Turista-vízum

Elektronikus-vízum

Magyaroknak, ha Ausztráliába kívánnak látogatni, az EU-belépés óta lehet elektronikus vízumot igényelni az interneten.  Ezen az oldalon kezdődik az egész.

Jóska kérdezte Londonból

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az ausztrál turistavízum megigényléséhez milyen papírokra lesz szüksége a magyarországi Ausztrál Nagykövetségnek? Valamint ha Angliából (én itt élek jelenleg) igényelném meg a saját ausztrál turista vízumomat, akkor kedvezőbb elbírálásban részesülhetek, vagy teljesen mindegy hogy melyik országban igénylem? Angliában egyébként én meg tudnám igényelni a turistavízumot, vagy csak Magyarországon? Mert arra gondoltam, hogy itt van munkám és így könnyebben megadnák a vízumot.

A turista-vízumokat Ausztráliában, Hobartban dolgozzák fel és onnan adják ki. Magyarországon nincs ausztrál követség.

Igen gyakori, hogy az állításaidat igazolni is kell. Kapsz majd egy e-mailt, hogy csatolj különféle beszkennelt dokumentumokat.

A tájékoztató világosan közli, hogy az elektronikus vízum csak 3 hónapos ausztráliai tartózkodást engedélyez.

Ez a vízum gyakran – bár újabban nem mindig – tartalmazza a 8503-as “NO FURTHER STAY” korlátozást. Ezt semmilyen módon nem tudjuk megváltoztatni. Aki ilyet kap, az legfeljebb 3 hónapot tölthet Ausztráliában de utána el kell hagynia az országot, ha törik, ha szakad. Itt helyben nem adhat majd be semmilyen vízumkérelmet vagy letelepedési kérelmet. A Bevándorlási Hivatalban át se veszik a papírjait. Visszaadják, és azt mondják, hogy próbálkozzon külföldről. Elektronikus – internetes – kérelmet sem adhat be. A hivatal rendszere tudja, hogy hol van, hiszen beszkennelték az útlevelét az országba belépéskor.

Sokan jönnek ide azzal a tervvel, hogy majd itt körülnéznek, elintéznek valamit, házasságot kötnek egy ausztrállal, munkát találnak, aranyat lelnek, és akkor innen elindítják az itt maradást, úgy ahogy a határon túli magyarok csinálják Magyarországon.

Ausztráliában ez általában nem működik. Ezzel a 8503-assal megterhelt vízummal nem lehet semmit elintézni. Amíg el nem hagytad az országot, addig nem adhatsz be másfajta vízumra kérelmet. Nincs kivétel. Nincs fellebbezési lehetőség. Nincs semmi. El kell menned és kész. Majd külföldről jelentkezhetsz újra. Tudják, hogy itt vagy-e vagy sem. Ez egy sziget, ahol minden be- és kilépést pontosan nyilvántartanak.

Az sem sokkal jobb helyzet, ha a 8503-as nincs ott a vízumban. Elvileg jelentkezhetsz vele ideiglenes lakosi vízumra, például a népszerű 457-esre. Erről a lehetőségről vagy inkább a lehetőségek szűkös voltáról külön írok a megfelelő oldalon.

Vízum igénylése az interneten

Ama írta Budapestről, 2006:

A barátnőm és én is online igényeltük az ausztrál vízumot. Neki fix munkahelye van, be kellett írni a munkahely elérhetőségét/adatait is, de a vízum-ügyintézők nem érdeklődhetnek felőled a munkahelyeden (de jó, ha látják, hogy van fix munkahelyed). A barátnőm MÁSNAPRA!!!!!!!!!! megkapta a vízumot, ráadásul 1 évre érvényeset, amivel 3 hónapig tanulhat is, ha akar.

Mivel én magánvállalkozó vagyok, értelemszerűen azt írtam be. Én nem kaptam meg másnapra, hanem azt kérték, hogy az ausztrál nagykövetségre vigyek be hivatalos, eredeti papírokat (cégkivonat, két évre visszamenő adóbevallás, 3 hónapra visszamenő bankszámlakivonat illetve záróegyenleg). Cégkivonatot tudtam vinni, és egy internetről letöltött számlaegyenleget (ami attól még a valós adatokat mutatja természetesen). Bevittem a nagykövetségre. Az ügyintéző lány nagyon kedves volt, nem raplizott, mikor mondtam neki, hogy csak ezeket a papírokat tudom felmutatni. Pár napra rá én is megkaptam a szintén 1 éves vízumot.

Szerintem sokkal egyszerűbb, ha így igénylitek. Ha pedig nem tud valaki olyan jól angolul, hogy ezt kitöltse, megkér valakit maga helyett és őt jelöli be “ügyintézőnek”.

Csak egy megjegyzés a fentiekhez: érdeklődhetnek utánad a munkahelyen. Néha egészen komoly nyomozást is lefolytatnak. Ausztráliában szólás-szabadság van. Ezt a szabadságjogot az ausztrál követségi tisztviselők megpróbálják olyan országokban is alkalmazni, ahol nincs szólás-szabadság. Például felveszik a telefont és telefonálnak. Ez egy nagyon merész dolog tőlük, de megtehetik, mert ha a magyarok bedühödnének miatta, akkor visszamenekülhetnek Ausztráliába és az jó.