Diák-költségvetés

Tamás terve, még Budapest, 2011

 • Repjegy oda-vissza 2 fő: 3.500 $
 • Tanulóvízum/illetékek/orvosi v./biztosítás: 1.500 $
 • 25 hét angol tandíj 2 főre: 11.000 $
 • 1 év szakképzés 1 fő: 11.000 $
 • Autó: 3.000 $
 • Lakás kaució: 750-1000 $
 • Lakás/hét: 250-300 $
 • Rezsi/hét: 50 $
 • Telefon/internet/hét: 15 $
 • Benzin/autó költség/hét: 40 $
 • Kaja 2 főre/hét: 150 $

Bevételi oldalon 15-20$/órával számolok az első 2 hónap után, addig nulla. A későbbi, vízummal kapcsolatos költségeket, kb 1,5M HUF-ra lőttem be.

Bobsys, Sydney 2011

Autó: 3.000 $ + atiras es biztositas koltsegei amit itt siman +1000. De teny 3000 dolcsiert eleg jo autot lehet kapni, csak nem egy nap alatt, mi 4 nap utan talaltunk egy normalisat (mar ami meger 3000 lokalis penzegyseget)

Lakás kaució: 750-1000 $ – inkabb ketszer ennyi vagy tobb

Lakás/hét: 250-300 $ – ennyiert egy egyszobas lelakott valamit kapsz ahol elotte vagy indiai vagy azsiai lakott. Mi olyanokat lattunk, hogy ha fizettek volna sem laktunk volna benne.

Benzin/autó költség/hét: 40 $ – ez attol fugg mennyit hasznaljatok. Nekem kell a munkamhoz, heti 600+ km megy bele a kocsiba. Igy nalam benzin + fenntartas inkabb 100 dolcsi. Egy liter benzin 1,3-1,5 dollar.

Orsi, Sydney 2011

PhD-zek Sydneyben. Sajnos igaz az, hogy csak 20 orat dolgozhat az ember (az osszes letezo diakvizumnak ez a feltetele). Ennel sokkal tobbet egyebkent nem is erdemes ha az ember komolyan veszi az egyetemet. Az itteni atlag osztondij kb. heti $400 korul mozog, amibol nagyon nagyon sporolosan lehet megelni szerintem, bar mindenkinek masok az igenyei. Itt mindenki heti kiadasokban gondolkozik, a lakbert is hetente kell fizetni a legtobb helyen es fizetest is hetente vagy ket hetente kap az ember. Diakkent konnyeden lehet szerezni $15-$20 oraberrel alkalmi munkat (takaritas, pincerkedes, boltban eladas, stb).

A lakber heti kb. 150-300 kozott mozog, 150-ert lehet hogy meg kell osztani a szobat valaki massal, lehet hogy agyat es berendezest is venni kell, vagy pedig sokat kell utazni, vagy nem tul szep kornyeken kapsz csak szallast, vagy a lakotarsaid mindig budos kajat foznek :) 250-300-ert mar kapsz sajat furdoszobas berendezett, butorozott szobat akar a tengerparton is. Az internet es egyeb lakassal kapcsolatos kiadasok kb. heti $15-20, a telefon havonta kb $30, kell meg kotelezo eü-biztosítás, valamint a kozlekedes eleg draga, ha az ember messzebb lakik a varostol mert olcsobb szallast akar es sok zonat kell utaznia, akkor heti akar $57 is lehet. Diakkedvezmenyt (ami 50%-os utazasi kedvezmeny) nem sok kulfoldi diak kap, en ugy tudom csak akkor ha “exchange” student a statusod. A kajara meg egyeb haztartasi es furdoszobai cikkekre – ha te fozol magadnak minden nap – akkor ugy heti $100-150 eleg, persze megintcsak igenytol fuggoen. Hasznos honlapok amikbol az arakrol tajekozodhatsz (http://www.coles.com.au; http://www.sydneybuses.info; kmart.com.au; http://www.rejectshop.com.au; http://www.domain.com.au; http://www.gumtree.com.au)

En szerintem mindent osszevetve az otthoni havi 100.000 Ft-od itt egy hetig tartana ki. Sydney sajnos a vilag egyik legdragabb varosa, nem elkeseriteskeppen irom, csak hogy legyel felkeszulve, es ne erjen nagy sokk. Eredeti kerdesedre visszaterve, ha heti 20 oraban dolgozol es sikerul szerezned $20-os munkat (vagy cash in hand vagy tax utan), es nagyon meghuzod magad es sporolsz (egy sor vagy pohar bor egy barban $7-$10 kozott van, a koktel $15-20), nem zavar ha kis szobad van egy kevesbe jo helyen, akkor szerintem a $400 hetente eleg.

