Bevásárlás

Zöldség-gyümölcs

A legmagasabb árak a nagy szupermarketekben találhatók. Kedvezőbbek az önálló zöldség-gyümölcs boltok. Azon a környéken, ahol sok a dél-európai, arab és kelet-ázsiai bevándorló, az árkülönbség elég drámai lehet. 10-20%-ra biztosan számíthatsz.

A nagybani piac a legjobb. A szupermarketek árainak feléért, harmadáért, ötödéért kaphatsz frissebb és szebb árut. A nagybani piac trükkös egy hely. Minden nagyvárosban csak egyetlen egy van belőle és csak a hét bizonyos napjain vannak nyitva a nagyközönség számára. Nem érdemes, sőt esetleg nem is lehet kis tételben vásárolni. Kocsi kell és nagy hűtő.

Ez egy remek lista Ausztrália piacairól. Innen vettem néhány nevet.

Sydney

Hivatalos nevén: Sydney Fresh Food Market
Ismert nevén: Flemington Market
Cím: Parramatta Road, Flemington, a Flemington vasútállomás mellett.
A nagyközönség számára szombaton 6-14 óra között van csak nyitva. Ugyanezen a helyszínen vasárnap egész nap egy vegyes piac működik. Nincs belépődíj.

Brisbane

Hivatalos nevén: Saturday Fresh Market
Ismert nevén: Rocklea Market
Cím: Sherwood Road, Rocklea
A nagyközönség számára szombaton 6:30-12:30 óra között van nyitva. Kisebb belépődíjat is szednek. Ugyanezen a helyszínen vasárnap bolhapiac van.

Melbourne

Bár bizonyos honlapok azt állítják, hogy ez egy jó hely kedvező árú vásárlásra, a saját honlap kihangsúlyozza, hogy a nagyközönség számára nincs nyitva.

Melbourne Wholesale Fish, Fruit and Vegetable Market, 542 Footscray Road, West Melbourne

Helyette szétnézhetsz ezeken a helyeken:

  • Queen Victoria Market, Cnr Victoria Street and Elizabeth Street, Melbourne
  • Footscray Market, Hopkins Street, Footscray
  • Preston Market, Cramer Street, Preston
  • South Melbourne Market, York Street, South Melbourne
  • Prahran Market, Commercial Road, Prahran

Jó leírás az egyes piacokról itt.

Adelaide

Adelaide Produce Market Burma Rd. Pooraka

Reggel 8 előtt 20 dollár, utána 7 dollár a belépő. A nagyközönség sem vásárolhat kis tételeket. Vasárnap ugyanott egy bolhapiac működik.

Tibor írta:

Az adelaide-i olcsó zöldség-gyümölcs piachoz szeretnék még egy tippet adni: amit a honlapodon említesz, azt mi nem próbáltuk, hanem mi itt voltunk többször is: Gepps Cross. Mi csak ‘migrant’ piacnak hívtuk, mert szinte csak ázsiaiak, európaiak (nem angolok), és afrikaiak vásároltak ott. Ez egy zöldség-gyümölcs-bolha piac egyben, vasárnap kora reggeltől délig. A zöldségeket-gyümölcsöket közvetlenül a termelőktől lehet venni. Belépő 1 dollár volt fejenként 2004-ben. Példa: láda paradicsom 1$(zárás előtt), 1kg alma 1$, kígyóuborka 20c, tálca tojás 4$, stb…..Ja és a paradicsomnak volt íze!

Perth

Market City, 280 Bannister Road, Canning Vale

Szombaton reggel 7.30 – 9.30 között a maradékot kiárusítják a nagyközönségnek. Kocsinként 2,20 a belépő.

Hús

Húst csak a vietnami és esetleg az arab negyedekben lehet igazán olcsón kapni. Nem hogy olcsóbb, de frissebb, jobb, szebben vágott, mint bárhol másutt. Vietnami gettók az egyes fővárosokban:

Sydney

Cabramatta, Canley Vale, Bankstown, Flemington

Melbourne

Springvale, Footscray, Richmond

Brisbane

Darra, Inala, West End

Ezek a helyek korábban a kábítószer-kereskedelem központjai voltak, no nem a húsboltok, hanem a vietnami környékek általában. Sok kábítószeres is odaköltözött és ezek jó kis közbiztonsági problémát jelentenek még ma is. Gyakoriak a piti lopások. Minden ablakon rács van, mindenki vigyáz a holmijára.

Ezen kívül semmi gond, a vietnami gettók nagyon érdekes és barátságos helyek. Magam is oda járok finomat ebédelni vagy éppen disznóhúst venni.

