Önéletrajz

Ezen az Europass oldalon nagyon jól elmagyarázzák, hogy mit és hogyan. Az így készűlt szakmai önéletrajz Ausztráliában is jónak számít.

Hayim, Mebourne 2008

A következőkben megpróbálom összefoglalni az ausztrál önéletrajzírás alapjait.

Kezdjük rögtön az önéletrajz szó forđításával. Bár levelezésben gyakran használják a CV kifejezést, Ausztráliában egyértelműen a Resume-t kell használni. A Curriculum Vitae bár jól hangzik, de egyből lebeszéltek a használatáról.

A másik dolog, amin jót mosolyogtak az ausztrál fejvadászok, a fénykép használata volt. Hiába mosolyogtam kedvesen az önéletrajzomon, azt tanácsolták, hogy ne használjak fényképet.

A következő különbség, hogy Ausztráliában az önéletrajz elejére érdemes a karriercélunkat (Career Objective) leírni. Például: “Szeretnék egy olyan vállalatnál dolgozni, ahol használhatom eddigi matematikai ismereteimet és további tapasztalatot szerezhetek a trigonometria területén” Én persze nem ezt írtam, de talán érthető hogy mire is szolgál az egy-két mondatnyi Career Objective bekezdés az önéletrajzban.

Ha személyes adatokat írsz az önéletrajzba, felesleges beleírni, hogy házas vagy egyedülálló vagy és hogy vannak-e gyermekeid. Eleve tilos az ausztrál cégeknek figyelembe venni a korodat, a családi állapotodat, vallásodat, stb. Elég a név, lakcím, telefonszám és az e-mail. Illetve esetleg még az, hogy állandó lakos vagy (ez utóbbival kapcsolatban megosztott véleményeket kaptam, hogy érdemes-e beleírni vagy sem). Ideiglenes lakosok írják azt, hogy: “Tax Resident. Has Tax File Number.” Adózási szempontból már állandó lakos vagy, még akkor is, ha a vízumodban más áll.

Utána természetesen az iskolákat és a munkahelyeket érdemes felsorolni, időrendileg fordított sorrendben (azaz a legfrissebb tapasztalatod kerüljön legelőre). A munkahelyi tapasztalatokba érdemes lehet beleírni, hogy milyen eredményeket értél el pl. “Az általam menedzselt projekt eredményeképpen a Magyar Autópálya Romboló Szövetség 20 millió dolláros megtakarítást ért el az anyagbeszerzés terén.” – OK, megint elég hülye példa.

A referenciáknál általában csak azt szokták beírni, hogy “Available upon request”. Viszont ha bekérik, akkor meg kell adni a referenciád nevét, elérhetőségét (telefon és e-mail) valamint pozícióját. Nekem többször ellenőrizték a magyar referenciáimat is (ezúton is köszönet L. Gyurinak és H. Évinek. A referenciádat előre tájékoztasd azért, hogy elképzelhető hogy megkeresik majd.

A másik fontos dolog a helyes kísérőlevél. Itt igazából a példák használatát javaslom. És akkor néhány hasznos link: