Fogyasztói szokások

Ágy és matrac

Az ausztráliai lakberendezés első kultúr-sokkja, hogy el kell döntened: milyen méretű ágyat és matracot vásárolj.

Hayim, Melbourne 2006:

“Az alábbi méretek léteznek: single, single extra long, single king, double, queen, king. Ha kihagytam valamit, bocs. Végül is egy king-et választottunk, mert hajlamos vagyok az önkéntes helynagyobbításra. Kedden szállítják,úgyhogy akkor költözünk. Akartak ágyneműt is javasolni, és jött, amin nagyon meglepődtek: nem king takaró szettet kérünk a king matrachoz (azaz olyan takarót, ami mindkettőnknek elég). Nem értették, hogy külön takarót szeretnénk, nem pedig egy közöset. Mondogatták, hogy hát king matrachoz king takarót vegyünk. Mi meg ragaszkodtunk a két különhöz. Nem is sikerült vennünk akkor. Vettünk viszont lepedő szettet. Na ez nem a szokásos volt. Sima lepedőt akartunk venni. Erre volt bazi nagy méretű flat sheet, normál méretű fitted sheet and pillowcase. A fitted sheet-et még csak értettuk, ami egy gumírozott szélű lepedőt takar. A flat sheet meg baromi nagy méretű. A pillowcase-ben meg azt nem értettük, hogy miért a lepedővel egy színű a párna, és miért nem a takaró huzatával. Erre is van magyarázat. Több párna van az ausztráloknál. Van egy, ami a takaróhoz passzol, egy pedig, ami a lepedőhöz. Egy dupla ágyon négy párna van tehát. Mi maradunk a párna nélküli alvásnál :-).”

Mosógép

Ne vegyél amerikai rendszerű felültöltős mosógépet! Nem felel meg az európai igényeknek. A hirdetésekben nem jelölik külön, hogy felültöltős (angolul: top loader), mert az ozziknak ez a természetes. Elöltöltős kevesebb van, a hirdetésekben front loader a neve. A mosópor is különbözik, az elöltöltősbe fékezett habzású kell. Jelölik is a csomagoláson, hogy “for front loaders”. Ebből van kevesebb a boltban.

Merészelek arra hivatkozni, hogy elég öreg vagyok és emlékszem arra, amikor Európában még nem dőlt el teljesen, hogy a felül- vagy az elöltöltős mosógépek felé billen-e a mérleg. Rövid mérlegelés után Európa az energia- és víztakarékos elöltöltős mellett döntött.

István, Sydney 2003:

A felültöltős mosógép egyébként itt elég furcsán néz ki, pont olyan, mint otthon a hadtápnál a krumplipucoló. Tehát van egy nagy dob (ebbe kell rakni a ruhát, vagy a krumplit), amiből középen kiáll egy műanyag valami.