Nyelvtudás

Az ausztrál bevándorló-vízum egyik fontos feltétele a megfelelő angoltudás. A legtöbb vízumhoz előre fel kell mutatni a nyelvvizsga eredményét.

Sokféle nyelvvizsga létezik, de bevándorlási célra a legjobb IELTS (azon belül a General module) és a ritkán alkalmazott, nagyon nehéz OET teszt. Az előírt osztályzatokat egy vizsgán belül kell elérni. Nem lehet több vizsga eredményeiből kiválogatni a jókat és azokat felhasználni.

2011. november 5-től fokozatosan bevezették a többi jelentős angol-teszt elfogadását:

  • Test of English as a Foreign Language internet-based test (TOEFL iBT)
  • Pearson Test of English (PTE) Academic
  • Cambridge English Advanced (CAE) test (also known as Certificate in Advanced English)

A bevezetés a mai napig (2016) nem fejeződött be. Még mindig vannak olyan szakma-elismerő szervek, amelyek csak az IELTS-et fogadják el. Maradj hát annál. A többivel csak akkor érdemes foglalkozni, ha már valami más okból sikerült volna letenned.

Vizsgáztasd le magad!

Ez itt egy ingyenes on-line teszt. Sok sikert!

Ez itt egy másik!

Háromszor követelnek

Az alábbi táblázatok csak az általános tájékoztatást szolgálják. A valódi szabályok sokkal bonyolultabbak!

A bevándorlás több hivatal hatáskörébe tartozik. Mindegyiknek megvan a maga nyelvtudási követelménye. Az első a szakma-elismerő. Ez valójában szakmánként illetve pályánként sok különböző hivatalt jelent. Van köztük olyan, amely rá se kérdez a nyelvtudásodra, mások meg szigorúan ezzel kezdik.

Szakma-elismerés

Szakma vagy pálya nyelvtudási követelmény
Szakmunkások nem kérdezik
Mérnökök 6
Számítógépesek nem kérdezik
Egészségügyiek 7
Tanárok 7

Állami szponzorálás

A pályázás második lépcsője az állami szponzorálási kérelem. Az egyes államok tovább emelik a lécet és olyan szakmáknál is előírják a jobb nyelvtudást, ahol a szakma-elismerő nem követelt még semmit. (Az állami szponzorálás nem minden esetben szükséges. Ha e nélkül is össze tudod szedni a bevándorláshoz szükséges pontokat, akkor ezt a lépcsőfokot átugorhatod.)

Vízum-pályázás

A harmadik lépcső a bevándorló-vízumra pályázás. A minimális nyelvtudási követelmény itt a vízum-típustól függően változik.  Mindenki egyetért abban, hogy ez egy zavaros és logikátlan rendszer. Valójában ettől bonyolultabb, zavarosabb és logikátlanabb az egész. Ez a táblázat csak egy kis segítség  az áttekintéshez.

főpályázó hozzátartozó
Kategória jegy mikor követelik? pénzzel meg-
váltható?
jegy mikor követelik? pénzzel meg-
váltható?
Általános szakképzett bevándorlás (GSM) 6 beadáskor nem 4,5 döntéskor igen
Munkáltató nominálta (ENS) 6 beadáskor nem 4,5 döntéskor igen
Munkáltató nominálta, regionális (RSMS) 6 beadáskor nem 4,5 döntéskor igen
Munkáltató szponzorálta ideiglenes (457) 5* döntéskor nem

* Szakmánként különbözők lehetnek a követelmények.

Nyelvvizsgák összehasonlítása

Minden nyelvvizsga más és más tudást mér, ezért a pontos összehasonlítás lehetetlen. Különösen nehéz a magyar állami nyelvvizsga (ez az, amit a köznyelv egyszerűen Rigó utcainak nevez) összevetése az angolul beszélő országokban kidolgozott tesztekkel. Az alábbi táblázatot csak egy kis segítség a nyelvtudásod felméréséhez.

IELTS TOEFL PTE CAE
9 118 86 93
8.5 115 83 87
8 110 79 80
7.5 102 73 74
7 94 65 67
6.5 79 58 58
6 60 50 52
5.5 46 42 47
5 35 36 41
4.5 32 30 36
4 31 29 32

A fentebbitől nagyobb és részletesebb táblázatot találhatsz a Wikipédiában.

Az IELTS vizsga magyarországi honosíthatósága

Alapfokú angol nyelvvizsga4.0-5.0Középfokú angol nyelvvizsga5.5-6.5Felsőfokú angol nyelvvizsga7.0-9.0

Szint IELTS pont

Vigyázat, ez a honosítás egyirányú. A magyarok elfogadják az IELTS-et, de az ausztrál bevándorlás nem fogadja el a magyart.

A honosítással kapcsolatban bővebb információt itt találsz.

Az IELTS vizsgán elérhető pontszámok az alábbiak szerint kapcsolódnak az Európa Tanács által létrehozott hat fokozatú nemzetközi szintezéshez (KER szint):

KER szint IELTS pont
C2 8.5 / 9.0
C1 7.0 / 7.5 / 8.0
B2 5.5 / 6.0 / 6.5
B1 4.5 / 5.0

 

Egy Angliában dolgozó kolléganő mesélte, hogy az angolok is gyakran megpróbálkoznak a nyelvvizsgával, mert ha tiszta 7-est érnek el, akkor több pontot kaphatnak. Ekkor derül ki, hogy sok angol anyanyelvű szakmunkás írásból csak 5,5-ös osztályzatot tud szerezni. Ez végül is természetes, ennyire tud az, aki Angliában általános iskolát és szakiskolát végzett. A 6-os tudás a középiskolát végzettektől várható el, a 7-es pedig a felsőfokú végzettséggel rendelkezőktől.