Telefon, villamosság, mértékrendszer

Mobiltelefon

Második generációs

Ausztráliában ugyanolyan 900/1800 MHz-es GSM rendszer van, mint Európában. A magaddal hozott telefonhoz csak egy helyi SIM-kártyát kell venned és már használhatod is.

Ausztráliában és Magyarországon is van GPRS: a telefonodra is megkaphatod az emiljeidet, ha van hozzá megfelelő készüléked és előfizetésed.

Ausztrália távoli, ritkán lakott területein CDMA hálózat is működik. A gyakorlatban erre csak akkor lesz szükséged, ha tényleg távoli területen élsz majd. A harmadik generációs 3G rendszer terjedésével az elavult CDMA-t visszafejlesztik.

Harmadik és több generációs

A 3G telefonok mindkét országban ugyanazt a W-CDMA szabványt használják. 2017 óta a második generációs rendszert lassan, de biztosan kikapcsolják. A régi telefonok használhatatlanok lesznek. Az okos-telefonok mind tudják a 3G-t, tehát ezzel nem lesz gondod. Idősebb látogatóknál láttam régi, csak 2G-t tudó telefont. Az már nem megy.

Most, vagyis 2024-ban a 3G már a múlté. A 4G van általános használatban és egyre terjed az 5G is. Régebbi telefonok, mondjuk úgy kb. 10 évesek, esetleg nem tudják a VoLTE protokollt. Hanghívást nem lehet velük csinálni többé, de az adatforgalom működik, tehát a Messenger, a Viber, a WhatsApp is.

Gőgös Zoltán, 2024
Egy apróság még. Érdemes venni a reptéren internet kártyát, ezt én egy mobil routerrel használtam, de beletehető a mobil telefonba is. Általában duál simes telefonok vannak. Én vettem egy mobil routert, mert akkor ezt az internetet többen is tudjuk használni. Egyiptomban a 10 napos 40 gb-os 5 ezer forint volt, Ausztráliában 1 havi van 7000 forintba került. A router 20 ezer volt, de azt csak egyszer kell megvenni. Egyiptomban a kis buszban, illetve a hajón minden utastársunk ezt használta és bírta.

Ausztráliában, és Egyiptomban használtuk a helyi kártyát mobil routerrel. A buszban volt időszak, amikor 10 ember is tudta használni. Ezt telefonos megosztással nehéz lenne megtenni.

https://www.vodafone.com.au/mobile/sim-only-modem-plans

30 GB – 20 AUD/hó

Amerika, Amerika!

Azok vannak gondban, akik Amerika felől vándorolnak ide, mert az amerikai GSM rendszer eltérő frekvenciákat használ: 850 MHz és 1900 MHz. További infók erről a témáról ezen a hasznos honlapon: Mobile Phone Guide

Lelakatolva

Ha olyan mobil-szerződésed van, amelyik nem enged át másik szolgáltatóhoz és a telefon le van zárva a sim-lock-kal, akkor abból lépj ki idejében. Ki is próbálhatod a barátod telefonjának sim-kártyájával, hogy át tudsz-e állni másik kártyára, mert itt azzal kell kezdened az ausztráliai életedet, hogy átlépsz egy itteni szolgáltatóhoz. Feltöltős (pre paid) kártyát itt is azonnal vásárolhatsz. Érdemes már a reptéren. Van ott minden cégnek saját boltja.
Ha rám hallgatsz, akkor legyen Telstra. Ez az egyetlen, amelyiknek elfogadható lefedettsége van. Ez sem tökéletes, de a többi az pocsék. Ez egy ritkán lakott ország, a helyzet nem lehet olyan jó, mint a sűrű Európában.

Reklámhívások

Azonnal iratkozz fel a Ne hívj jegyzékre és akkor nem kapsz majd kéretlen reklámhívásokat

Wi-fi

http://www.freewifi.com.au Kevés a nyitott router. Ritkán lakottak a városok és ez hátrányosan befolyásolja a potyázási lehetőségeket is. Van viszont ingyenes szolgáltatás, szinte minden város- és kerületi központban, bevásárlóközpontban, vendéglátó-helyen.

DVD

Hát ez mára (2024) már őskövületnek számít, de azért meghagyom itt: Ha Ausztráliába szeretnéd hozni a DVD gyűjteményedet, akkor itt multi-régiós DVD játszót kell vásárolnod. Érdeklődd meg a boltban, hogy tényleg az e. Ha egyrégiós készüléken több különböző régióhoz tartozó DVD-t játszol le, akkor először hagyja, de néhány lejátszás után lezárja magát egy régióra és attól kezdve úgy marad. A legjobb valami olcsó vacakot venni, az nem régiós. A márkás készülékek igen, azokkal tehát bajban leszel.

Még jobb megoldás: az interneten keress rá a készülék típus-számára és a “region free” kulcsszavakra. A legtöbb készüléket régió-mentessé lehet tenni, csak tudni kell, hogy milyen gombokat milyen sorrendben nyomjunk meg. Én ezen az oldalon találtam hasznos infót.

