FEL van kapcsolva, még láttam is az egyiken az ON feliratot. Nem értettem a dolgot, de annál bosszúsabb voltam.

Lakásba fel, Katám el kezd telefonálgatni. Először a tulajnak, ő sem érti a dolgot. Aztán a szolgáltatónak. Nagy nehezen eléri őket, s mire odáig jutna, hogy a problémát is elmondhatná, megszakad a vonal. Sebaj, újra próbálkozik, most sikerül elmondania. Továbbra is tanácstalan mindenki. Szerződés rendben, a szerelő volt kint óraállást nézni, ő is mindent rendben talált. Azt tanácsolták, kapcsoljuk fel a főkapcsolót. (?)

Miért? Le van kapcsolva? Szerintük igen, nézzük meg újra. Mondjuk (már kicsit erélyesebben) az nem lehet, voltam lent, megnéztem, minden fel van kapcsolva. De nézzük meg újra!

Lementünk. Megnéztük. Az összes kapcsolónk FEL volt kapcsolva. Most már azért jobban is megnéztük, mi is van a dobozon belül. Az összes többi lakás főkapcsolója LE volt kapcsolva, csak a miénk figyelt felfelé. Lekapcsoltuk, felmentünk a lakásba, és lőn világosság!

Összenéztünk, lehuppantunk a kanapéra, és csak ültünk mosolyogva. Ez nem lehet igaz! Mikor indul az első járat hazafelé???

Szinte minden a fordított módon működik. Ha a megszokott mozdulattal akarod nyitni az ajtó zárját, éppen bezárod. A villanykapcsolók is éppen fordítva vannak bekötve. A konyhaszekrény ajtajai közül először a bal nyílik, aztán a jobb. A közlekedésről ugye nem kell beszámolnom, és jobb, ha a járdán is betartod a balra tarts szabályt, nehogy összeütközz valakivel. Bár erre nem sok esélyed van, mert nem lesz senki, aki veled szembe jönne a járdán, kivéve bent a belvárosban. A city-n kívül élő embert nem sokszor látni a járdán sétálni, mert a távolságok miatt mindenki kocsival jár.

Ez a megfordítottság nem azért van, mert ez Ausztrália, hanem azért, mert ez az egykori Brit Birodalom. Nagy-Britannia első volt az ipari fejlődésben. Ők döntöttek hát először arról, hogy a gyáripari mennyiségben gyártott dolgok hogyan forduljanak. Ami Európában, mármint a kontinensen jött létre, az gyakran ennek a fordítottja.