Ádám, 2004 Sydney:

Hét hónap alatt nekem a következő havi ÁTLAG jött ki:

KIADÁS AUD/hó
Kaja 250
Kommunikáció 70
Megosztott szobabérlés 560
Utazás 150
Egyéb 470
Összesen 1500

Azért az hozzá tartozik, hogy ha már van kereseted, akkor kicsit könnyebben veszed a dolgokat.

Az egyébben a szórakozás, ruházkodás és az előre nem számolható költségek szerepelnek. Ezzel is számoljatok, mert az évszakok változnak, és nem fér be minden a 20kg-os súlyhatárba.

Itt lehetőség van feltöltőkártyás internetre, amit laptoppal bármilyen vezetékes vonalról elérhetsz és korlátlan letöltést, valamint kapcsolatot biztosít 20 AUD-ért havonta. A felkapcsolódás díja alkalmanként 20 cent, viszont több költséged nem keletkezik helyi és internetes hívás során.

Kukuchka, 2004 Sydney:

KIADÁS AUD/hét
Kaja 70
Megosztott szobabérlés 90
Utazás 29-44

Takarításért a lakótársam 16,50 AUD-t keres óránként, hullafáradt mindennap, nem akarja többet csinálni.

Cigi: 10 AUD egy doboz, egy csésze kávé: 2-4 AUD, legolcsóbb ADSL bekötés: 170 AUD, havi díj: 49.90 AUD (www.dodo.com.au)

Zsófi írta:

Ne légy meglepve, hogy nem kapsz rögtön munkát. Ha van valamiféle különlegességed, teniszezel, lehetsz teniszoktató. De egyébként takarító, pincér, konyhai kisegítő, pénztáros, újságkihordó, pizzafutár vagy húspultos lehet belőled, mint szerény személyem.

Legyél kedves a lakótársakhoz, mert akkor kedvelnek majd, és esetleg munkát is szereznek Neked. Nekem ez bevált.

Boltról-boltra járva és kérdezgetve szerezhetsz még munkát. Időnként hazudni kell, hogy bizony tapasztalt krumplihámozó vagy. Mekibe és Burger Kingbe be se menj, ha nem vagy 18 év alatti. Ők fele annyi pénzt kapnak, mint mi, így ott 18 év a felső korhatár.

10 és 15 dollár között lehet keresni óránként. A legális munka jobb, mert hazajövetelkor visszaigényelheted az adódat és a nyugdíjat. Ha már dolgozol és illegális, ne nagyon terjeszd, mert a diákok között néhányan a besúgásból élnek. Tehát jön a bevándorlási hivatal, és jól kiutasít. {A Bevándorlási Hivatal nem fizet a besúgóknak, azok ezt teljesen ingyen, önként, kedvtelésből csinálják. – a szerkesztő megjegyzése.}

Műszaki cikkek nem olcsóbbak, erre ne számíts.

Kikódolt telefonnal menj és vegyél AAPT kártyát. Tudtommal az a legolcsóbb.

Vasárnaponként délután négykor a Sydney City Paddy’s Market-ben vásárolj zöldséget, mert akkor nagyon olcsó. Ötkor zárnak, tehát nem lehet késni, mert a biztonsági őrök nem engednek be. Lehet húst és halat is kapni, azt nem próbáltam.

A tömegközlekedés nem olcsó, vagyis rohadt drága és nincs diákkedvezmény se a nemzetközi diákra, sem a kinti sulik diákigazolványára. Persze, ha egyetemista leszel, akkor van.

Bulizz sokat, mert az jó. Ne ess abba a hibába, hogy csak suliba jársz és dolgozol, akkor utálni fogod a kintlétet.

Végül, ha sikerült összegyűjtened egy kis pénzt, menj el nyaralni Cairnsbe. Búvárkodj, esőerdőtúrát vállalj és kajakozz. Fényképezz sokat.