Lakberendezés

Megérkezés után hirtelen egyszerre kell beszerezned mindent. Ez még akkor is kellemetlenül nagy kiadás, ha sok pénzt hoztál magaddal. Hát még ha nem! Nézzük, hogyan lehet olcsón és mégis jól berendezkedni.

Egy kifejezetten gazdag országba érkezel meg. Sok a jómódú ember, aki nem igen tud mit csinálni a megunt cuccával. Nevetséges áron szokták elkótyavetyélni az alig használt, de már megunt, jó állapotban lévő dolgaikat. Csak oda kell figyelni és jó vásárt lehet csinálni.

Gumtree

Zab írta Sydney-ből 2008-ban:

Akik nem ismerik, azoknak felhívnám a figyelmét a Gumtree-re.

Kiváló hely újdonsült bevándorlók első tétova lépései könnyítésére. Használt bútorok, háztartási eszközök fillérekért, munkahirdetés feladás, keresés, lakásbérlés, társkeresés. Egyike a legjobb hirdető weboldalaknak. Erőssége, hogy teljesen földhözragadt: kisemberek apró-cseprő dolgai kisemberek apró-cseprő dolgaihoz. Ugyanakkor meghökkentően szétterjedt. Több országban is első osztályú szaglászó hely.

Tipp: Akinek van türelme meg ideje az elején, az megkeresheti a heti kis mellékest utcán talált mikrók továbbadásával. A mai napig sem értem, hogy miért kellett tőlem a mikró pénzért mikor ott van a földön ingyen. Egyszer találtam az utcán 5 kocka tányért és eladtam a Gumtreen 30 dolcsiért.

Garázs-szélen

Angolul Garage Sale (kiárusítás a garázsban). Messze a legolcsóbb hely. Egy variációja a Moving Sale (költözés miatti kiárusítás).

Az ingyenes helyi hirdetőújság szerdai és szombati számaiban találod a garázs-széleket. Ez az az apróhirdetés, ami pontos címet is megad, tehát nem szükséges telefonálgatni. Elég a megadott időben, többnyire szombaton vagy vasárnap reggel 9-től végigjárni a helyszíneket.

Menet közben találsz majd olyan hirdetéseket is, amik nem voltak benne az újságban. Csak úgy, a közlekedési táblák oszlopára vagy az út széli fákra akasztják-ragasztják a jelzést.

A garázs-szél egy vicc. Nem lehet semmit eladni. Tudom, az egyik barátom próbálta, én meg segítettem neki. Egész délelőtt jött vagy 5-6 vevő és azok sem vettek semmit. Ez a vevők piaca. Amit nem hajlandó az eladó a béka feneke alatti áron odaadni, azt hagyd ott és délután hívd fel, hogy most még van pénzed, adja-e? Adja.

A garázs-szélhez kocsi kell. Gyalog vagy tömegközlekedéssel nem jutsz sehová.

Vadi új bevándorlóknak még jobb a költözési kiárusítás, a moving sale. A másik fővárosba átköltözők szinte minden bútort hátrahagynak, mert a költöztetés többe kerülne, mint az új megvásárlása az új helyen. Komplett lakberendezéseket, gyakran nagyon jó állapotban lévőket kaphatsz nevetséges áron. A hirdetések a helyi lapban vagy az ingyenes hirdetőújságban találhatók. Egy héttel vagy 3-4 nappal előtte teszik közé a hétvégi vásárt és pontos címet is megadnak. Nem szükséges hát előre telefonálgatni.

Ervin, Gold Coast 2007:

– Ha nem viszed el 20$-ért akkor én viszem el – mondta nekem ízes magyarsággal egy apám korabéli férfi egy garázsbazáron. Egy hűtőről volt szó. Na de menjünk a dolgok elejére. Az Ausztrálok iszonyatosan érdekes emberek, eligazodni vagy kiismerni nem lehet őket. Mi magyarok sohasem leszünk ilyenek.” {Dehogy nem! – a szerkesztő megjegyzése}

Hétvégi programok egyike a “Garage Sales” – garázsbazár. Magyarországon nem igazán dívik ez a fajta kereskedelmi tevékenység. Itt a jólét okozhatja és a meleg, amitől itt mindenki rettentően képes lelassulni és kényelmesen élni. Életük során az itteni emberek is, mint más egyéb helyen élők, rengeteg lomot összeszednek. Idővel aztán kezd teher lenni a sok cucc, ide-oda pakolással még egy darabig látszólag kezelhető a helyzet, de a végleges megoldás a bazár, különben már nem lehet közlekedni a lakásban. Persze olyanok is van, akik költöznek ide-oda Ausztráliában, de a sok kacatot nem viszik ám, majd vesznek ott másikat. Szóval szombat reggel, irány az újságos és a szombati lapot megvenni. Weekend Bulletin, ez a neve. Sok érdekes dolog van benne, iszonyat vastag. A sok hír közt szépen abc sorrendbe szedve ott sorakoznak a garage sales-ek.

