Orvosok

Ausztráliában jelen pillanatban (2006) orvoshiány van. Ez a véleménye a betegeknek, a kórházakért felelős állami kormányoknak és a bevándorlásért felelős szövetségi kormánynak. Nem ez a véleménye azonban a szakmaelismerésért felelős orvosi kamaráknak.

Az orvosi végzettségek elismertetését általában az Ausztrál Orvosi Tanács (AMC) végzi. Innen kiindulva megtalálod az elismertetési eljárás leírását.

Ez pedig egy független bíróság megállapítása arról, hogy mi is folyik a valóságban.

Az ideiglenes orvosi regisztráció könnyebben megkapható, mint az állandó. Ha ideiglenes lakos orvosként Ausztráliában praktizálhatsz, akkor felkészülhetsz az állandó regiszrációra és ezzel az állandó lakosi pályázásra is.

Álláskeresés

A vízumhoz előbb munkát kell találnod. Az Ausztrál Orvosi Szövetség queenslandi részlegénél jelentkezhetsz. Ez az egész ország számára közvetíti a munkát, nem csak Queenslandbe.

Ezen a linken kell feliratkozni.

Orvosok írták

Gábor, Sydney 2013

1. Valoszinuleg a legtobb magyar szakorvosnak eloirnak valami training-et. A korhazaknak ugy latszik tobb training helyre van engedelyuk az illetekes Royal College-tol, mint amennyi penzuk az illetekes allamtol. A kulfoldiek elott talan a fizetes nelkuli “supernumerary” poziciok az egyedul jarhato lehetosegek. Remelem kapok engedelyt orvosi ugyeletekben reszt venni (elvi lehetoseg megvan ra), ami azert biztositana valami bevetelt.

2. Megneztem a haziorvosok ugyeben illetekes Royal College oldalait. A magyar szakvizsgat nem, de a brit es ir szakvizsgat elfogadjak, csak olyan szakorvosonak erdemes szerintem probalkozni, akiknek angliai/irorszagi gyakorlatuk es ott honositott szakvizsgaik vannak.

Onezimusz ausztrál lakos és készül az orvosi kamara vizsgájára

Elméletileg 3 út létezik az IMG (International Medical Graduate) számára, hogy megszerezze az Orvosi Kamarai tagságot. Az első magyarok számára járhatatlan, mert ez a diploma egy az egybeni elismerését jelenti.

A második út szakorvosok számára létezik. Ebben az esetben a megfelő szakorvosi kollégium elismeri a pályázó szakvizsgáját. Mindez egy interjú keretében történik. Hátránya, hogy nagy a várakozási idő, mert a szakorvosi kollégium vezetői nem érnek rá arra, hogy vizsgáztassák a jelentkezőket. Valamint például sebészet esetében 4-5 ezer dollár az interjú díja. Valamint a jövőben ehhez is le kell már tenni az ún. MCQ vizsgát. Eddig nem kellett, de kitalálták, hogy a szakorvosok se ússzák meg ezt a hét óra hosszás számítógépes vizsgát, ami a harmadik utat jelenti.

Szóval a tengerentúlról érkező orvosok többsége ezt a harmadik utat választja. A nyelvvizsga minden esetben kötelező: vagy IELTS 7 Academic vagy OET. Occupational English Test, én ezt ajánlom, mert tisztán orvosi szöveg. Ugyan hosszabb a listening, de lehet benne hibázni, nem kell nyelvtanilag pontosan beírni a szót. Lehet többet írni, nem vonnak le pontot, ha rossz, csak a jót értékelik, és könnyebb. Reading ugyanolyan nehéz. Writing sokkal könnyebb megint, mert egy beutaló levelet kell csak írni. Gyakorlatilag az ember felkészül egy vázlattal, és ott csak leírja az előre megtanult kliséket az adott esettel kapcsolatban. Speaking során két darab tíz perces konzultációt kell lefolytatni egy “képzelt” beteggel. A nyelvvizsga most már nem szükséges ahhoz, hogy valaki megpróbálja az MCQ-t’! Régen csak a nyelvvizsga után mehettek a jelöltek az MCQ vizsgára.

