Kell-e ügynök?

Nem szeretek erről a kérdésről írni, mert természetesen elfogult vagyok. Inkább néhány egyszerű tényt elmesélek és ebből döntsd el magad.

István, Magyarország 2011

Még csak most kezdem átlátni egészet pedig lassan egy éve, hogy jelentkeztem nálad.

Istvánnak felsőfokú végzettsége és IELTS 6-os nyelvtudása van.

Csaba írta

Minden szabály ott van a Bevándorlási Hivatal honlapján.

Ez egy nagyon komoly félreértés, amit kénytelen vagyok helyesbíteni.

Szövetségi szinten

Az ausztrál szövetségi bevándorlás négy rétegű szabályozás alatt nyög:

  1. Bevándorlási törvény
  2. Bevándorlási szabályzat
  3. Végrehajtási utasítás
  4. Gyakorlati irányelvek

A negyediknek egy része látható a Bevándorlási Hivatal honlapján.

Hasonló módon működik pl. az Ausztrál adóhivatal is. Van azért némi különbség. Például, ha az adóhivatal honlapján valamit hibásan, hiányosan vagy félreérthetően írtak le és te arra hivatkozol, akkor az adóhivatalnok elismeri a hibát és neked ad igazat, még akkor is, ha a magasabb rangú szabályozás szerint a hivatalnak lenne igaza. Mint a jó kereskedő, ha már egyszer kimondta az alacsony árat, akkor hajlandó ahhoz tartani magát.

Ezzel szemben, a Bevándorlási Hivatal honlapján lévő információ a Bevándorlási Hivatalt nem kötelezi semmire. Ha félreértettél valamit, akkor beszélhetsz te nekik, úgyis azt felelik, hogy a Bevándorlási szabályzat mást mond, ők a szerint járnak el és kész. Röviden: te a 4. pont egy részét láthatod csak, de az az, aminek nincs kötelező hatálya a hivatalra.

A törvény maga kb. 300 oldalas,  a szabályzat 1800 oldalas, a végrehajtási utasítás meg sokszor ennyi. Azért ezek a bizonytalan számadatok, mert nyomtatásban valamikor az internet előtti csiszolt kőkorszakban láttam ezeket, manapság csak a neten olvasom. Elő kell fizetni rájuk és érteni kell a használatukhoz. Nem könnyű olvasmányok,  már ha olvasmánynak lehet egyáltalán nevezni őket. A szabályzat minden paragrafusához több link is tartozik, amik a szabályzat vagy a törvény, vagy a végrehajtási utasítás más részeire mutatnak. Egy rövid bekezdés megnyugtató áttekintéséhez is  sok oldalt  kell áttanulmányozni.

A szabályok folyamatosan változnak. Negyedévente már komoly változtatás történhet, évente pedig jól felforgatják a szabályzat egy-egy részét.

Állami szinten

Ismerni kell még a 7 állami és területi bevándorlási hivatalt is, mert ezek adják az állami és területi szponzorálást. A tevékenységüket csak hivatali belső szabályozás irányítja, aminek a megértése néha nehezebb, mint a szövetségié, mert nem hozzák nyilvánosságra. Úgy kell kitapasztalni. Az egyes államoknak természetesen semmi közük egymáshoz és még kevésbé van közük a szövetséghez. Mind a maga útját járja. Saját szabályok, saját szokások, ahány sóhivatal, annyi féle.

Szakma-elismerési szinten

A szakma-elismerők most huszonvalahányan vannak. Szerencsére a legtöbb számításba sem jön, mert olyan szakma nincs is, csak az ausztrál bevándorlási követelményekben.  Éppen elég azoknak a rigolyáit kiismerni, amelyek tényleg számítanak.

A legrosszabb a Szakma-elismerési hatóság (TRA), mert ez egy szövetségi hivatal, aminek a működését törvény szabályozza. Ez a hivatal merev, mint a törvény maga. Ez foglalkozik a szakmunkásokkal. Olyan elavult kifejezéseket használ, mint: inas meg céh. Tiszta középkor.

Más hivatalok, szabályok és egyebek

Nem árt még ismerni a házassági törvényt, a munkaügyi szabályokat, az ausztrál könyvelési szokásokat, már csak azért is, hogy tudjam, milyen papírokat kell és lehet elvárni az ausztrál munkáltatóktól. 1991 óta vagyok a pályán és közben folytonosan tanulom a dolgot, mégis előfordulnak olyan helyzetek, hogy kénytelen vagyok konzultálni a kollégáimmal. Tagja vagyok több jó szakmai körnek, ahol egészen ritka esetekre is van jó válasz.