Szisztematikusan átnézve régebben a hozzánk közelebbi kerületekbe jártunk, hogy ne autózzunk sokat. De nem jó szisztéma ! Ki kell ismerni a dolgokat, ugyanis ha olyan kerületbe mész ahol a “gazdagabbak” laknak, azoknak sokkal jobbak a “lomjaik” és még talán gálánsabbak is, mint a kevésbé tehetős suburbökben. Szóval GPS navigációban útvonal megtervezve, kevéske $ a zsebbe, ital, szemüveg és üres csomagtér szükségeltetik. Már szombat reggel 7-től nyitnak a házak, illetve garázsok, de az Ausztrál nagyon lusta, csak 9 körül kezd pezsegni az élet. Sietnünk így hát nem kell, korán sem jó oda menni, hiszen ha elsők közt vagy akkor még stabilak az árak, nem engednek túl sokat.

Leszögezendő, hogy az itteni embereknek ez a fajta “buli” nem kimondottan a pénzről szól, á dehogy. Minden kacatot fillérekért adnak oda, a bolti árnál 50-80%-kal olcsóbban, sokszor egészen nevetséges áron. Ez nekik a lomtalanítás egyik formája. Kidobni sajnálja, eladni rendes áron nem lehet, így marad ez. Jó kis időtöltés, hiszen csomó ember jön-megy, jókat lehet beszélgetni, közben kávézni, ülni a hűvösben, kutya az ölben. Mindenki hoz valami érdekes hírt, kis $ is gyűlik és legfőképpen felszabadul a hely, mert elhordják a lomot. Félelmetes mennyiségű, megvásárláskor rettentően értékesnek tűnő dolog kerül itt terítékre, sok esetben teljesen új dolgok, még bontatlanul és fillérekért.

A hűtő ebben az országban nagy tiszteletnek örvendő konyhai felszerelés a meleg miatt. Mindent hűtened kell, még a zöldséget-gyümölcsöt is, mert nagyon meleg van és hamar megromlik minden. Nem úgy, mint otthon, a kamrában elállnak ezek a dolgok. Itt felejtsd el. Szóval van rendes konyhai hűtőnk, vettem igencsak olcsón, használtan, talán 260$ volt. De kinőttük, nem fértünk benne. Nosza keressünk az Ebay-en (www.ebay.com.au) valami olcsó pénzért, nem is kell ekkora, mint a konyhai, majd betesszük a garázsba. 120$ alatt nem találtam. Majd a garázsokba. Vagy a 6-7-ik helyen jártunk mikor egy jó hűvös garázs legtávolabbi sarkában találtam rá, be is volt dugva, hűségesen tette a dolgát, hűtött, ahogy bírt. Jó hideg volt benne, bár üres volt. Kopottas ajtócskáján egy kis öntapadós cetlin díszelgett az egykori gazdája által felbecsült $ béli értéke. 20$, ez volt filccel ráfirkálva. ÓÓÓÓ! Megvizsgáltam elöl-hátul-alul-felül-belül, semmi baja, csak nem fiatal már. Megvesszük.

Jó, de hogyan vigyük haza, személykocsiba nem fér, igaz nagy kombi autó. Megegyezünk, hogy elvisszük, kimentem az udvarra, hogy felhívom Steve-et, akinek platós kocsija van, hátha ráér. Beszélek vele magyarul pár mondatot, de nem jó a kocsija, kilyukadt a hűtő. Beszéd befejeztével a mellettem álló férfi nekem szegezte a következő mondatot: – Ha nem viszed el 20$-ért akkor én viszem el. De elviszem, de hogyan? – Ó, fektesd le simán, csak kicsit lejtsen az alja felé, majd hazaérve fél napig ne dugd be, hogy az olaj leüljön a csövek aljára. Hát köszönöm a jó tanácsot. Már nem csodálkozok itt a magyar beszéden, de erről írtam már. Hazavittük és azóta is tökéletesen működik. A Garage Sales-ek mindenképpen sok $-t hagynak a családi kasszában, persze mindezt csak akkor, ha nem ragaszkodsz új dolgokhoz kizárólag.

