Társadalombiztosítás

Alapvető különbségek

Az ausztrál társadalom-biztosítási rendszer viszonylag új dolog. A középkorú és az idősebb generációk még jól emlékeznek arra, hogy nem volt ez mindig így. Azt hiszik, hogy a világ többi országában is hasonló a helyzet. Nem hasonló. A posztkommunista országokban sokkal régebbi a rendszer, a fejletlen országokban meg jóformán semmi sincs.

A régi ausztrálok – beleértve a régen itt élő magyarokat is – meg vannak győződve arról, hogy az új bevándorlók azért jönnek ide, hogy felszedjék a munkanélküli segélyt. Komoly nyomás nehezedett a politikusokra, hogy ezt a tarthatatlan helyzetet megszüntessék. Sikerült. A Bevándorlási Hivatal brosúráit és űrlapjait olvasgatva magad is láthatod, hogy mindenütt ott a figyelmeztetés: az első két évben nem jár semmi az adófizetők pénzéből.

Mégis, mi jár az újaknak?

Családi pótlék

Akiknek van gyerekük, de csak azok, kaphatnak valami pénzt a Centrelinktől. Ez a Centrelink a Társadalombiztosítási Hivatal trükkös neve. Valamikor több különálló hivatal volt, amit összekötöttek (link) egyetlen központi (centre) hivatalba. Akkor találták ki neki ezt a félrevezető nevet.

Ezt a mondatot a Centrelink honlapjáról idézem: “There is no waiting period for family payments which help with the cost of bringing up children.” Ebből következik, hogy a Family Tax Benefit (a családi pótlék megfelelője) újonnan érkezetteknek is jár. 2003-ban ez gyerekenként 127 AUD kéthetente. Többet itt lehet megtudni:

2005-ben a magyarországi gyes évi 1884 AUD-t ért, az ausztrál “FTB A” összege pedig 4201 AUD egy évre. Mivel az FTB A családi pótlék jellegű, ezért akkor is jár, ha dolgozol.

Hayim, Melbourne 2006:

A Family Tax Benefit-nek (a továbbiakban FTB) két része van: FTB A és FTB B. Az A-t nevezhetjük családi pótléknak. A jövedelemtől függően változik a nagysága. Minél kevesebb jövedelme van az illetőnek, annál többet kap segélyként. A pénzügyi évet veszik alapnak, és csak az Ausztráliában töltött idő számít (a kifizetést illetően!).

Az igényléskor be kell vallani az eddigi jövedelmet, illetve becsülni a hátralevőt. Figyelem, a magyar jövedelmet is be kell vallani, nem fogadjak el a 0 (nulla) bevételt! Ugyanakkor erről nem kértek papírt.

A pénzügyi évből hátralevő időszakra történő becslésnél a hasadra kell csapni, és mondani valami reálisat, akkor is, ha még nincsen munkahelyed. Ha túl kevés bevételt saccolsz (és ezáltal sok támogatást kapsz), akkor a pénzügyi év végén vissza kell fizetned a túlfizetést a Centrelinknek. Szerencsére bármikor van lehetőség, hogy megváltoztasd a jövedelem becslésed (pl. nekem nem volt munkám, és amikor már tudtam a fizetésem, akkor telefonon keresztül módosíttattam a 2005-2006-os pénzügyi évre várható jövedelmemet.

Az FTB A tartalmaz még albérleti támogatást is az újonnan érkezett családoknak! Az FTB A összege függ a gyerekek számától.

Az FTB B pedig azoknak jár, ahol egy fő kereső van. Magyarul, ha a férj dolgozik, akkor a feleségnek nem lehet magas bevételi forrása (valamennyi lehet, de minél kevesebb, annál jobb a segély szempontjából). Az FTB B nem függ a gyerekek számától, csak a legfiatalabb gyerek életkorát veszik figyelembe (az FTB azt a célt szolgálja, hogy támogassák a gyermeket otthon nevelni kívánó szülőt).

Anyasági segély

Angolul Maternity Payment. Ez egy egyszeri pénzbeli segély. A gyerek születése, esetleg örökbefogadása után jár. Az összege 2005-ben 3079 AUD. Az állandó lakosok és bizonyos ideiglenes lakosok is kaphatják. A 457-esen lévők nem. A diákvízummal itt tartózkodók szintén nem.

