Személyazonosság igazolása

Szövetségi szinten

Ausztráliában nincs személyi igazolvány. Ez egy ősi angol szabadságjog, hogy az ember meglehet bármiféle papír nélkül. A valóság persze egészen más. A valóság az, hogy ugyanolyan gyakran kell igazolni a személyazonosságunkat, mint például Magyarországon, talán még gyakrabban.

Szóval, mivel nincs személyi igazolvány, ezért mindenféle ravasz kerülő utakon kell járnunk. Az egyik ilyen kerülőt egy államszövetségi törvény írja elő, ami szerint a pénzügyi tranzakciókhoz (adózás, bankszámla-nyitás, segély-igénylés, részvényvásárlás, stb.) különféle dokumentumok kombinációjával kell igazolni magunkat. Az egyes papíroknak pontértéke van, és együtt el kell érniük a 100 pontot.

Egy új bevándorlónak egyszerűen nincs még annyi papír a kezében, hogy meglegyen a 100 pontja, ezért az első 6 hétben elegendő az útlevél és az érvényes vízum is.

Az adóhivatal vagy a Centrelink (társadalombiztosítási hivatal) honlapján megtalálod a személyi igazolásra felhasználható papírok jegyzékét és pontértékét. A keresendő kifejezés: proof of ID.

Az egyes államok és területek szintjén

A jogosítvány nem szövetségi, hanem állami ügy és ebből következik, hogy egy teljesen más törvény teljesen más személyazonosítást ír elő hozzá. Két sóhivatal nem működhet együtt, mert akkor nem tudnák elég hatékonyan pazarolni a pénzünket. Minden állam közlekedési hatóságai a saját hatáskörükben előírják, hogy hogyan kell igazolni magad a jogosítvány-igényléskor. Ezeket a szabályokat korábban belinkeltem erre a honlapra, de hiába, mert folyton megváltoztatják az oldalak összetételét és attól kezdve a linkjeim a semmibe mutatnak. Képtelen vagyok 8 különböző hivatal belső változásait nyomon követni. Ezennel felszólítlak, hogy ha egyszer ausztrál polgár leszel, akkor szavazz az államok önállóságának az eltörlésére!

A jogosítvány maga egy praktikus személyi igazolvány is egyben. Annyira az, hogy létezik olyan “jogosítvány” is, ami nem jogosít fel járművezetésre. Ez az Életkor Igazoló Kártya (Proof of Age Card). A hétköznapi neve csak 18+. Azért ez, mert ez van rányomtatva jó nagy számjegyekkel. Ha nem tudsz vezetni és az életkorod 18 és 25 év között van, akkor kérhetsz ilyet a közlekedési hatóságtól és máris van egy személyazonosító igazolványod. Minden államban van ilyen, és mindenütt ott kell kérni, ahol a jogosítványt, de persze nem kell levizsgázni hozzá.

Ezek itt az egyes államok közlekedési hatóságai, ezek illetékesek az életkor-igazoló kártya kiadásában. Keresd mindenütt a Proof of Age Card vagy a Licensing kulcsszavakat.

További lehetőségek

Jó még személyazonosság igazolásra a hitelkártya és a Medicare kártya. Az előbbiből fényképeset is kínál néhány bank. Ezen sorok írásakor (2004 augusztus) már politikailag eldőlt a kérdés, hogy be fogják vezetni az össz-ausztrál személyi igazolványt. Az elképzelések szerint mindenki mikrocsipes Medicare kártyát kap majd.

Az embereket meg is fogják számozni, a magyar személyi számhoz vagy az USA social security numberhez hasonlóan. UPI-nak nevezik majd a számot, ami az Universal Patient Identifier rövidítése. Azért patient (páciens), mert kezdetben csak az egészségügyi adatok könnyebb elérésére használják majd az orvosok.