Utazási előkészületek

Repülőjegy

Kivándorlóknak, de csakis kivándorlóknak a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) tud kedvezményes repülőjegyet szerezni. A budapesti irodájuk címe a Szaknévsorka oldalon megtalálható.

Jobb légitársaságoknál kapható kivándorló-jegy. Több csomagot hozhatsz magaddal. Általában 40 kg-ot. Kérdezd meg tőlük, de a repülőjegyen is rajta van valahol. A normál repülőjegy csak 20 kg-ot enged meg és a súlytöbbletet kíméletlenül kifizettetik.

A kézipoggyász legfeljebb 5 kg lehet, de előfordul, hogy ezt nem mérlegelik. A térfogat és a súly egyaránt számít, a legtöbb reptéren van egy mintakeret és abba bele kell férnie: kb. 55 x 40 x 20 cm-es méretek.

Kriszta írta 2006 áprilisában

Az IOM-s repülőjegyről amit tudni érdemes: Egy útra szól, a mi esetünkben Bécs-Melbourne vonalon, és fejenként 40 kiló csomagot enged meg. (másoknál ez 20 kiló) Anyagilag mit jelent: az IOM ügyintézési díja fejenként 90 USD (fizethető forintban is), a repülőjegyek pedig illetékkel fejenként ~170e Ft. (fizethető USD-ban is)
Azt beszélik, hogy ezen a szájton olcsóbb a repjegy, mint a többin. De ha nem, akkor is érdemes megpróbálkozni vele. Legfeljebb találsz egy még olcsóbbat.

Mobiltelefon

Ha olyan mobil-szerződésed van, amelyik nem enged át másik szolgáltatóhoz és a telefon le van zárva a sim-lock-kal, akkor abból lépj ki idejében. Ki is próbálhatod a barátod telefonjának sim-kártyájával, hogy át tudsz-e állni másik kártyára, mert itt azzal kell kezdened az ausztráliai életedet, hogy átlépsz egy itteni szolgáltatóhoz. Előfizetéses kártyát azonnal vásárolhatsz. Itt is GSM rendszer van. Eddig mindenki tudta használni a mobilját, kivéve azok, akik Amerikából jöttek, mert ott még a GSM néven elterjedt hálózat sem ugyanaz, mint a világ más részein. Erről a kérdésről kissé bővebben a Szabványok c. oldalon írok.

Igazolványok és hasonlók

A jogosítványod legyen rendben, legyen olvasható és még legalább néhány hónapig érvényes. Csináltathatsz mellé nemzetközi jogosítványt is a polgármesteri hivatal okmányirodájában. A lejáróban lévő magyar jogsi orvosi érvényességét itt lehetetlenség lesz meghosszabbítani, mert itt nincs is orvosi érvényesség a jogosítványban. Volt már olyan, aki ilyet szeretett volna és csodálkozott, hogy itt nem érvényesek a magyar törvények.

A kocsibiztosítótól kérj olyan igazolást, ami mutatja a bónuszodat. Ezt az itteni biztosítók elfogadják csak erősködnöd kell. Ha nem fogadnák el, akkor menj egy ajtóval odébb. Itt a bónuszt százalékban szokták megadni.

A magyar útleveledre még legalább két évig szükséged lesz. Ha addig lejárna, akkor csak kb. fél éves átcammogási idővel tudod innen újra kicserélni. Kérhetsz egy újat még most. Az se baj, ha a régit érvénytelenítik, csak ne vegyék el. Szükség esetén az újba kiadják a vízumot megint. A vízum, ami a kezedben van, nem is vízum, csak a Bevándorlási Hivatal számítógépében tárolt vízum bizonyítéka (evidence). Csak egy címke (label). A követségen kérheted az újrakiadást (re-evidencing). Nem kerül semmibe.

Ajánlólevelek, bizonyítványok

Ha bérelted a lakásodat, akkor kérj egy referenciát a háztulajdonostól vagy az ingatlanügynöktől, ami szerint ettől eddig jó bérlő voltál, a lakást rendben tartottad és a lakbért időben kifizetted. Ez sokat segíthet itt a lakáskeresésnél, mert ez itt szokás. Ha kérsz tőlem, akkor én is adok személyi ajánlólevelet. Eddig mindenkitől elfogadták és sikerült is vele lakást bérelni.

Ez egy ajánlólevél minta:
1 September, 2003

To Whom it May Concern,

I have been the landlord for John/Jane Doe for the last 3 years, at 23 Kossuth Street, Rákosborzasztó. He/She pays their rent on time and has no prior history of any trouble or concern.