Norus írta:

Igaz a tanulóvízummal csak 20 órát lehet dolgozni, de van lehetőség munkákra. Igen, az is igaz, hogy sokan hotelben takarítanak iskola mellett, sokan pincérkednek, és ahogy én átéltem, nem kell igazan nagy protekció, hogy bekerülj az élelmiszerlánchoz, akár pénztárosnak. A barátnőm és én jelentkeztünk az egyik nagy élelmiszerlánchoz, és pár nap múlva hívtak is dolgozni. Ha vállalsz hétvégét, vagy estét, akkor nagyobb az esély, hogy hívnak dolgozni. Ahogy tapasztaltam, csinálod ezt a fajta munkát egy darabig, majd utána találhatsz jobb helyet. Akiket én ismerek magyarokat, azokkal ez a helyzet. De tudom, hogy mindenki élete más, kinek könnyebben megy, kinek kissé rázósabb az út.

Chiby, Sydney 2006:

Nagy áltálanosságban a tanulók élete egyenlő a pokollal. mert bár látsz sok mindent, és kiszabadulsz kicsit az otthoni kalickából (már önmagában ez is lehet persze pozitívum), azért általánosságban elmondható, hogy minden "kulimeló" a tanuló és bekpekkersz [hátizsákos] rétegre hárul. Szóval felejtsd el a szabadidőt, mert nappal suliban leszel, hogy meglegyen az attendance-ed [jelenléted], amit nagyon figyelnek, este meg hétvégén aztán robotolsz (valamiből ki kell fizetned a rentet/kaját/greenpasst), miközben mások lógatják a lábukat a tengerparton és éppen tőled kérnek egy jó véres steaket vacsira vagy utánuk fogsz éppen eltakarítani.

Jó néhány tanulót ismerek és más időzónában élnek. Képtelenség összefutni velük, hétvégén elmenni valahova. Én nem biztos, hogy ember módjára stílusnak neveznem ezt. De pl, ha fiatal vagy és tudod, hogy 3-5 év múlva kapod a vízumot és a diplomáddal kapsz egy jópofa office [irodai] munkát, akkor azért érdemes megcsinálni (utána majd te ugráltatod a sok külföldi tanulót a duzzadó bukszáddal a zsebedben, hehe). Hogy csak világot láss. . . . az már attól függ, mennyire vagy bevállalós és kényelmes típus.

Mirella, Sydney 2006

Viszont már van 3 certificate-em a vendéglátóiparhoz. Az első az érdekes volt, RSA a neve. Ez arra jó, hogy NSW-en belül dolgozhassak olyan helyen ahol alkoholt forgalmaznak. Minden államban más törvények vannak úgyhogy ha elköltöznék Victoriába ott is le kell tennem egy ugyanilyen tanfolyamot (persze pénzért), mert ez oda már nem jó. A tanárunk már reggel sem volt szomjas, de a 6. óra végére jó. hogy tudott állni. Én a felét nem értettem, de azért a tesztet sikerült a szomszéd francia lánnyal és az aussie fiúval kitöltenem. Elég komikus volt, amikor a srác hátrafordult és megkérdezte, hogy jól látom-e amit ír, és visszakérdeztem, hogy az szó mi akar lenni, mert nem bírom kiolvasni.

A másik neve Gambling Skills, ami annyit takar, hogy ahol pókergépek vannak vagy játékautomaták ott is dolgozhatom (ugyan nem tudom mint mi, de nem is az a lényeg). Na ez a tanár már csak dagadt volt, de legalább nem ivott. 6 órán keresztül arról volt szó, hogy mennyi ártalma van, ha valaki szenvedélyes játékos. És hogy igazából nem tudunk ellene semmit tenni, de a figyelmeztető táblák jól látható helyeken legyenek elhelyezve. Még szerencse, hogy már rutinos tréningezőnek számítottam, mert itt nem tudtam másolni senkiről és elvárták a 80%-ot.

Ma meg megismerkedtem a kávéfőzőgőppel és a kávék sokszínűségével, na meg a tejhabosítással. Nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Ennyi kávét még nem láttam a mosogatóba leönteni mint ma. Minden tanfolyamhoz kaptunk egy édes tájékoztató könyvet, az egyik 106 a másik 110, a kávé csak 47 oldal. Na mindez angolul, azt hiszem szótárazhatok eleget .

Meg egy van hátra, a Bar attendant, remélem az sem fog rajtam ki és akkor talán már melót is találok.