Mértékrendszer

Ausztrália metrikus. A régi brit mértékrendszer, amit angolul ‘imperial’-nak (birodalmi) neveznek, már csak nyomokban fordul elő. Azt a néhány egységet, amire még szükséged lesz, percek alatt megtanulhatod. Az iskolákban már régóta (1973) nem tanítják ezeket a régiségeket és nagyon sokan csak a hozzávetőleges értékeket tudják, kb. úgy, ahogy Magyarországon is beszélnek arasznyi hosszról vagy félmaréknyi mennyiségről.

Mikor én érkeztem (1987-ben), akkoriban ídős angolszász emberek azért még sóhajtozva emlegették a régi szép időket, amikor nem volt ez a bonyolult tízes alapú rendszer. Minden egyszerű és kézenfekvő volt. Egy font az 20 shillinget ért és egy shilling 12 pennyt. Ebből logikusan következik, hogy egy guinea az pedig 21 shillinget. Ha nem hiszed, olvass régi angol regényeket.

Ausztráliában a birodalmi pénzrendszert 1966-ban váltották fel dollárra. Ez volt a bevezető lépés a metrizáláshoz, ami aztán a 70-es évek során szépen le is játszódott, ellentétben Nagy-Britanniával, ahol hozzákezdtek ugyan, de még mindig nem értek a végére vagy az USA-val, ahol szintén hozzákezdtek, de visszatáncoltak és most nincsenek sehol.

magyarul angolul rövidítés értéke
hüvelyk inch 2,54 cm
láb foot 30,5 cm
angol hold acre acre 4047 nm

Szorgalmi feladat: Húzz elő egy egyenes iskolai vonalzót és nézd meg milyen hosszú. Ha kb. 1 láb (30,5 cm), akkor láthatod, hogy az 1871 óta metrikus Magyarországon is milyen makacsul megmaradnak a hagyományok.

Mértékegységek átváltása

Engineering Toolbox

Időzavar

Az angol nyelvű emberek időérzéke egészen más, mint a miénk. A magyarul gondolkodó ember szerint az idő a múltból a jövő felé folyik. Ez véletlenül megegyezik az idő saját természetével is, de ennek most nincs különösebb jelentősége. Az angolul beszélők szerint az idő a jelenből megy a múlt felé. Ezt állandóan hangsúlyozzák is, és be kell ismernünk, hogy a hangsúlyozásra szükség is van, hiszen az idő állandóan ellentmond nekik.

A leggyakrabban akkor találkozol majd ezzel az ellentmondással, mikor önéletrajzot kell írnod vagy valami egyéb időrendet kell felállítanod. Ki szokták hangsúlyozni, hogy a jelennel kezdd és úgy haladj a múlt felé.

Közben persze örvények is előfordulnak, mert az idő makacs dolog és közben csak folyik-folyik előre, a jövő felé.

A dátumokat egyszerűen össze-vissza írják, mivel az előbbi zavaros gondolkodásból nem is következhet másképpen. A britek és az ausztrálok előre írják a napot, aztán a hónapot, végül az évet.

31/05/2011

Az USA-ban előre a hónapot írják, aztán a napot és végül az évet.

05/31/2011

Kanadában és Dél-Afrikában úgy írják, mint mi: előbb az évet, aztán a hónapot és végül a napot. Kínában is így írják. Csak a miheztartás végett.

2011/05/31

Ez nagyon meglepett, mert maradtak még logikátlan variációk, érthetetlen, hogy a logikust választották. Talán csak borsot akartak törni a jenkik orra alá.

Ha a hónap nevét nem írják ki, hanem csak a sorszámát használják, akkor egy angol nyelvű szövegben lévő dátumról nem dönthető el egyértelműen, hogy hány és mennyi.

Az idő többi egységét, az órát, a percet, a másodpercet, meglepő módon úgy írják, mint mi. Talán ennek köszönhető, hogy pontosan érkeznek. A magyarok viszont késnek, tehát még sem ennek köszönhető. Tudományos igényű megállapításaim még sem mindig helyesek. Hmm, ezen még dolgoznom kell. Annyi biztos, hogy Sydney-ben a magyar találkozók fél-egy órával a meghirdetett időpont után kezdődnek. Máshová viszont illik pontosan érkezni. Rejtély hogy csinálják, szörnyű a forgalom.

Elektromos hálózat

Ilyen az ausztrál, az új-zélandi és a kínai konnektor. Kapcsolója is van.

Ozban a hálózati feszültség 230 V, a frekvencia 50 Hz. Ez ugyanaz, mint Európában. Minden elektromos herkentyű probléma nélkül működik. A fali konnektor csatlakozója egészen egyedi. A készülékeken (villanyborotva, számítógép tápegysége) lévő csatlakozók viszont ugyan azok, mint a világban másutt. Elég lesz csak a kábelt kicserélni egy ittenire és kész. Átjátszó csatlakozót is találhatsz majd minden villamossági boltban.

Ha világjárásra indulsz, akkor előbb tanulmányozd egy kicsit ezt a Wiki szócikket. Változatos a világ konnektor-kínálata, na.

Ha Amerika felől jössz, akkor elég, ha izomból eltekered az amerikai villásdugó villáját. Előbb azért állítsd át a készüléken a feszültséget!