Várakozási idők

Az araucaria-félék családjába tartozó wollemia 2 millió évvel ezelőtt kihalt. Csak megkövült maradványai léteztek, mint pl. ez a szép levél-lenyomat is. A legrégibb ismert példányok 200 millió évesek. Ezt ették a dinoszauruszok.

A bevándorlás nagyon lassú, több lépcsős folyamat. Az első emil-váltástól évek telhetnek el az Ausztráliába érkezésig. Belenéztem néhány bevándorlóm dossziéjába. A következő várakozási időket találtam:

  • 1 év 1 hónap
  • 2 év 1 hónap
  • 2 év 6 hónap

Ezek mind probléma-mentes pályázatok voltak. Szerencsés esetben is egy-két évre számíthatsz tehát. Ha nincs szerencséd vagy valami még nem jött össze, akkor többre.

A folyamat fő lépései:

  • felkészülés a pályázásra, angol-tanulás, pénz-gyűjtés, anyaggyűjtés, kinek mi
  • a szakma-elismertetési pályázás
  • nyelv-vizsga
  • szponzorálási vagy nominálási pályázás (ez  nem szükséges minden esetben)
  • bevándorlási pályázás
  • a sikeres vízumszerzés után felkészülés az áttelepülésre

1994-ben David Noble, a Wollemi Nemzeti Park alkalmazottja egy eldugott szakadékban különös fákat talált. Levélmintát vitt belőlük a botanikus kertbe, ahol nagy örömmel fogadták a kétmillió éve kihalt növényt.

Minden egyes lépés hónapokat vehet igénybe. Az ausztrál szervek nem úgy működnek, mint a magyarok. Ausztráliában nincs olyan szabály, ami arra kötelezné őket, hogy egy bizonyos ügyet egy bizonyos határidőre befejezzenek. Hallottam már magyar ügyféltől azt a magyar szabályt idézni, hogy “30 napon belüli írásban válaszolni köteles”. Ez a szabály Ausztráliában nem létezik. A hivatalok addig húzhatják-halogathatják a dolgot, amíg csak akarják. Még csak megsürgetni sem lehet őket, mert egy automata válaszológép azt feleli, hogy várj türelemmel, majd értesítenek.

Hivatalos előjelzés a várakozási időkről

Processing times

Önkéntes adatbázisok

Ez a példány a kertemben nő.

Ezeket ausztrál szakma-elismerésre és bevándorlásra jelentkezők tartják fenn. Önként beírják az adataikat és a fontosabb lépéseket, így te is követheted a folyamatot. A böngészéshez és a kereséshez nem szükséges regisztrálni. Ez a jelenlegi (2017) legismertebb:

 

Az Annan-hegyi botanikus kertben kis wollemia-erdőt ültettek egy mérsékelt-övi esőerdőbe. Egyelőre csak néhány tucat növény az egész, még kis sem bukkantak a régi fák közül