Kell-e ügynök?

Nem szeretek erről a kérdésről írni, mert természetesen elfogult vagyok. Inkább néhány egyszerű tényt elmesélek és ebből döntsd el magad.

István, Magyarország 2011

Még csak most kezdem átlátni egészet pedig lassan egy éve, hogy jelentkeztem nálad.
Istvánnak felsőfokú végzettsége és IELTS 6-os nyelvtudása van.

Csaba írta

Minden szabály ott van a Bevándorlási Hivatal honlapján.
Ez egy nagyon komoly félreértés, amit kénytelen vagyok helyesbíteni.

Szövetségi szinten

Az ausztrál szövetségi bevándorlás négy rétegű szabályozás alatt nyög:

  1. Bevándorlási törvény
  2. Bevándorlási szabályzat
  3. Végrehajtási utasítás
  4. Gyakorlati irányelvek

A negyediknek egy része látható a Bevándorlási Hivatal honlapján.

Hasonló módon működik pl. az Ausztrál adóhivatal is. Van azért némi különbség. Például, ha az adóhivatal honlapján valamit hibásan, hiányosan vagy félreérthetően írtak le és te arra hivatkozol, akkor az adóhivatalnok elismeri a hibát és neked ad igazat, még akkor is, ha a magasabb rangú szabályozás szerint a hivatalnak lenne igaza. Mint a jó kereskedő, ha már egyszer kimondta az alacsony árat, akkor hajlandó ahhoz tartani magát.

Ezzel szemben, a Bevándorlási Hivatal honlapján lévő információ a Bevándorlási Hivatalt nem kötelezi semmire. Ha félreértettél valamit, akkor beszélhetsz te nekik, úgyis azt felelik, hogy a Bevándorlási szabályzat mást mond, ők a szerint járnak el és kész. Röviden: te a 4. pont egy részét láthatod csak, de az az, aminek nincs kötelező hatálya a hivatalra.

A törvény maga kb. 300 oldalas,  a szabályzat 1800 oldalas, a végrehajtási utasítás meg sokszor ennyi. Azért ezek a bizonytalan számadatok, mert nyomtatásban valamikor az internet előtti csiszolt kőkorszakban láttam ezeket, manapság csak a neten olvasom. Elő kell fizetni rájuk és érteni kell a használatukhoz. Nem könnyű olvasmányok,  már ha olvasmánynak lehet egyáltalán nevezni őket. A szabályzat minden paragrafusához több link is tartozik, amik a szabályzat vagy a törvény, vagy a végrehajtási utasítás más részeire mutatnak. Egy rövid bekezdés megnyugtató áttekintéséhez is  sok oldalt  kell áttanulmányozni.

A szabályok folyamatosan változnak. Negyedévente már komoly változtatás történhet, évente pedig jól felforgatják a szabályzat egy-egy részét.

Állami szinten

Ismerni kell még a 7 állami és területi bevándorlási hivatalt is, mert ezek adják az állami és területi szponzorálást. A tevékenységüket csak hivatali belső szabályozás irányítja, aminek a megértése néha nehezebb, mint a szövetségié, mert nem hozzák nyilvánosságra. Úgy kell kitapasztalni. Az egyes államoknak természetesen semmi közük egymáshoz és még kevésbé van közük a szövetséghez. Mind a maga útját járja. Saját szabályok, saját szokások, ahány sóhivatal, annyi féle.

Szakma-elismerési szinten

A szakma-elismerők most huszonvalahányan vannak. Szerencsére a legtöbb számításba sem jön, mert olyan szakma nincs is, csak az ausztrál bevándorlási követelményekben.  Éppen elég azoknak a rigolyáit kiismerni, amelyek tényleg számítanak.

A legrosszabb a Szakma-elismerési hatóság (TRA), mert ez egy szövetségi hivatal, aminek a működését törvény szabályozza. Ez a hivatal merev, mint a törvény maga. Ez foglalkozik a szakmunkásokkal. Olyan elavult kifejezéseket használ, mint: inas meg céh. Tiszta középkor.

Más hivatalok, szabályok és egyebek

Nem árt még ismerni a házassági törvényt, a munkaügyi szabályokat, az ausztrál könyvelési szokásokat, már csak azért is, hogy tudjam, milyen papírokat kell és lehet elvárni az ausztrál munkáltatóktól. 1991 óta vagyok a pályán és közben folytonosan tanulom a dolgot, mégis előfordulnak olyan helyzetek, hogy kénytelen vagyok konzultálni a kollégáimmal. Tagja vagyok több jó szakmai körnek, ahol egészen ritka esetekre is van jó válasz.

Peter Arato

Szerintem mindenképp fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy milyen vízumok elérhetőek számukra, ahhoz hogy Ausztráliában telepedjenek le. Ha van gyerek akkor a fórumokon tapasztalt vélemények alapján necces pl. tanulóvízummal jönni, mert az nem ad egyenes utat a letelepedéshez, és folyamat kiszolgáltatva lesznek, hogy másik tanulóvízumba ugorjanak, amit persze vagy megkapnak, vagy nem, és akkor kezdődhet újra a vízumkeresés. A saját tapasztalatom az volt, hogy érdemes az Immigration oldalán elindulni. Megnéztem, hogy milyen vízumok vannak, mik a feltételek és melyikre gondolod azt hogy esélyes vagy. Lehet, hogy sok érthetetlen dolog legelsőre, de ez legalább betekintést ad az immigration specifikus kifejezésekbe, így sokkal felkészültebb voltam, amikor kitaláltam, hogy milyen ügynök segítségét kérjem. Ezután letöltöttem a releváns application formokat és megnéztem hogy miket is kérdeznek, hogy tovább bővítsem a tudásom. Nekem az nagyon fontos volt, hogy kézben tudjam tartani a dolgokat, és ne adják ki a kezeim közül egy ilyen fontos ügyet, vakon bízva az ügynökben. Azokat is megnéztem, hogy milyen extra kiadások kellenek (pl. IELTS angol vizsga, orvosi vizsgálatok, police check az országokból ahol hosszabb távon éltem, stb.). Ezeket valószínű mind elmondják, amikor belevág valaki, de szerintem ezek az információk is erősítik a képet az ember fejében. Én például a kezdetektől tudtam, hogy állandó letelepedési vízummal akarok indulni, és az Immi oldal átolvasása után rájöttem, hogy mindenkinek egyedi a helyzete, és én pl. nem fogok tudni kijönni az alap skilled vízumokkal. Valami mindig volt az “Eligible” részben, amire nem passzoltam. Ezek tudatában találtam egy speciális vízumot, és erre szakosodott ügynökökkel kezdtem el kapcsolatba lépni. Akik először szintén az alap vízumokkal kezdtek, de mivel tudtam érvelni, és volt egy fejben összerakott ügyem, rájöttek,hogy valóban azok a vízumok nem járható utak. Mivel végtelen pénzt én se akartam rászánni (nem is lehetne.. :) ), ezért elkezdtem árajánlatokat kérni az ügynököktől. Voltak elég meredek árak, de végül találtam egy fix áras céget, és szerencsére azt is írták az oldalukon, hogy foglalkoztak már ezzel a vízummal, amit én kinéztem magamnak. Olyat kerestem, aki MARA (Migration Agent Registration Authority © https://www.mara.gov.au) regisztrált is.

Szerintem kezdőtőkének $25-30.000 elég lehet egy állandó vízumnál, ha a végén nem kell másik vízum felé elindulni, vagy nem kell Tribunalnál fellebbezni stb.