Szabadság

MM írta Nyugat-Ausztráliából:

Ozban  20 nap szabadság jár az első évtől, függetlenül életkortól, gyerekszámtól, bármitől. Ha egy munkahelyen töltesz több mint 10 évet akkor a 10 év után jár az egyszeri hosszú szabadság (long service leave), ami 13 hét.

Vannak olyan munkáltatók, akik a szabadságra több fizetést adnak (17,5 %-kal többet), de van, ahol ezt már beépítették a fizetésbe.

A betegszabadság az munkahelytől függ, de 1-2 két hét mindenhol jár évente, amire a teljes fizetést adják. Mindez nem jár, ha alkalmi (casual) munkás vagy. Annak a munkaszüneti napokat sem fizetik, amiből olyan 10 van évente, de hogy mikor, az államonként változik.

Posza írta Brisbane-ből 2004 végén:

Ha egy ünnepnap véletlenül hétvégére esik, akkor kiadják szabadnapként az ünnepnapokat a következő héten hétköznap. Mivel karácsony pont hétvégére esett, ezért hivatalosan ünnepnapnak számított 27-28 (hétfő-kedd) is. Eszükbe sem jut kiszúrni az emberekkel, sőt, Magyarországon még a 24-ét is ledolgoztatják. Ez kész röhej. Ugyanez a helyzet a szilveszterrel is. Mivel január 1-je szombatra esett, nem kellett dolgozni hétfőn.  Azért az ilyen “apróságokhoz” gyorsan hozzá lehet szokni.:)”