Színek

Milyen színűek az újonnan érkező bevándorlók? Sem a Bevándorlási Hivatal, sem az Ausztrál Statisztikai Hivatal nem gyűjt adatokat bőrszín szerint. Van viszont adat a bevándorlók születési helyéről, ezt használtam fel az alábbi grafikon elkészítéséhez. A születési hely segíthet, de csak hellyel-közel. Például egy Szingapúrban született angol színe fehér, vagy inkább olyan malac-rózsaszín, de a statisztika Kelet-Ázsiához sorolja. Izrael közel-keleti országnak számít, de az onnan érkezettek jó része európai származású. Óceánia szigeteiről elsősorban nem a melanéz őslakosok jönnek el, hanem a nemzedékek óta ott élő indiaiak. Még a brit gyarmati időkben telepedtek oda. Szóval az egész meghatározás bizonytalan, de jobb most nincs. Elégedj meg ennyivel.

Az újonnan érkező magyar bevándorlóknak ez tűnik fel először, erre keresnek legelőbb magyarázatot. Magyarországon nyilván ez egy kérdés, amire nem volt magyarázat. Tudod mit? Itt sem beszélnek erről, nem írnak róla a sajtóban, tehát a magyar sajtó nem fordítja le magyarra, ezért az egész dolog egy nagy ismeretlen.

Ági, Melbourne 2017

Fura , hogy az emberek itt kinaiak es indiaiak…azt hittem Ausztraliaban ausztralok vannak es ok ugyanugy neznek ki , mint en. Sosem akartam Kinaban vagy Indiaban elni. Es meg akkor nem is tudtam, hogy ilyen bunkok es budosek.
5 eve elek itt Melbourneben. South Yarra-ban, az eleg draga es eleg jo kornyek. Mindenhol ott vannak ezek. En csak nyaralni jottem ide es megismerkedtem a parommal. Szeretem a paromat es csak azert elek itt , de ez az orszag gaz.

Nehogy ilyen faji dolgokat vess fel az ausztrál munkatársaid jelenlétében. A fiatalok már együtt nőttek fel a mindenféle színű osztálytársaikkal, sőt gyakran a családtagjaikkal. Egyszerűen nem értik, hogy te hogy vagy képes az embereket a bőrszínük alapján megítélni. Hát még büdösnek tartani őket! Én évtizedek óta élek Sydney egyik legszínesebb környékén és szerintem éppen olyan szagúak, mint a magyarok.

Jelmagyarázat:

Az új bevándorlók színskálája

Rózsaszín jelzi a fehéreket: új-zélandiak, európaiak, amerikaiak és dél-afrikai fehérek. Itt mindjárt elakadtam. Új-Zélandról vajon csak a fehérek jönnének ide? Új-Zéland nemrégiben még ugródeszka volt Ausztrália felé. Sok bevándorló oda ment előbb, mert ott könnyebb volt letelepedni. Ma már inkább nehezebb, de valamikor könnyebb volt. Ezek az új bevándorlók mostanában költöznek át ide. Ismerek néhány új-zélandit, főleg magyarokat, de kambodzsait is.

Világosbarna jelzi az észak-afrikaiakat és a közel-keletieket: arabok, törökök, perzsák.

Sötétbarna jelzi az indiaiakat. Ide tartozik Pakisztán, Sri-Lanka és most ide csaptam Afganisztánt is.

Sárga jelzi a kelet-ázsiaiakat.

Fekete mutatja a fekete-afrikaiakat. Afrikát egyszerűen kettévágtam, a dél-afrikai és a zimbabwei születésűeket a fehérekhez soroltam, a többit a feketékhez. Ez utóbbi sem biztos, hogy teljesen fekete. Éppen a hétvégén találkoztam egy kelet-afrikaival, aki valójában pandzsábi eredetű, tehát az indiaiakhoz kellene sorolnom.

Okker jelzi az óceániaiakat, kivéve Új-Zélandot. Mint fentebb említettem, valószínű, hogy ezek is indiaiak, de már régóta Óceániában élnek.

Zöld jelezi az egyéb helyről jötteket, akik akármilyen színűek is lehetnek. Ide tartoznak pl. a mars-béli zöld emberkék is.

Az adatok forrása: http://www.immi.gov.au/media/publications/statistics/index.htm
Immigration Update December 2007
Ebből pedig az 1.5-ös táblázat: Állandó lakosok növekménye a születési régiójuk szerint, 2007. július-december időszakban.

A fehér-Ausztrália politika vége

1901-ben az újonnan megalakult Ausztrál Államszövetség első törvényei között volt a színes-bőrűek bevándorlását akadályozó, ún. Bevándorlás-korlátozó törvény. Tulajdonképpen ettől számíthatjuk a hivatalos fehér-Ausztrália politika kezdetét.

A II. világháború után kezdődött a fellazulás. Először csak a hazatérő katonák színes bőrű feleségeit engedték be, aztán ázsiai diákokat, aztán lazítottak a Bevándorlás-korlátozó törvényen. 1964-től Törökországot európainak minősítették és nagy számban fogadtak be török bevándorlókat. A politika hivatalos végét 1973-tól számítjuk, amikor a munkapárti Whitlam-kormány teljesen megszüntette a faji megkülönböztetést.

Ettől kezdve az ázsiai bevándorlók aránya fokozatosan növekedett. Lásd a fentebbi ábrát.

Hayim, Melbourne 2007

Nagyon sok különböző emberrel dolgoztam. Kínaival, indiaival, ausztrállal, írrel, orosszal, indonézzel, angollal, stb. Az, hogy valaki buta vagy okos, szorgalmas vagy lusta, jó szándékú vagy nem; nos ezek a dolgok nemtől, bőrszíntől, származástól, vallástól teljes mértékben függetlenek.