Burrinjuck

A Wagga Wagga város mellett elhaladó Murrumbidgee ezen a tájon ölti fel a csendes alföldi folyó jellegét, míg innen felfelé gyakran szaggatják meg a medret feltüremlő gránitszirtek, felsőbb folyásában pedig már jelentékeny magasságú hegyvidéken, helyenként regényes szűkületeken és meredek falú szurdokokon rohan keresztül.

 

A Burrinjuck víztározó

 

Egy ilyen magas sziklafalakkal összeszorított völgyszűkületet a közelmúltbeli hatalmas kőgáttal falaztak keresztül, ami mintegy 75 méter magasra duzzasztja fel a folyó vizét és ezzel több mint 12 ezer angol holdnyi területű mesterséges tavat létesítettek. Ez a híres Burrinjuck-gát, amelyből a nyár folyamán a Murrumbidgee medrében leküldik az öntöző vizet Wagga Wagga alá, a Yanco nevű öntözőtelepre, ahol eddig már 240 ezer angol holdnyi terület van műöntözésre berendezve.

A Yanco patak

Jóval Wagga Wagga fölött, ugyancsak a Murrumbidgee felső folyása vidékén van az ausztráliai konföderált államok épülő közös fővárosa – Canberra -, amelynek 1913. év március havában tették le az alapkövét.