Kétkezi szakmák

Magyarországon annak van szakmája, aki elvégzett egy szakiskolát vagy szakmunkásképző iskolát, esetleg egy OKJ tanfolyamot. Ausztráliában ez nem elég. Ezt nem is hívják szakmának, csak egy AQF III-as bizonyítványnak. Ausztráliában az ilyen alapképzettségből csak akkor lesz szakma (trade certificate), ha inasként ledolgoztál néhány évet. Általában 4-et, némelyik szakmában 5-öt.

Magyarországon szerzett szakmák elismerése

Az ausztrál szövetségi Munkaügyi Minisztérium egyik részlege, az ausztrál szakmaelismerő hatóság (TRA) foglalkozik a kétkezi szakmák jó részének az elismertetésével. Van egy leírásuk arról, hogy mi is az elismerés módja náluk. Ebből az egészből kiemeltem és lefordítottam ezt a táblázatot, ami összefoglalja a lényeget:

A útvonal – Formális inasidő

4 év alkalmazotti időszak, 900 óra formális képzés, szabályozott inasidő

B útvonal – Informális inasidő

5 év alkalmazotti időszak, 900 óra formális képzés

C útvonal – Hivatásirányú tréning

5 év alkalmazotti időszak, 1800 óra formális képzés, elismert inasidő

D útvonal – Szakmai gyakorlat (megszűnt)

6 év alkalmazotti időszak (de elektromos szakmákban 7 év), igazolható szaktudás átadás-átvétel

E útvonal – Ausztrál végzettség

900 óra** vagy 4 év*** alkalmazotti időszak, CRICOS AQF III vagy elfogadható munkahelyi értékelés.

** Ausztráliai képzést kapott jelentkezők számára *** AQF bizonyítványosok számára, akik munkahelyi értékelésen is átestek

A magyarországi szakiskolát és szakmunkásképzőt végzetteket régebben a D útvonalra sorolták. 2007. szept. 4-én a D útvonalat lezárták. Azóta már volt néhány B útvonalra sorolt és egy A útvonalra sorolt elismerés. Az 5 év alkalmazotti időszak már a szakiskola alatt elkezdődik. Egy három éves szakiskola után még egy-két évet kell a szakmában dolgozni és akkor már elismertethető lesz a szakma ausztrál bevándorlási célra.

Ez UTÁN következhet csak a bevándorlási pontozás. Erről a Pontok c. oldalon írok. Röviden annyit, hogy a 4 vagy 5 év leteltével még éppen csak hogy szakmunkásnak számítsz.

* 7 év az elektromos szakmákban
** Ausztráliai képzést kapott jelentkezők számára