It is unfortunate that we will be losing John/Jane as tenants. We wish everyone was as prompt with the rent and as attentive to the property.

If you have any questions please feel free to call me at 123-456-7890. Thank you,

Landlord’s Name
Természetesen hozd magaddal az iskolai és a munkahelyi papírjaidat, ajánlóleveleidet, stb. Mindent, amit a pályázathoz is beadtál. Az ausztrál munkáltatók esetleg kíváncsiak lesznek rá.

Szandra ezt hozta magával Ausztráliába, Sydney 2012

Csomagküldés

Kriszti írta Budapestről 2006-ban

Összedobozoltunk nagyjából, kiderült, hogy igencsak sok ahhoz, hogy postával menjenek. Ezért szállítmányozó viszi (Austromar). Érdemes tudni, hogy minimáldíjasok, azaz 1 köbméter alatti árura is 1 köbméter árát kell kifizetni. Erősen javasolt raklapon küldeni az árut és a sima fa raklap nem megfelelő. Ekkor jött a mentőöv, hogy a műanyagraklap is jó lehet. Találtunk céget is, elszaladtunk, és megvettük a raklapot, egy egészet. (2100 Ft)

Aztán hogy a csomagot kiengedjék az országból, VP ID számot kell kérnünk a vámhivataltól. Össze kell állítani a csomagok tartalmáról egy magyar-angol tétellistát (egyik oldal magyar, másikon az angol) és egy becsült árat nekik, aztán a listával és a csomagokkal be kell menni a 10. számú vámhivatalba és ott megnézik a csomagot, majd lepecsételik a listát. Aztán fogni a csomagot, a pecsétes listát és lehet menni a szállítmányozóhoz, aki a raklapra rögzíti az árukat és már mehet is az egész pakk.

Egy kis “anyagi” infó annak, akit érdekel: Az áru 11 kartondoboz; 1 köbméter; 164kg.

 • Műanyag raklap – 2100 HUF
 • Vámokmányok kitöltése és VPID szám – 6000 HUF
 • Vámszemle kiszállással – 4000 HUF
 • Fuvardíj fóliázással(BUD-MELB) – 400 USD
 • Biztosítás – 50 EUR
 • Összesen – 110 000 HUF
 • Folytatás Melbourne-be érkezés után: a vám nem került pénzbe, a beraktározás viszont igen. 256 AUD-al növekedtek így a csomagkiküldés költségei. Ennek csupán annyi szépséghibája volt, hogy az Austromar elfelejtette említeni, hogy a neki befizetett összeg az csupán a hajó megérkezéséig fedezi a költségeket. A kirakodást s a raktározást itt kell majd fizetni.

Formula írta Budapestről 2006-ban

Tegnap végre sikerült feladni a cuccainkat Brisbane-be. :-) Egy kis info az árakról azoknak, akik majd ugyanezt szeretnék tenni. Az áru: 15 kartondoboz; 1,6 köbméter; 230 kg.

 • Műanyag raklap – 2100 HUF
 • Vámokmányok kitöltése és VPID szám – 6000 HUF
 • Vámszemle kiszállással – 4000 HUF
 • Fuvardíj (BUD-BRIS) . 87 791 HUF
 • Biztosítás – 13 132 HUF
 • Összesen – 115 423 HUF

Többen mondták, hogy ne vigyünk ki semmit, mert a kiküldés annyiba kerül, mintha megvenném kint, de mint a fentiekből is látszik ez nem igaz! A mi cuccaink anyagi értéke is a többszöröse a szállításnak, nem is beszélve az eszmei értékéről. :-)

Milyen cuccot hozz magaddal, ami Ausztráliában nincs vagy túl drága?

Nézzük mit válaszolt erre Posza Brisbane-ből, aki 2005-ben visszalátogatott Magyarországra:
Vásároltunk is egy csomó mindent. vettünk egy csomó cipőt. Korábban említettük, hogy elég igénytelenül öltöznek az ozzik. Ez a kínálatban is meglátszik, ami bóvlit el lehet adni, azt itt el is tudjak. A minőség viszont már elég drága.

Egyszer megjegyezték a kollégák, hogy milyen menő cipőben járkálok, biztos drága volt. Aha, mondtam, hogy kb. 100$, és még Magyarországon vettem. Erre közölték hogy itt ez kb. 3-400$. Pedig egy egyszerű cucc volt, amit otthon mindenhol lehet kapni. Egyébként tényleg nem mondtak hülyeséget a kollégák, Melcsi is kinézett magának tök jó cuccokat, de elég drágák voltak. Pedig semmi extra, olyan ruhák, amiket otthon bárhol meg lehet kapni.
Lehetetlenség nokkedli-szaggatót találni. Az egyetlen háztartási eszköz, amit sem a normál boltok, sem a közép-európai igényeket kielégítő élemiszerboltok nem árusítanak. Egyszer láttam egyet egy profi szakácsoknak árusító szaküzletben, de az 80 dollár volt.

