Lakás

Ez röhej, de mindjárt az elején találkozhatsz vele. Az angolok nem ismerik a langyos vízet. A keverőcsapot a régi angol vízvezeték-rendszerekben nem lehetettt alkalmazni, mert a hideg víz nagy nyomású volt, a meleg víz meg csak a padlásról csorgott alá, egészen kis nyomással. A két rendszert nem tudták összekapcsolni, mert egy kis dugulás is komoly bajt okozott volna. Régi lakásokban még mindig el van különítve a hideg és a meleg víz csapja. Valaki Angliában készítette ezt az elmés megoldást a vízkeverés megoldására. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy az angolok okos megoldásokat is kieszeltek, pl. a koncentrikus kifolyócsövű keverőcsapot.

Bérelni azonnal lehet. A bérleti szerződések legalább hat hónapra szólnak. A sydney-i ingatlanügynökök tudják ám, hogy mit csinálnak, újabban megnézik a delikvens vízumában a lejárati dátumot és turistáknak nem adnak ki lakást, csak rendes bevándorlóknak. A lakbérek a kereslet-kínálattól függenek. Olyan helyen, ahol sok pénzt lehet keresni, a bérek is magasak. Ahol nincs pénz, ott olcsón lakhatsz. Munkanélküliek vagy a minimálbérből élők is képesek megfizetni a lakbért.

A kiadó lakások többnyire a helyiérdekű vasút megállóhelyeinél és hasonló forgalmas csomópontokban épült tömbökben vagy sorházakban vannak. Ezek kivitele, megjelenése, mérete a magyarországi zöldövezeti társasházakéhoz hasonlítható. A lakásnagyság mértékegysége nem a négyzetméter, hanem a hálószobák száma. Egy magyar másfélszobás panel – ami itt nincs is – ausztrál értelmezés szerint egyhálószobás lakásnak, az egyszobás panel pedig stúdiónak (studio) vagy legénylakásnak (bachelor flat) számít.

Akinek jó munkája van, megállapodott – ilyen a népesség 70%-a – a sajátjában lakik, amelynek az árát szorgosan törleszti a hitelnyújtó banknak vagy építőszövetkezetnek.

Az új lakások átlagmérete 200 négyzetméter. Szinte kizárólag családi házak, kevés sorház, még kevesebb tömblakás. A rendes szokás az, hogy mikor gömbölyödik az asszony hasa, akkor a fiatal pár bérlés helyett felveszi a lakásvásárlási hitelt és 16 hét múlva – mostanában ez áll az építővállalatok szokásos szerződésében – beköltözik az új házba.

Új lakótelepek mellett hatalmas bemutatófalvak, mintaházak tucatszámra, variációk, burkolatok, színek, extrák tetszés szerint. Csak rá kell mutatni, itt írja alá két példányban, jövő héten leöntjük az alapot. Kulcsrakész, összkomfort, telefon, szőnyegpadló, két garázs. 30 év törlesztés. Kezdetben ez több, mint a lakbér lenne (Sydneyben legalábbis), aztán az inflációval szépen csökken, a végére teljesen jelentéktelenre. Csak könnyűszerkezetes készházak épülnek már vagy 100 éve! Nekem ne lepődj meg, ha nem találsz vastag falú téglaházat, ezer éves kőalapon, alápincézve!

Saját erős építkezés nagyon-nagyon ritka, mert gazdaságtalan. Még hozzáértőnek is. Te nem kapod meg az anyagokat azon az áron, amin a nagyban vásárló vállalatok. Egyszerre nem bírnád a lakbért és a hiteltörlesztést, fontos mihamarabb beköltözni az újba. Kispénzűek valami nagyon lerobbant régit vesznek, és benne lakva felújítják.

Vidéken vagy kisebb fővárosokban egészen más árviszonyok vannak, mint Sydneyben. Ha valami különleges terveid vannak, annak sincs semmi akadálya: kihalófélben lévő, egykor népes bányavárosokban névleges összegekért kaphatsz egész utcákat. Az igaz viszont, hogy ott munka sincs, tehát sem fizetésre, sem bankkölcsönre nem számíthatsz. Ha meg lenne elég pénzed, akkor miért élnél az isten háta mögött?

Ingatlanárak

2006 márciusi jelentés az ausztrál ingatlanhelyzetről a news.com oldalon megjelent cikk alapján:

Röviden a cikk lényege:

 • 34,9% kifizette a házra felvett hitelt
 • 35,1% éppen törleszt
 • 27,6% bérel
 • (A maradék 2,4% nem tudni mit csinál.)
 • Az átlagos ház 300 000 AUD-t ér.
 • Az átlagos házon lévő átlagos tartozás 101 000 AUD.
 • Az átlagos törlesztőrészlet 287 AUD hetente.
 • Az átlagos sydney-i ház 590 000 AUD-t ér, a melbourne-i 367 000 AUD-t, a hobarti 248 000-t.
 • Ennyit ér a házad.
 • Ennyit fog érni a házad

Jó honlapok a lakásárakról

Ingatlanügynökségek honlapjai

Az átlagemberek átlagházai

A legkedvezőbb lakásmegoldás

A leggazdaságosabb megoldás a város szélén lévő új telepeken épülő, kulcsra kész, beköltözhető családi ház, természetesen az alatta lévő telekkel együtt. Ez a sydney-i környéki lista:

NSW

Az ikonok jelentése: ágy – hálószobák száma fürdőkád – fürdőszobák száma kocsi – garázsok száma Érdekes módon a nappali szobák számát nem adják meg. Általában annyi, mint a fürdőszobák száma, esetleg több. Sok képhez alaprajzot is mellékelnek (Floorplan). Abból minden kiderül.

 • Ez Victoria: VIC
 • Ez Queensland: QLD
 • Ez Dél-Ausztrália: SA
 • Ez Nyugat-Ausztrália: WA

Jó ausztrál térképek a weben