Használt cikkeket árusító boltok

Elég vackok. Az itteni árviszonyok mellett nem lehet jó üzletet csinálni használt holmival való kereskedésből. Túl drága a bérlet, kicsi az árrés. Nem is nagyon érdemes foglalkozni velük.

Factory Second, Factory Shop

Szegényebb negyedekben háztartási gépeket árusító boltok között vannak olyanok, amelyek kishibás árut tartanak. A hibák legtöbbször jelentéktelen esztétikai problémákból adódnak, pl. megfolyt a festék a készülék burkolatán. Szakértő szem kell még az észrevételéhez is. Az árak jók.

Maguk a gyártók is tartanak ilyen boltokat, ezek a gyári boltok (factory shop). Rendszerint a gyártelepen vannak és persze gyártóként csak egy van belőlük. A Sárga Lapokban megtalálod őket.

Csak egy-két példa az igazán olcsó helyekről:

Bargain Shopper
Brisbane

Ha a cím egy ipari zónában, gyárcsarnokok között van, az már jó jel. Ha elegáns bevásárlóközpontban, akkor megint a kiindulási pontnál vagyunk, kezdd elölről a keresést.

Kanga régi melbourne-i, 2008

Azért meg kell mondjam, az óriási plázák mellett még mindig nagyon szeretem a különálló kis üzleteket. Van egy szomszédos kerület, tiz perc vezetésre (bár itt minden valamennyi vezetésre van, csak a eü. sétáim alkalmával túrázom, na meg hétvégén az újságért, ha úgy jön ki…), ahol a főút mellett húzódik a földszintes üzletek sora, sőt az üzletek túl oldalán is vannak üzletek, ahol ráadásul jobban is lehet parkolni.

Maga a kerületet valamikor olasz és görög bevándorlók telitették meg, akik manapság jóval a nyugdijkorhatáron túl vannak, igy a sétafikáló közönség nagy része idős. Manapság az elég kedvező ingatlanárak miatt különféle új-bevándolók is sokasága is észlelhető, amit az üzletek jellege is egyre inkább tükröz.Szeretek odajárni, mert máshogy nyüzsis, mint a bevárlóközpontok, mert sokféle tipusú üzletben sokféle, nem ausztrál portékát lehet kapni.

A főutcai sor rögtön egy hatalmas olasz ajándékbolttal kezdődik, ami egyben egy nagy giccs-áruda is, tele porcelán izékkel, bár szép a kristály kinálatuk, s tartanak aranyékszekereket is. Gondolom a vásárlók a nagy családi ünnepek (keresztelés, házassági évforduló, esküvő stb.) előtt keresik fel az ilyenfajta boltokat, hogy “hazai”, olasz árut vegyenek, persze az olasz izlésük szerint.

Mellette egy török fűszeres van, ahova annak ellenére, hogy a tulaj egy barátságtalan vaddisznó, szeretek járni, mert az üzlete ragyog a tisztaságtól, s a friss magokat (mandula, makadámia stb.) féláron árulja a nagyboltokhoz képest. Ezen kivül van mindenféle európai cucca: német pudingpor, jugó ajvár, üveges csemegeuborka, ami igaz lengyel, de ehető és olcsó, valamint mindig friss arab kenyeret árul 80 centért, ami a nagyoknál két dollár… Nemrég bemerészkedtem az arab pizzáshoz is, aki néhány üzlettel arrébb van..

Na nem a pizzájukat próbáltam ki, mert ránézésre sem tetszik, de van náluk a burekhez hasonló töltött tészta. Mondom hasonló, mert a tésztája vastag és édeskés. A boltban körülöttem mindenki arabul karattyolt és a pénztárosnő “ledarlingozott” (persze angolulJ), mert látta a pult fölötti menü előtti tétovaságomat. Megkóstoltam, ok volt, szóval nem lesz a törzshelyem.

Emellett egy libanoniak által futtatott zöldséges van (és még kettő ugyanilyen található, más családok, de ők is onnan). Mit mondjak, nevetségesen jó árakon árulják a zöldséget és gyümölcsöket, nem csoda, hogy állandóan tömve van az aránylag kicsi üzlet. Egy olasz cuki a következő bolt, a gyengébbik, mert van még egy, egy kicsit odébb.. Azért a kiáradó kávéillat itt is fenséges, bár már vagy tiz éve nem élek eme folyadékkal (éljen a zöldtea!).

Következik egy újabb arab magos bolt, majd egy talán olasz, ahol friss kávét, meg szintén magokat és rengeteg féle (főleg olasz) kávéfőzőt árulnak. A következő libanoni zöldséges mellett van ám ausztrál üzlet is, egy hentes, bár ki tudja, lehet azok is olaszok.

