Az egészség-biztosítási rendszer

A nyugat-európai rendszerekhez hasonló, mindenkire kötelező, egyenlő és egyenlősdi biztosítás működik. Jövedelmünk 1,7%-át vonja erre a célra az adóhivatal.

Gyakorlatilag teljesen ingyenes általános- és szakorvosi ellátás, közkórházi ápolás jár mindenkinek, az új bevándorlóknak is. Extrák fedezésére, pl. magánkórház, fogászat, fizioterápia és hasonlók lehet kiegészítő magánbiztosításokat kötni.

Természetesen itt sem tökéletes minden, csak azért mert van rá elég pénz. Itt ugyanúgy beleválaszthat az ember és kifoghat egy rossz orvost. Statisztikusan azért csak javít a túlélési esélyeinken az, hogy tényleg van bőven jól képzett személyzet, műszer, gyógyszer, minden ami kell. Távoli területeken még repülő orvosi szolgáltatás is. Ehhez járul a népesség jó testi-lelki kondíciója, vitaminokkal és napfénnyel való bőséges ellátottsága. (Ez utóbbiból mintha egy kicsit sok is lenne.) Az eredmény az, hogy a születéskor várható élettartam Ausztráliában majdnem 10 évvel hosszabb, mint Magyarországon.

Alapvető különbségek

A magyarországi szocialista hagyományok gyökeresen különböznek az angolszász hagyományoktól. Háziorvosi szinten még hasonló a helyzet, de ha szakorvosra szorulsz, vagy netán kórházba kell vonulnod, akkor más a rendszer.

A dohányzás veszélyeire figyelmeztető angol és vietnami nyelvű óriásplakát Sydney-ben. A kelet-ázsiaiak között sokkal elterjedtebb a dohányzás, mint az ausztrál népességben általában, ezért kell számukra külön is kihangsúlyozni, hogy a dohányosok azért köhögnek, mert ennyi kátrány van a tüdejükben.

A dohányzás veszélyeire figyelmeztető  vietnami és angol nyelvű óriásplakát Sydney-ben. A kelet-ázsiaiak között sokkal elterjedtebb a dohányzás, mint az ausztrál népességben általában, ezért kell számukra külön is kihangsúlyozni, hogy a dohányosok azért köhögnek, mert ennyi kátrány van a tüdejükben.

A Medicare

Állandó lakosoknak és bizonyos ideiglenes lakosoknak, például azoknak, akiknek a házastársuk ausztrál lakos, azonnal jár a Medicare, a szövetségi egészségbiztosítás. A megérkezés után kb. két hét múlva a Bevándorlási Hivatal átküldi az adataidat a Medicare számítógépének és attól kezdve igazolva vagy, kiválthatod a kártyát. Az egészet elintézheted a neten keresztül is.

Mi jár a Medicare keretén belül?

Ingyenes házi-orvosi ellátás és kedvezményes árú szakorvosi ellátás, ingyenes közkórházi kezelés és ártámogatott gyógyszer.

A Medicare kártyával úgy kell fizetni, mint egy hitelkártyával. Annak a mintájára alkották meg az egész szisztémát, hiszen az elterjedt és jól ismert volt. Ez egy olyan hitelkártya, amivel lehet fizetni, de nem kell törleszteni. Ahhoz az orvoshoz megyek vele, amelyikhez akarok. Nekem mindig két általános orvosom is volt, egy a munkahelyem, egy meg a lakóhelyem közelében. De ha éppen nem rendeltek, akkor mentem máshoz is.

Posza, Brisbane 2005:

A múlt héten nekünk is volt szerencsénk a helyi egészségbiztosítási rendszerrel és orvosi ellátással ismerkedni. Történt ugyanis, hogy elég sz..ul éreztem magam a múlt heten, kóválygott a fejem napközben, és nem nagyon akart elmúlni. Mivel hétköznap melóztam, ezért hétvégén bementünk egy olyan rendelőbe ahol hétvégén is van rendelés. Szombaton bejelentkeztünk és vasárnap délelőtt-reggelre volt időpont. Pár perces várakozás után egy kedves, kerekfejű, pocakos doki fogadott, elmondtam a panaszokat, közölte hogy mitől lehet. A lényeg, hogy valamilyen fertőzést összeszedhettem, amit egyszerűen ki kell pihennem, és ha nem múlik el a dolog, akkor komolyabban megvizsgálnak. Nem mondom, hogy mar tökéletes a halmazállapotom, de azert javulok.:)

