Jövedelem

Nézzük, mennyit keresnek mások?

Valódi fizetések, valódi személyektől. Megmutatom a fizetés-cédulámat, ha te is megmutatod a tiédet.

http://www.livesalary.com.au/

Ennek a munkaközvetítő cégnek van egy jó kereset-kimutató szolgáltatása.

Paycheck

A számok éves bruttót jelentenek. A nettó kiszámításához itt van egy adó-számítógép az ausztrál adóhivatal honlapján:

Adószámítógép

Ez pedig egy ügyes fizetés-kalkulátor.

https://www.paycalculator.com.au/

Átlagbér

A MyCareer nevű ausztrál munkaközvetítő cég honlapján rendszeresen megjelenik egy jó táblázat a különféle pályákon elérhető jövedelmekről. A Salary (fizetés) fülre kell kattintani.

Az ausztrál Statisztikai Hivatal adataiból

Ez a honlap az érvényes ausztrál statisztikai adatokat idézi, jól áttekinthető formában. Mindig az évi bruttó bért közli. A nettó kiszámításához találsz egy adószámítógépet az Adó c. oldalon.

Fizetések

Diákok számára alkalmas munkakörök nettó órabérei (2003-ban)

Munkakör város AUD/óra
Pincér Cairns 12
Takarító Brisbane 12-18
Konyhai kisegítő Brisbane 11-12
Építőipari segéd Brisbane 12.50
Takarító Sydney 15
Babysitter Sydney 13

Forrás: a diákok személyes beszámolói és internetes közlései.

Egy jó beszámoló 2004-ből:

Abszolút személyesen elmondanám a saját példámat, aztán vond le a következtetést. Először is: ne havi bérben számolj, hanem kéthetiben, gyakorlatilag mindenütt úgy adják a fizetést. Azaz 26 fizetés van egy évben; a vonatkozó adatok így értendők. Szóval: évi bruttóm 56 ezer és nyolc dollár. Ebből június 30-ig kéthetente nettó 1596 dollár lesz, utána az adócsökkentés miatt kb. 1615 (ha a parlament megszavazza; most úgy tűnik, meg fogja).

Feleségemmel két-hálószobás lakást béreltünk eddig a belváros közelében, heti 290, azaz kétheti 580 dollárért. Most költöztünk egy távolabbi házba, ami kéthetente 660. Ez messze a legnagyobb kiadás. Mi van még: telefon, villany és/vagy gáz, viszonylag kevés helyen víz – aprópénz. Ezeket havonta, vagy negyedévente számlázzák, havi bontásban (csak visszajutunk a hónaphoz, a fene egye meg) egy bő százasból kijön. Mondjuk kétheti 50. 580 – lakbér, 50 – telefon, villany. Ami 1600-ból meghagy 820-at.

Autónk még nincs, így ha messzebb lakik az ember a munkahelyétől, mondjuk heti bérlettel kétheti 60 dollárból utazik; ha diák, fele ennyiből. A lényeg: ezek a körülmények között, a korábban Szegeden vezetett életstílusnál kicsit bővebben, de azért mégsem túl nagy lábon élve kéthetente kb. 150 dollár úgy megmaradt, hogy a feleségemmel ketten megéltünk a saját fizetésemből. Minden, amit ő keres, az egy bankszámlát gyarapít.

Egy autó fenntartási költségeiről mások tudnának nyilatkozni, a most 1 dollár körüli benzinárból és városi forgalomra jellemző fogyasztások mellett, napi mondjuk 30 km-t vezetve megbecsülhető a benzinköltség – ami persze még nem minden.

A bolti kaja-árak gyakorlatilag a magyarországiakkal összehasonlíthatók, talán átlagban 15-20%-kal drágábbak.  Ennyit a piszkos pénzügyekről, talán hasznos Neked, másoknak is.