Jaj majdnem elfelejtettem az arab pizzás mellől: Patsi cipőboltját.. Istenem, pedig kár lenne kihagyni, ugyanis ez is olasz, de milyen!!! Csinál saját cipőket (esküvőre főleg), de a készlet nagyrésze import – onnan, igaz kicsit a nyugdijas divatot követi (áraiban meg az aktiv keresőkét:o). Nála talán egyszer vettem egy nyári papucsot, inkább a sor végén lévő oroszokhoz járok cipőért, de arról kicsit később..

Jönnek a sárga-boltok.. Van belőlük néhány, méghozzá a gyimgyom kategóriából, azok kinaiak. Az egyik megvette a bezárt kisáruház területét és igy egy aránylag nagy területen rendezte be a trillió vacakból álló üzletét. Be sem megyek ezekhez, annyira idegesitenek a silány minőségű gicces vackok tömkelege.

A következő olasz delikátesz áruházat viszont annál jobban kedvelem.. Ezerféle száraztészta, de van aznap csomagolt friss is. A sajtos pultjuk előtt mindig ácsingózom, aztán ott hagyom… Valahogy nem vagyok tisztában az olasz sajtokkal. Sokféle olasz (csomagolt) édességük is van, és aki nem tud nélküle élni: olasz fogkrém, arckrémek, mosóporok.. Persze mindenkit szinyóráznak, de nemcsak itt, hanem a többi olaszos üzletben is, teljesen mindegy olasz az ember, vagy nem…

Néhány idősebbeknek való ruhaüzlet után jön az orosz cipőbolt.. Legalábbis az idős házaspár tulaj akcentusa után én kineveztem őket annak. Klasszikus cipő-üzlet: majdnem plafonig érő cipősdobozokkal teli. Náluk soha nincs évszak váltás, télen is van nyári lábbelijük és nyáron is ott állnak a csizmák. Legjobb lenne, ha egy táblát raknának ki: “Kangának tilos a bemenet!” felirattal:o.. De nincs kint semmi, csak a nyitott ajtó és a rengeteg gyönyörű, import bőrcipő. amikből az ausztrál cipőboltokba, a fene tudja miért, de nem jut. Hiába nyitott ki az a böhöm pláza, benne vagy 4 cipőbolttal, a felhozataluk keservesen ….. (melléknév beillesztendő, kezdőbetűje sz-szel..).

Az üzletsor hátsó részén, az ottani soron aztán képviseltetik magukat a vietnámok, két vendéglővel és legalább 3 élelmiszerbolttal. Egybe járok, ami a legrégebbi, pedig a tulajcsaj itt is mogorva (mert tetszik tudni van visszafele-rasszizmus is, csak arról nemigen beszélünk..), néha csak úgy odavágja a visszajáró pénzt és közben már a következő (viet) vevőhöz hablatyol. Nemrég találtam ki: a nyelvük olyan, mint mikor lázálmában beszél valaki…. Egyébként friss rizstésztáért járok oda és mert fele áron adja, aztán becuccolok belőle, mert a hűtőben eláll.

Ki nem hagyhatom az egyetlen indiai fűszerest, amit csodálok, hogy csak 1 van belőle, mert több indiait látni az utcán, mint vietnámit. Nos egyszer ide is bemerészkedtem és mivel utáltam csak téblábolni a polcok között (angolul semmi nem volt irva) vettem hát egy üveg curry pasztát, amit aztán otthon szépen (ma is érthetetlen mozdulattal), az egész üveg adagját belekevertem a kajába, aztán nem sokkal utána az egészet a klotyóba… dobtam. Ugyanis hiába tettem bele egy tonna sima joghurtot, ehetetlenül erős volt. Tanulság: ne vegyél olyan kaját, aminek nem tudod elolvasni a cimkéjét. Urdu-ul vagy tamilul meg még mindig nem tudok:o).

A harmadik libanoni zöldséges a kedvencem, mert ők a H.street-i plázából települtek át ide, én meg utánuk, úgyhogy van köszönés, a tulajjal néha dumálgatunk az árakról, amit a fene tudja ők is a másik kettőhöz hasonlóan hogy tudnak olyan alacsonyan tartani (mikor pl. a paradicsom a nagyoknál 4 dollár, náluk 1..!).. Egy héten egyszer mindig odamegyek gyümölcsből feltankolni. Ma realizáltam, a mandarin, körte és a sokféle-fajta alma mellett megjelent – a gesztenye is, hisz ősz van…