Hozd magaddal a pénzed!

Hozd magaddal a pénzed!

Pénzszállítás

Kis pénzt hozhatsz AUD bankjegyekben, esetleg más gyakori pénznemben (USD, EUR), nagyobb pénzt válts át American Express Travellers Cheque-re. Ez egy biztonságos és gazdaságos módja a pénzszállításnak. Még nagyobb összeget (pl. kocsi vagy ház árát) rakd a bankba az édesanyád nevére. Ha majd lesz ausztrál bankszámlád, akkor a magyar bank a SWIFT rendszeren keresztül átküldi. Ez az átutalás elég gyors és elfogadható árú. 2021-es kiegészítés: több jó internetes pénzátutaló rendszer létezik. Én a Wise-t használom.

A magyarországi Visa kártyák itt is hiba nélkül működnek az automatákban, csak éppen az egyenleget nem láthatod. Ha van internetes számlaelérési lehetőséged, akkor még ez sem gond. Egy-egy kivét (500-1000 AUD) kb. 10 AUD-ba kerül, bankja válogatja.

Ausztráliába tetszés szerinti mennyiségű készpénzt hozhatsz. Itt valahogy jó néven vesszük, ha valaki pénzt hoz ide. Vannak ilyen fordított dolgok Ausztráliában. Ha a készpénz több mint 10 ezer dollár, akkor a határon be kell majd jelenteni. Ez a pénzmosás megfékezését szolgálja. Nem akarják tőled elvenni, nem is érdekli őket, hogy honnan van, és mire akarod költeni. A te pénzed. Csak arra kíváncsiak, hogy a nagy készpénzek merre mozognak.

Zab, Sydney 2012

Egy-két ismerős kérezte, hogy majd a pénzküldés Magyarországra hogyan lesz gazdaságosabb.

Ezen a képen van egy összehasonlítás, középárfolyam, Paypal és Bank Transfer között. Valaki mondta, hogy egyes magyar bank középárfolyamon fogad. Nos ha így is lenne, a képen levö adatokból kiszámolható, hogy az Ausztrál bank nemzetközi küldési költsége miatt a Paypal még így is jobb egy kicsit.

(A Paypal módszerhez két Paypal számla kell, külön email-el regisztrálva és csatolt bankszámlával. Egyik magyar bankhoz, a másik ausztrál bankhoz. Röviden: Az “ausztrál” Paypalról átutalást eszközölünk ami automatikusan leveszi a pénzt az ausztrál számláról és a “magyar” Paypal számlára teszi, ahol az összeg azonnal megjelenik és itt egy gomb megnyomásával az összeg elindul a magyar bankszámlára.)

Ausztráliai számla nyitása még az elindulás előtt

A Westpac Bank internetes portálján felajánlja a lehetőséget arra, hogy még külföldről számlát nyiss, és oda átutalhatod a pénzed. Megérkezés után igazolod magad az útlevéllel és a vízummal, bejelented az új ausztráliai lakcímedet és máris működésbe lép a számla minden funkciója.

A Westpac egy nagy bank, vannak fiókjai mindenfelé Ausztráliában. A hülye nevén kívül minden tekintetben úgy müködik, ahogy egy régi és jól bevezetett intézménytől elvárja az ember. Az internetes portáljuk szerintem elsőrangú.

A helyi fiókjuk széfjében tárolom a back up szalagokat.

Volt olyan ügyfelem, aki előre át akarta utalni a pénzét a magyar bankból az ausztrálba és nem ment a pénz sehová. Ez azért volt, mert nem adta meg a teljes számlaszámot. Az ausztrál bankszámlák száma két részből áll: a bankfiókot azonosító BSB-számból és a te számládat azonosító számlaszámból. Ha csak az utóbbit jelölöd meg, akkor nem világos, hogy a tucatnyi bank ezernyi fiókja közül melyikbe küldjék a pénzt.

Nézzünk egy példát: Ez itt az ügyfélszámlám a Westpacnál. Ezen kell tartanom az előre fizető ügyfelek pénzét, egészen addig, amíg a szerződésbe foglalt munkát el nem végeztem a számukra.

A bankfiók BSB-száma: 032-379

A számlaszám: 221401

Egy külföldi bank számára a két szám együtt olvasandó és azt nevezik majd számlaszámnak. Így: 032-379 221401. (A kötőjelek és szóközök nem fontosak, azok csak a könnyebb olvashatóság kedvéért vannak ott.)

Európában ez az egész számozás fordítva van, ott a bankok a számlaszám végére írják a saját azonosító számukat.

Nemzetközi átutalás esetén szükség van a bank SWIFT azonosító kódjára is. Ezt érdekes módon nem kell feltétlenül ismerned, mert a bankoknál van egy jegyzék és azon úgyis megtalálják. Ha még sem találnák, akkor itt van, ez a Westpac SWIFT kódja: WPACAU2S

Az európai bankok a SWIFT kódot úgy tekintik, mint egy rendszámot és rögtön a honlapjuk elején közlik is. Az angolul beszélő országokban még a kifejezést sem ismerik, hiába van angolul mondva (swift = gyors). Angolul ugyanis az ilyen nemzetközi átutalást úgy hívják, hogy wire, ami drótot jelent. Azért drót, mert valamikor távíróval továbbították az információt, az meg drótot használt. Néha azért modernizálnak egy picit, most tartanak 1856-nál, és a wire helyett azt mondják, hogy telegraphic transfer (átutalás távíróval) . Ha ez így megy tovább, még a telefont is feltalálják és felhívják vele Puskás Tivadart.

A Westpac SWIFT kódját is csak keresővel tudtam megtalálni.

További kellemes szokásuk a bankoknak, hogy a nemzetközi átutalásért mindkét oldalon levonnak valamennyit a pénzből, ezért a fogadó oldal nem kapja meg a teljes összeget. Egy magán-üzletnél ez jelentéktelen apróság, benne van az alkuban. Egy állami befizetésnél – pl. ha a vízumdíjat szeretnéd az ausztrál Bevándorlási Hivatalnak átutalni – komoly gond lehet.

Magán-nyugdíj

János, Sydney 2021

Hogyan lehet a magyarországi magánnyugdíjpénztárból a megmaradt megtakarításomat áthozni az ausztrál super rendszerbe?

Krisztina, Sydney 2021

Nem tudod áthozni. Én ezt anno végigjártam. EU-n belül át tudod rakni az egyik magánnyugdíjpénztárból a másikba de EU-n kívül nem lehet átrakni, csak úgy hogy amikor már jogosult vagy hozzáférni akkor egy összegben kiveszed, kifizeted rá az adót (SZJA és TB fizetési kötelezettség van rá) és a maradékkal azt csinálsz amit akarsz pl. befizetheted itt. De simán pénztárból pénztárba nem lehet. Nekem anno még a UK magánnyugdíjt sem sikerült ide áthozatni pedig a BT superannuation fund lett ráállítva a témára. Tehát nem lehet. Hagyd ott ahol van! Pénzmag.