Felkészülés a repülésre

Lehet, hogy a csomagod elvész útközben vagy hozzád képest késve érkezik. A fontosabb iratokat tartsd magadnál. Indulás előtt hagyj hátra fénymásolatokat belőlük. Az útleveled és a vízumod másolatait küldd előre Ausztráliába. Ha a határhoz az eredeti nélkül érkeznél, akkor is beengednek, csak tudd igazolni valamivel, hogy ezek léteztek, de Bangkokban a szállodában ellopták őket. A másolatokat küldheted nyugodtan nekem. Elfér itt a többi között.

Ha a csomagjaid elkeverednek, akkor néhány nap múlva utánad küldik, sőt még házhoz is szállítják.

Nem érdemes több holmit magaddal hozni, mint ami a légitársaság által kiszabott súlyhatárba (20-40 kg) belefér. A többit bízd a szüleidre megőrzés végett. Majd ha hazamész látogatóba, akkor eldöntöd, hogy mit érdemes akkor magaddal hozni és mit lehet szétosztogatni.

A repülőgépen lehet használni elektronikus eszközöket, mint a laptop, csak fel- és leszállás közben kérik majd a mellőzését, mert zavarja a gép műszereit. A jobb gépeken van 12 V-os csatlakozóhely az egyes üléseknél. A légitársaságok irodái vagy tudják, vagy nem, hogy azon a gépen, amivel te repülsz majd, van-e. Pedig jó lenne, ha lenne, mert akkor nem kell tartani a telepek lemerülésétől. A csatlakozók persze ahány-annyiféle. Lehet a jobb számítógépes és elektronikai boltokban kis csatlakozó-csomagot kapni, ami minden lehetséges variációra jó.

Ha még nem lennél tapasztalt légi utas: az ablak melletti ülés segít ugyan a klausztrofóbia leküzdésében, de a látvány bizony elég unalmas. A középső folyosó melletti ülések annyiban jobbak, hogy akkor legalább egyik oldalról nem nyom senki oldalba és a vécére is te érsz ki elsőnek. Ez nem egy elhanyagolandó szempont!

Azok, akik néhány napra megálltak Bangkokban vagy Szingapúrban, sokkal kipihentebben érkeztek ide. Itt az alkalom, hogy láss egy kis Ázsiát is. Az időeltolódást is könnyebb elviselni, ha két részletre osztod.

Orsi írta:

Nekem elég száraz és érzékeny bőröm van, aminek a repülőgép levegője sem használt túl sokat. Nem akarok senkit elrettenteni a hosszú repülőúttól (Timi, nektek már úgyis mindegy… ;)), de én egyébként is elég nehezen viseltem, mivel egy percet sem tudtam aludni. Ráadásul hiába zártuk el a fejünk felett lévő mini légkondit, így is dőlt ránk a száraz, meleg levegő. Kiszáradt a szemem, a szám, a bőröm… bár ez a fáradtság és az elgémberedett végtagok mellett csak harmadlagos volt, pedig nem vagyok az a kényeskedő típus. (Egyébként nem butaság, hogy legalább óránként fel kell állni és egy kicsit ki kell nyújtózni, meg kell mozgatni a végtagokat, felélénkíteni a vérkeringést, mert csúnyán bedagadhat az ember lába… én is megjártam…)

Zsófi írta:

Kényelmes gatyában szállj fel a gépre. Ne ablak mellé ülj, hanem a folyosó mellé. Könnyebben kinyújtóztathatod a lábaid és kigáncsolhatsz mindenkit. Mászkálj a gépen, mert ha nem, meghalsz. Na jó, csak lehet. Nehéz könyvet ne vigyél. Én vittem, mert hülye vagyok. Vegyél szemtakarót a gépre, könnyebben tudsz aludni. A bőröndöd legyen pehelysúlyú, mert a reptereken könyörtelenül kifizettetik a túlsúlyt. Pakolás egyéni. Tud nagyon meleg lenni és piszkosul esni az eső. Télikabát nem kell, az esőkabát hasznosabb. Vigyél egy zacskó kekszet, hogy az első este legyen mit enned. Ha családnál laksz, ez tárgytalan. Ha futja rá, itthon vegyél kis elektronikus szótárt, nagyon hasznos és kicsi.