Repülés

Kriszti, Sydney 2014

Elég sokat repülök, világszerte és Ausztrálián belül is..
Ahogy valaki írta – akár 25, akár 35óra mindenképpen “nehéz” elviselni egy BUD-SYD szakaszt. 8 óránál többet ülni egy helyben nem csak hogy nehézkes hanem – ahogy friss kutatások alátámasztják – egészségtelen is.

Van akinek a 35óra kényelmesebb mint a 25óra. a 35óra általában egy-két várakozási időt is magában foglal kb 3-4óra alkalmanként. Ez nem feltétlenül rossz megoldás mert a legtöbb modern reptér errefelé (pl Singapore Changi) nem egy “keleti pályaudvar” hanem önmagában egy “desztináció” még -vagy éppen főleg- tranzitutasként. Én személy szerint inkább nyomok egy 32órás SYD-FRA-BUD útvonalat mint egy 25hr “rapid” útvonalat ha 3-4-5óra tranzitidőt ad pl Changiban. Van ott megfizethető tranzitszálló (ki sem kell menni a tranzit terminálból) étterem, egy kicsi konditerem, ingyenmozi, látnivaló stb hogy az a 3-4óra nem hogy fárasztó hanem éppen frissítő “félút” megálló. Hong Kong repterét is tudom ajánlani ilyen szempontból – igaz ott kicsit kisebb a választék. Dubai-t még nem “mértem” fel azt majd idén kicsit később :) Szóval én elsődlegesen az útvonalat, a megállók időtartamát és minőségét nézem amikor választok.

Másodrészben a légitársaságot (igaz az első szempont már önmagában szűkiti a listát). Amerikai légitársaság (pl Delta, United, AA stb) szóba sem jöhet nálam (régi vasak, udvariatlan staff az én élményeim), kínai légitársaság sem, hiába repülnek egy új A380vel – nem én vagyok célközösségük. Európai társaságok közül a közismertek – pl BA, Lufthansa, Swiss már leszerepeltek nálam: )A Swiss egyszer majdnem otthagyott Zürichben, a Lufthansa új járatai hihetetlenül kényelmetlen és elsősorban az ázsiai utasok kényelmére tervezett ülésekkel jár errefelé (keskeny ülések) hogy arról már ne is beszéljek hogy volt olyan HKG-FRA járatuk egy új A330al ahol NEM szereltek kis képernyős monitort az ülésekbe, pedig a hely meg volt neki :) Pitiáner dolognak tűnik de egy 11órás útnál fontos lehet..a BA pedig a United és az AA, Delta trióval egyenértékű :) Szüleim utaztak Finnair-Singapore Airlines-QF kombinációban és meg voltak elégedve – én még nem próbáltam de talán idén :)

Harmadrészben szoktam utána járni a gép konfigurációnak. Ezt ma már nagyon könnyű megtenni – seatguru.com részletes infót ad – járatszámra pontosan vagy egy relative jó áttekintést adó “comparison chart” Mindenkinek meg van a saját preferenciája én két adatot szoktam figyelni -ülés szélességet (nem vagyok egy törékeny madárka alkat de nem is tespedek szét két ülésre ám nekem nem mindegy hogy 17inch (43cm) vagy 19inch (48cm) vagy ne adj Isten szélesebb ülésen tudom végigülni azt a 11+órát… valamint azt hogy összesen hány economy ülést konfiguráltak a vasba. Az is sokat elárul. Le lehet repülni ezeket a távokat úgy B777 ben úgy hogy 310 utastársad van economy-n meg úgy is hogy csak 280 -persze nem tűnik soknak az a 30, 40 extra DE ez általában elárulja hogy mennyi hely van felállni lábizmot nyújtani pl hátul az ún galley részen vagy hogy mennyire “tágas” lesz a mosdó ..meg az sem mindegy hogy ha 100%on van a gép akkor 310 vagy “csak” 280 ember használja azt a 4-5db mosdót :)

Az A380 jó vas :) – csöndes – de én pl nem repülnék QF A380vel economyn (még premium economyn sem volt a legjobb tapasztalatom) mert zsúfolt, szűk. De ha ingyér van – akkor persze miért ne :) Singapore Airlines A380je sokkal jobban tetszik nekem economyn :) kényelmesebb, kellemesebb. Cathay Pacific A330 járata is kellemes – akár premium economy akár economy verzióban igaz az utóbbi kicsit zsúfoltabb :) Pár éve ők is elkezdték lecserélni az economy üléseket az újabb “light” műanyag verziókra. A Thai és a Malaysia Airlines járatai is kellemesek voltak – igaz a Malaysia-nál kicsit lutri hogy milyen vasat állítanak be – még javában zajlik a vas-modernizáció náluk és fogtam már ki “régi vasat” de a kiszolgálás olyan jó hogy ezt el lehet viselni.
Air India, Garuda, Phillippe Airlines stb szóba sem jöhet nálam – ezek nekem nem váltak be :)
elég sokat repülök szóval írtam repcsiútakról a blogomon – feel free to have a read :)