Nyugdíj

Háromféle nyugdíj

Öregségi nyugdíj (Age Pension)

Az ausztrál állami öregségi nyugdíjhoz (Age Pension) nem szükséges munkaviszony. Elég Ausztráliában élni. Külön nyugdíjjárulékot sem kell fizetni. Minden benne van az adóban. Az öregségi nyugdíj egy fajta szociális segély. Nem kapsz nyugdíjat, ha a párod még aktív és keres valamennyit. Nem kapsz akkor sem, ha szép vagyonod van. Ha nem szép, akkor a vagyon várható jövedelmével arányosan csökkentik a nyugdíj összegét. Aki tehát becsületesen dolgozott, takarékosan élt, okosan beruházott, az nem kap teljes összeget. Aki elitta, eldrogozta, eljátszotta az életét, az teljeset kap. Azt hiszem, hogy ezzel mindent elmondtam.
Nem csoda, hogy a jelenlegi fiatal generáció simán elfogadja azt a tényt, hogy mire oda kerül a sor, addigra csak a magán-nyugdíj marad, az állami gyakorlatilag megszűnik.

Kötelező- és önkéntes magán-nyugdíj

Magyarországon a kötelező magánnyugdíjat és az önkénteset mereven kettéválasztják a szabályok. A kötelező itt azt jelenti,hogy a munkáltatód köteles befizetni a bruttó fizetésed 9%-át a magán-nyugdíjalapodra (superannuation). Ezt a pénzt majd 55 éves korod után veheted fel: egyben vagy részletben ez rajtad múlik.

Az önkéntes rész azt jelenti, hogy időről-időre változó szabályok szerint további százalékokat te is befizethetsz a magán-nyugdíjalapodra, hadd nőjön gyorsabban. Ez a saját hozzájárulás lehet az adózott fizetésből és az adózatlan fizetésből is.

Csaba, Budapest 2011

epekedve várom azt a szuperpozitív kultúrsokkot, amikor egy stabil valutával rendelkező, ezen a téren ( előtakarékosság, öngondoskodás) már kiforrott modellekkel dolgozó országban fogom ezt a területet kitalálni, elindítani… fel is írom ezt a szempontot gyorsan a pro-kontra listámra AU-hoz a pro alá.
Ausztrália e tekintetben nem sokkal jobb, mint bármelyik más hely a világon. Nemrégiben mutatták ki, hogy a kötelező magán-nyugdíjba fektetett pénzek rosszabb kamatot fizetnek, mint az államkölcsön-kötvények. Vagyis a “szakértő” beruházási cégek, amelyek az alapokat kezelik, elteszik maguknak a hasznot. Nagyon sok kisember lényegében folyamatosan fizet azért a privilégiumért, hogy elkezelik a pénzét.

Ugyanez érvényes a bankban lévő kisebb megtakarításokra is. Azokat is feléli a bank.

Aki ért a beruházáshoz és figyel a kérdésre, az megúszhatja ezt a megkopasztást, de fontos, hogy úgy álljatok hozzá, hogy igen, itt is hasonló a helyzet, mint bárhol másutt, oda kell figyelni és nem másokra várni meg másokban bízni.

Zab, Sydney 2011

Pár dolog a Superhez.

Az egyik, hogy érdemes tudni a bejelentkezést, és havi szinten látogatni a Superannuation Fund weboldalát és “kezelni” az automatikus beállításokat, mert alapból lerántanak mint román taxis a svéd turistát a ferihegyen.

A másik, meg hogy sokszor alapból van a Szuperfundon “personal insurance cover” ami elég ködösen fizetne, meg ki tudja hogy a rokonod tudna-e erről. Érdemes levelet küldeni nekik, hogy kapcsolják ki. Meg lehet úgy is van insurance-d máshol.
Másodszor ki kell mozdítani a lóvét a “pre-mixed” share portfólióból, mert az igaz hogy profik állították össze a részvénykoktélt, csak ugye nem neked profiskodnak az hétezer szentség. Szinte minden egyéb jobban fizet. Ha nem is jobban de vannak stabil befektetések amik nem ígérnek kánaánt nyugger korra, de nem is dőlnek be, egy csini infarktust okozva.