MCQ: Multiple Choice Question, öt lehetőség közül kell választani. Ez a vizsga gyakorlatilag megfelel az ausztrál ötödévesek évvégi államvizsgájának. Érdemes megnézi az Ausztrál Orvosi Kamara honlapján levő próbavizsgát. www.amc.org.au Van két nagyon értékes könyv a felkészüléshez. Mindkettőt a Kamara adja ki: Annoted Multiple Choice Questions és AMC Handbook of Clinical Assassment. Ha nem is szó szerint, de minden kérdésre megtalálható bennük a válasz. Tartalmazzák azt a tudásanyagot, ami ugyan nem kevés, de elég a vizsgára. A jelentkezők fele szokott átmenni, nem ritka a többszöri nekifutás. Lehet Ausztrálián kivül is vizsgázni, és a sikeres vizsga a nyelvvizsgával együtt talán bevándorlásra is alkalmas. (Egy próbálkozás ára majdnem kétezer ausztrál dollár. Az OET nyelvvizsga, ha nem tévedek ötszáz. Ezt is lehet Európában letenni.) Az MCQ vizsga után, ha a nyelvvizsga is megvan, akkor elméletileg lehet ún. intern munkát találni az oktató kórházakban, azaz a feudális orvosi ranglétra legalján kezdeni ismét. De jó ez így, mert minden különbözik a magyar viszonyoktól, és itt nemcsak a kórházra gondolok, hanem az egész egészségügy hálózatra, betegbiztosításra stb. Az MCQ vizsga utan 1 éves regisztrációt nyer a jelentkező.

A teljes regisztrációhozle kell tenni az ún. Clinical Examination vizsgát is. Ha szerencsés a jelölt, akkor már munka mellett készülhet rá, ami nagyban megkönnyíti, mert itt 16 “állomáson” kell beteget vizsgálni, diagnosztizálni és kezelni. A beteg nem valódi beteg, “színészek” játszak el. Van mindenféle kórság, a szülészet-nőgyógyászaton keresztül a pszichiátriáig minden. Elsősorban jól kell tudni kommunikálni a beteggel, és nem szabad kritikus hibát elkövetni, mert akkor nemcsak a beteg patkol el, hanem a jelölt is elhasal.

Szóval nem lehetetlen orvosként dolgozni Ausztráliában, de meg kell érte dolgozni. Szerintem a frissen végzettek számára nem lehet komoly probléma az MCQ vizsga, ha jól tud angolul. Pár sorban felvázolnak egy esetleírást, és egy kérdésre jutó 84 másodperc alatt kell dönteni. 3,5 óra délelőtt, valamint 3,5 óra délután. Délutánra már igazán fárasztó. Összefoglalva MCQ vizsga és OET nyelvvizsga a belépő az Ausztrál betegellátásba. Ha ez a két vizsga megvan, akkor az önéletrajz bekerül egy adatbázisba, ahonnan a kórházak válogatnak, kivel töltsék bea rendelkezésre álló intern helyeket. Legelőször Ausztráliában végzettet választanak. Ezzel a helyek nagy része be is telik. A maradékon osztozhatnak a nagyszámú, óperenciás tenger túlpartjáról érkezett, gyakran tapasztalt orvosok. Egyre több orvost képeznek Ausztráliában, mert a betegek nem elégedettek a tengerentúli választékkal. Elsősorban az a bajuk, hogy nem értik meg, hogy mit mondanak (azt nem tudják a betegek, hogy így legalább van esélyük a túlélésre).

Padmar írta:

A hatodéves belgyógyászat gyakorlatomat töltöttem teljes egészében Au-ban. Nagyon jól éreztem magam és sok tapasztalatot szereztem az ottani rendszerről.

Amit ajánlani tudok neked, gyűjts pénzt és tölts ott valamilyen gyakorlatot 6-od évben. Én a SE-re jártam és nálunk erre lehetőség volt. Nekem nem kellett fizetni érte, de volt egy ismerősöm, aki Sydney-ben volt gyakorlaton és elég sokba kerult neki. Viszont Au-i ismerős nélkül ez nagyon nehezen szervezhető meg. De nem lehetetlen. Az előzetes bejelentkezésen kívül mindent a neten keresztül intéztem a PMEFQ segítségével.

Rezidens képzés: Eredetileg ott szerettem volna csinálni, de azt mondták, inkább az itthoni rezidens képzés után menjek. Ezt ugyanis ott elfogadjak. Mivel az ottani rezidens képzésre csak Aussikat vagy NZ-kat fogadnak. Így most itthon vagyok rezidens. Mivel sok különböző helyen kell gyakorlatot tölteni, nekem személy szerint sürgősségi félév, traumatológia és sebészet van, ezt értékelik ott is. Egy vidéki kórházban ugyanis bármikor előfordulhat hogy az ER-ban találod magad és ott is helyt kell állnod, akár belgyógyászként is.