Az egész vizsgálat 50$-ba került és ebből 31$-t visszaad a Medicare, ami a helyi TB megfelelője. Elvileg ingyenes lett volna, de azért került ennyibe, mert hétvége volt. Ma bementünk egy Medicare irodába, ahol leadtuk a dokitól kapott számlát és visszakaptuk a 31$-t. Ehhez az egészhez nem kellett semmi papír, csak a Medicare kártyaszámunk, ami hasonló az otthoni TAJ számhoz. De nem kérdezősködtek, nem kellett várni a pénzre hónapokig és semmi otthon tapasztalható “rugalmas” ügyintézés. Ilyenkor szoktunk csodálkozni, hogy ha ez itt tud működni, akkor máshol miért nem.

Magán vagy állami?

A kórházak többsége állami. A Medicare – ami szövetségi – téríti nekik a betegek kezelését. Ennél bonyolultabb az ügy, néha kétoldalas cikkek szoktak róla megjelenni jobb pénzügyi lapokban. A kórházban téged gyógyító orvost, aki többnyire magánorvos, azt viszont te fizeted. A kórházban – most kapaszkodjatok meg – nincs orvos. Neked kell vinni magaddal. Úgy működik a rendszer, hogy:

Elmész az általános orvosodhoz (GP, General Practicioner), hogy fáj a fejed. Az megállapítja, hogy valami titkos kór lappang és beutal egy agy-specialistához.

Elmész az agyashoz, Dr. Ezésezhez. Maszek rendelője van egy nagy kórház melletti árnyas utcában. Ugyanabban az épületben van egy sor egyéb specialista is. A névtáblákat nézegetve egészen elszörnyedsz még a gondolatra is, hogy mennyi fajta betegség létezhet. Ugyanakkor azt is megállapítod, hogy az orvosok egyharmada kínai, egyharmada indiai, a maradék minden egyéb. Dr. Ezésez kivizsgál és megállapítja, hogy a sok valóságsótól felment az agyvized, lékelni kell a koponyádat, hogy eltávozhasson a gőz. Megkérdezi, hogy van-e magánbiztosításod. Nincs. Jó, akkor asszongya, hogy beutal az állami kórházba, az ingyenes, de bizony várni kell 14 hónapot, addig menj haza és borogasd a fejed.

Ha azt válaszoltad volna, hogy van magánbiztosításod, akkor szintén beutal az állami kórházba, de ebben az esetben nem kell várnod….olyan sokat. A magánbiztosítás lényege, hogy ha van, akkor hamarabb sorra kerülhetsz. De ezt soha, senki nem mondja meg neked, erre úgy kell rájönnöd. Nekem egyszer egy kedves és okos ifjú hölgy elmagyarázta az egyik magán-betegbiztosítónál. Azóta kirúghatták, mert aki ennyit tud, az gyanús.

Azt is válaszolhattad volna, hogy van magánbiztosításod és abból a legdrágább fajta, ami a magánkórházi kezelést is fizeti. Erre az orvos mégis csak az állami kórházba utal be, mert a legtöbb magánkórház kis intézmény, nincsenek felkészülve agylékelésre, csak ilyen csip-csup hétköznapi operációkra és nagyon finom a koszt.

Kivárod a hosszabb-rövidebb sorodat a fentebbi variációk valamelyikében és az adott napon megjelensz a kórházban.

A recepciónál elég a nevedet mondani, a kártyádat elővenni és már tudják, hogy Dr. Ezésez páciense vagy. Kézen fogva elvezetnek.

A műtétre várva derül ki, hogy mégis csak vannak orvosok a kórházban, nem csak Dr. Ezésez, aki nyílván erre a napra a te kedvedért bejött. Van altatóorvos, aki elmondja, hogy mit is fog rajtad elaltatni, van ún. rezidens orvos, aki asszisztál Dr. Ezéseznek, tartja a fúrót, stb. Van ott szakember dögivel, nővérek, műtősök, annyian vesznek körül, hogy oxigénmaszk kell a lélegzetvételhez. Azt is adnak. Mindenkin színes ruha van, világos, nyugtató hatású zöld. Nem segít az se, nagyon izgulsz. Nem sokáig, mert egyszer csak elsötétül minden.