Peter Arato

Szerintem mindenkepp fontos, hogy tisztaban legyenek azzal, hogy milyen vizumok elerhetoek szamukra, ahhoz hogy Ausztraliaban telepedjenek le.
Ha van gyerek akkor a forumokon tapasztalt velemenyek alapjan necces pl tanulovizummal jonni, mert az nem ad egyenes utat a letelepedeshez, es folyamat kiszolgaltatva lesznek, hogy masik tanulovizumba ugorjanak, amit persze vagy megkapnak, vagy nem, es akkor kezdodhet ujra a vizumkereses.
A sajat tapasztalatom az volt, hogy erdemes az Immigration oldalan elindulni. Megneztem, hogy milyen vizumok vannak, mik a feltetelek es melyikre gondolod azt hogy eselyes vagy.
Lehet, hogy sok erthetetlen dolog lesz elsore, de ez legalabb betekintest ad az immigration specifikus kifejezesekbe, igy sokkal felkeszultebb voltam, amikor kitalaltam, hogy milyen ugynok segitseget kerjem.
Ezutan letoltottem a relevans application formokat es megneztem hogy miket is kerdeznek, hogy tovabb bovitsem a tudasom. Nekem az nagyon fontos volt, hogy kezben tudjam tartani a dolgokat, es ne adjak ki a kezeim kozul egy ilyen fontos ugyet, vakon bizva az ugynokben. Azokat is megneztem, hogy milyen extra kiadasok kellenek (pl IELTS angol vizsga, orvosi vizsgalatok, police check az orszagokbol ahol hosszabb tavon eltem, stb). Ezeket valoszinu mind elmondjak, amikor belevag valaki, de szerintem ezek az informaciok is erositik a kepet az ember fejeben.
En peldaul a kezdetektol tudtam, hogy allando letelepedesi vizummal akarok indulni, es az Immi oldal atolvasasa utan rajottem, hogy mindenkinek egyedi a helyzete, es en pl nem fogok tudni kijonni az alap skilled vizumokkal. Valami mindig volt az “Eligible” reszben, amire nem passzoltam.
Ezek tudataban talaltam egy specilasi vizumot, es erre szakosodott ugynokokkel kezdtem el kapcsolatba lepni. Akik eloszor szinten az alap vizumokkal kezdtek, de mivel tudtam ervelni, es volt egy fejben osszerakott ugyem, rajottek, hogy valoban azok a vizumok nem jarhato utak.
Mivel vegtelen penzt en se akartam raszanni (nem is lehetne.. :) ), ezert elkezdtem arajanlatokat kerni az ugynokoktol. Voltak eleg meredek arak, de vegul talaltam egy fix aras ceget, es szerencsere azt is irtak az oldalukon, hogy foglalkoztak mar ezzel a vizummal, amit en kineztem magamnak.
Nekem pl abszolut nem volt szempont, hogy magyarul is tudjon, sot ugy gondoltam hogy egy ausztral ceggel jobb eselyeim vannak (ez vagy igaz, vagy nem :) )
Viszont mindenkepp olyat kerestem, aki MARA (Migration Agent Registration Authority – https://www.mara.gov.au) regisztralt is. Az mar csak extra volt, hogy ugyved is volt, mert abban biztam hogy igy tobb teruleten is volt tapasztalata (ez vagy igaz, vagy nem :) )

Szerintem kezdotokenek $25-30.000 eleg lehet egy allando vizumnal, ha a vegen nem kell masik vizum fele elindulni, vagy nem kell Tribunalnal fellebbezni stb. De az is fontos, hogy mindig tisztaban legyenek, hogy mire adnak ki penzt, es valoban szukseg van-e abban az idoben azt a penzt atadni az ugynoknek. Illetve erdemes utanajarni hogy van-e lehetoseg kozvetlenul fizetni a koltseget, es nem az ugynokre bizni, hogy majd o befizeti. A mi ugyvedunk pl egy Trust accountra kerte hogy utaljam a penzt, ami nekem nagyobb biztonsagerzetet adott.

Sok sikert nekik, a vizumugyintezes mindig izgalmas, mert valami ujnak a kezdete :)