Orvosnak lenni: Nem olyan vészesen nehéz kikerülni, de itt is fontos a személyes kapcsolat és nem utolsósorban egy Au orvos referenciája. Én oda szeretnék majd a rezidens képzés után visszamenni, ahol voltam, ahol már ismernek. Ez persze egy vidéki kórház. Ha a kórház fogad 1 évre, akkor vízumot is kapsz. Ha pedig egyszer ott vagy, mindent el lehet inteézni!:-)))) És az AMC exam sem megcsinálhatatlan, az informátoraim szerint. Az angol nyelvtudás a legfontosabb!

Réka, Melbourne 2011

A rezidensképzés elvégzése után érkeztünk, így számomra az AMC Standard Pathway regisztrációs formáját kellett megcsinálni, melynek lépései a következők.

1. OET vagy IELTS Academic Module: Megoszlanak a vélemények melyik a könnyebb. Én az OET-t választottam. Rengeteg jó könyv van, Győrffi Mária: English for Doctors c. könyvéből készültem. Nagyon jó, minden benne van, ami a sikeres vizsga szókincsét illeti. Nem árt egy jó magántanár még otthon.

2. AMC MCQ: 2011 januártól új vizsgarendszer van, 3 és fél órás vizsga, 150 kérdés, számítógépes egyszerű választós. Az újdonság, hogy jó válasz esetén nehezebb, rossz válasz esetén könnyebb kérdést generál a gép. Van előkészítő párezer dollárért, én kihagytam. Ismerkedni kell, infókat szerezni, hogy miből érdemes tanulni. John Murtagh A-tól Z-ig és az AMC 600 kérdéses tesztkönyve alap.

Ha meg van ez a két vizsga, lehet orvosi állásra pályázni és ún. “limited registration-t” lehet kérni az AHPRA-tól. Februárban és augusztusban vesznek fel új orvosokat, a helyiekkel és az egyre növekvő számú külföldi bevándorlókkal kell versenyezni, akiknek a legtöbbje már szakorvos.

3. AMC Clinical Exam, a szóbeli, ennek teljesítésével lehet “full registration-t” kapni. Vizsgaidőpontot kapni nem könnyű, a jelenlegi átlagos várakozási idő a vizsgára 18 hónap. Mindenképp érdemes előkészítőre menni vagy tanulócsoporthoz csatlakozni. Van 8000 dolláros is (VMPF), de a Monash-ban egy remek német orvos hetente egyszer ingyen tanít és nagyon jó a tanfolyam. A vizsga amúgy 16 állomásos, 4 pihenővel, színészek a betegek, 8 perc jut egy szituációra, 2 perc készülés, 6 perc a beteggel. Pörgős, fárasztó.

A neheze akkor jön, ha az ember kap állást. Nem voltam felkészülve miféle papírok is kellenek a belépéshez, ezért érdemes otthonról úgy eljönni, hogy minden benne van a bőröndünkben. A magyar alapnyilvántartási papírtól kezdve a gyerekkori oltási kiskönyvön át minden. Munkába álláshoz kérnek egy ún. “jó hírnév igazolást” (Good Standing Certificate, GSC). A GSC-et az EEKH állítja ki, 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi, diploma stb kell hozzá. A helyi orvosi nyilvántartó hivatal (AHPRA) pedig egy 3 hónapnál nem régebben kiállított GSC-et kér. Szervezés… A hatodéves gyakorlat itt az egyetem után van (internship), ezért otthonról egy külön igazolás kell erről a dékáni hivatalból.

Az EICS (diploma elismertetés) nekem 3 hónap alatt érkezett meg…ezt is érdemes időben elindítani. Formanyomtatvány az AMC honlapjáról letölthető.

A vizsgák, a könyvek, az eljárási díjak drágák. Könyvek (1200) nyelvvizsga (500), MCQ (2300), Clinical Exam (2800), Clinical Exam Bridging Course (8000), egyéb költségek (fordítás, WWC, police check, nyelvvizsga papír 500), orvosi regisztrációs díj (1300), EICS (kb 140).

Nem könnyű Ausztráliában orvosként elkezdeni dolgozni, de megcsinálható. A következő dolgok szükségesek hozzá: pénz, szorgalom és sok türelem. Amikor pedig sikerélmény éri az embert és jó állást kap, a befektetett energia és pénz megtérül. Megéri elszántnak lenni.

Elindulás előtt mindenképp érdemes sokat-sokat olvasni és tájékozódni az interneten.

Hasznos oldalak ahol minden dokumentációval és határidőkkel kapcsolatos dolog fenn van:

http://www.amc.org.au
http://www.pmcv.com.au
http://www.vmpf.org.au
http://www.ahpra.gov.au
http://www.occupationalenglishtest.org