Arra ébredsz, hogy meggyógyultál. Most vársz a számlákra és egy kicsit attól tartsz, hogy szívbajt kapsz tőlük. Nem kell félned, ez nem Amerika.

Ha Medicare-beteg voltál állami kórházban, akkor nem kapsz semmit. Totál ingyért volt az egész. Ebben az esetben az orvosodat nem magad választottad meg, hanem a kórház adott egyet. A saját magad választotta orvos csak akkor jár, ha van magánbiztosításod vagy ha fizeted a saját zsebedből.

Ha magánbeteg voltál egy állami kórházban, akkor minden orvos, aki körülötted lebzselt, küld egy-egy számlát. Ezeket nagyobb részt kifizeti a Medicare, a maradékot te fizeted zsebből. Az állami kórház maga is küld egy számlát, azt nagyobb részt kifizeti a magánbiztosításod, a különbséget te fizeted zsebből.

Ha magánbeteg voltál egy magánkórházban, akkor ugyanaz a helyzet, mint az előző pontban, de nagyon finom volt a koszt.

Magánbiztosítások

Ez egy kedvező árú magánbiztosító. Főleg ideiglenes lakosoknak tudom ajánlani, mert úgy néz ki, hogy ilyen biztosításokra specializálódott.

A tévében erősen hirdet egy www.iselect.com.au nevű cég. Ez nem egy biztosító, hanem egy közvetítő. Ha rajta keresztül kötsz biztosítást, akkor az első félévi biztosítási díjad neki megy komissióként. Ez olyan nagy összeg, hogy a kedvező árú biztosítók nem engedhetik meg maguknak, ők tehát nem szerepelnek a kínálatban.

Ildi, Melbourne 2009

A friss bevándorlónak kerek egy éve van, hogy eldöntse saját számláján gyűjtögeti a pénzét baj esetére, vagy köt egy magán-egészségbiztosítást.

Az igazi érvágás ekkor következik, főleg ha elmúlt 30 éves. Ugyanis, ha ez az egy éven túl kötöd meg a biztosítást akkor az alapösszeg mindig annyiszor 2%-al nő mint ahány évvel múltál el harminc. Ha biztosítást akarsz kötni akkor azt mindenképpen az első év során tedd.

Ági Melbourne-ből és Krisz Brisbane-ből jól utánaszámoltak a dolognak.

Ági, Melbourne 2009

A bevándorlók nyilvánvalóan nem látják át azonnal az itteni egészségügyi rendszert, de úgy látom, hogy gyakran maguk az ausztrálok sem. Rengeteg információ kering a neten is, és nagyon sok pro- és kontra véleményt hallani a magánbiztosítás szükségességéről. Fontos, hogy mielőtt meghoz az ember egy ilyen döntést, előtte minél alaposabban tájékozódjon, járja körbe a témát és ne higgyen el mindent azonnal, amit a neten olvas (ezt se :o)))

Mi is ezt tettük, először úgy egy hónapja feltettem a kérdést a blogon is (és sok válasz érkezett, amiket ezúton is nagyon köszönünk!). Aztán sikerült megkérdeznünk olyanokat is, akik már több évtizede élnek itt, valamint voltunk bent a Medibank-ben, elbeszélgettünk az ügyintézővel, hoztunk haza anyagokat is, és ausztrál fórumokat is elolvastuk ezzel kapcsolatban. Azért aktuális egyébként most ez a téma, mert január elején kedvezményeket adnak a biztosítók.

 Medicare ellátásban az állampolgárok és az állandó lakosi vízummal rendelkezők részesülnek. Ez gyakorlatilag olyasmi, mint otthon a TB. A Medicare hozzájárulást vonják mindenki fizetéséből, függetlenül attól, hogy van-e privát biztosítása, vagy sem.

Ha 70 000 dollár fölött van az éves fizetésed és nincs privát biztosításod, akkor megemelik az egészségügyi hozzájárulásod díját, hiszen elbírja a fizud (1%, Medicare Levy Surcharge). Ha elmúltál 30 éves, akkor további 1%-ot vonnak a fizudból minden évben, hiszen megnő az egészségügyi kockázatod. Azaz, ha 35 éves vagy, akkor már 5%-ot vonnak, és így tovább. Ez ismereteim szerint 45 éves korig emelkedik, ezután már fix.