Speciális segély

Special Benefit (speciális segély) annak járhat, akivel valami olyan, előre nem látható esemény történt, amely akaratától függetlenül következett be. Az a tény, hogy nem kapott munkát, az nem számít. Férjhez jönnek Ausztráliába magyarországi nők, többnyire ausztráliai magyar férfihoz. Az esetek egy részében kiderül, hogy a férj veri az asszonyt. Ezt az asszonynak nem kell eltűrnie, Ausztráliában a házon belüli erőszak – testi és lelki egyaránt – bűncselekmény, amit a hatóságok hivatalból üldöznek. Az asszony gyakran kénytelen elmenekülni az ilyen otthonból. Ha nincs munkája, akkor jogosult lehet erre a speciális segélyre.

Rokkantsági nyugdíj

Elvileg járhat, de azt kívánom, hogy ne szorulj rá: Disability Support Pension (rokkantsági nyugdíj).

Gyes és gyed

2011 eleje óta van csak gyed  Ausztráliában. 18 hétig jár és az országos bruttó minimálbért fizeti, vagyis heti 570 dollárt. A teljes ausztrál gyed tehát 10 260 dollárt ér.
{ A magyarországi gyed két évig jár és a maximális kifizethető összeg ez alatt az idő alatt 2 318 400 forint. A két gyed tehát kb. azonos összértékű. }

Gyes  nincs.

Van viszont egy olyan segély, amit a gyermeküket egyedül nevelő anyák kaphatnak. Ez a családi pótlékkal és a gyermektartással együtt elegendő arra, hogy megéljenek belőle. Egész társadalmi rétegek számítanak erre, mint az egyetlen megbízható jövedelemre. Gyerekek azért nőnek fel apa nélkül, hogy az anyjuk megkaphassa a segélyt és az ilyen csonka családokból kikerült lánygyerekek számára természetes, hogy ők is egyedülálló anyaként nevelik majd gyereküket. Ez a segély sem jár új bevándorlóknak.

Jár viszont a családi pótlék, lásd fentebb.

Szülési szabadság

MM írta Nyugat-Ausztráliából:

Munkahelye válogatja, a legtöbb helyen nem adnak olyan szabadságot, amire fizetnek is, de akad, ahol igen. Az én munkahelyemen pl. 4 hét jár, de ez is csak az elmúlt néhány évben. Az viszont kötelező, hogy a szülni elmenő anyának a pozícióját meg kell tartani a számára egy évig. Egy évig otthon maradhat a gyerekkel (fizetés nélkül) és aztán vagy előbb is visszamehet dolgozni a régi helyére.

Betegszabadság

Kropi, Melbourne 2006:

Ferko kérdezte, hogy mi újság táppénz fronton, no leírom. Itt olyan, hogy táppénz, nem létezik. Ami van, az egy éves napszám, ami alatt “beteg lehetsz”. Ez személyenként/vállalatonként különböző. Nálunk az első évben öt nap jár, ami a továbbiakban éves szinten nyolc napra változik. Ez kumulálható, de ha kilépsz egy cégtől, akkor természetesen nem vihető tovább és nem kerül kifizetésre sem, ezt csak betegségre lehet felhasználni. Ha 1-2 napról van szó, akkor még orvosi igazolás sem kell hozzá. Ezzel szemben Áginak évi 15 nap betegszabadság jár alapból, csak azért, mert ő állami vállalatnál dolgozik.

Azt elkerülendő, hogy hetekig/hónapokig fizetés nélkül légy, van egy jó megoldás: biztosítást kötsz a fizetésedre, mármint arra, hogy ha beteg leszel, valaki fizeti a vállalat helyett a fizetésed X százalékát. Nekem szerencsém van, a vállalat minden alkalmazottjára megkötötte ezt a biztosítást, és a költségeket is a vállalat viseli, így nekem nem kerül semmibe. Az eredmény pedig az, hogy ha munkaképtelen lennék, akkor egy meghatározott ideig a fizetésem 75%-át továbbra is megkapnám.

Létezik egy betegségi-segély, amit a Centrelink ad a hosszú távon betegeskedőknek. Ez szociális segély jellegű, vagyis az összege nem függ a korábbi jövedelmedtől. Kellemetlenül kis pénz, a munkanélküli segélyhez hasonló nagyságrendű.

Első házukat vásárlóknak

Azok, akik az első otthonukat vásárolják meg Ausztráliában, azok jelentős állami hozzájárulást kaphatnak. Az összeg és a feltételek folyton változnak, mert ezzel szabályozzák a lakás piaci keresletet. 2003-ban 7000 AUD.