Ha kötsz privát biztosítást, akkor az extrát nem számolják fel.

A privát biztosítások az Egészségbiztosítási Bizottság (HIC) által kiadott “javasolt” térítési keretig fognak téríteni, ami annyit jelent, hogy a kereted és a tényleges kezelés közötti különbözetet (gap) neked kell fedezned. Néhány biztosító külön díjért hajlandó téríteni ezt is, de ekkor már korlátozva vagy a listán szereplő intézményekre és orvosokra.

Ha a fizu nem halad meg egy bizonyos éves szintet (valahol 50.000 dollár körül), akkor pl a Medicare ad egy külön kártyát, amivel fedezik a mentő teljes költségét. Ha e fölött keres az ember, akkor egy család éves mentő biztosítása valami 150 dollár, amiben benne van a betegszállítás teljes költsége. Ha van privát biztosításunk, akkor az fedezi a mentőt.

Nem szabad elfelejteni, hogy a privát biztosítás azokra a dolgokra terjed ki, amiket nem térít a Medicare (fogászat, alternatív megoldások stb.). Ahol térít a Medicare, ott emelt szolgáltatást biztosít (jobb kaja, nagyobb szoba, választható orvos, stb.). {Itt meg kell szakítanom Ági értékes hozzászólását. Figyeljétek meg, ahogy az elején is említettem, az összes propaganda elhallgatja a lényeget: a magánbiztosított hamarabb sorra kerül, nem kell hosszan várakoznia. De ezt még az sem veszi észre, aki alaposan utána jár a kérdésnek, mint Ági.}

Viszont szinte az összes lényeges beavatkozást a Medicare téríti (pl. terhesgondozás, szülés, meddőségi kivizsgálások, életmentő, egyéb egészségügyi beavatkozások, stb.) Pl. a sürgősségin a teljes ellátást a Medicare téríti, gipsztől elkezdve az egyéb beavatkozásokig mindent.

Az itteni, erről szóló fórumokat olvasva nekem az jött le, hogy igazából inkább a fogászati kezeléseknél éri meg, ha van privát biztosításod. Én azt mondom, hogy szerintem annál sem. Mert mégis mit érek vele, hogy a kezelés 50-70-80-akárhány %-át téríti a magánbiztosítás, ha egyszer megszabnak egy nevetséges éves keretet, amit ha túllépek, akkor így jártam, onnantól saját zsebre megy az egész. És hogy mennyi is ez a keret? Évi 500-800 dollár / fő. Ha megnézzük az itteni fogászati árakat, vajon mennyire gyorsan merül ki az éves keret? Az én gyökérkezelésem még mindig nem ért a végére, most megyek majd negyedjére (és lehet, hogy egy ötödik alkalom is kell) és csak remélni tudom, hogy a végösszeg megáll 1000 dollárban… egy db, egycsatornás fog gyökérkezelése és betömése. (és azóta már hallottam ennél jóval drágább gyökérkezelésekről is)

Kínálnak persze olyan csomagokat is, ahol a “General Dental” szolgáltatásnál nincs éves keret megszabva (csak az első 6 hónapra, 300 dollár) Mielőtt az ember azt gondolná, hogy na így már megéri, nem árt elolvasni az apróbetűs részt, miszerint a “General Dental” kategóriába mindössze a megelőző kezelések, a sima tömés és a húzás tartozik. A koronák/hidak/beültetések és minden más komolyabb dolog már nem. Ez már mind “Major Dental” kategória, ahol már van egy 2000 dolláros éves keret. Figyelembe véve, hogy ezeknél a kezeléseknél, komolyabb, több fogat érintő probléma esetén a számla akár az 50.000 dollárt is elérheti, meglehetősen karcsú az a 2000 dollár, amit a magánbiztosítás fedez (és az is persze lebontva szépen, hogy milyen kezelésre pontosan mennyi jár vissza). Olvastunk olyan konkrét esetről is, ahol 16.000 dollárba került a fogászati kezelés, amiből a privát biztosító kemény 1200 dollárt térített. A többi (azaz a “gap”) saját zsebből megy! És ezért fizessek én hosszú éveken át havi háromszázakárhány dollárt? Megéri? A biztosítónak nyilván.

Ráadásul majdnem mindenre van egy várakozási idő, amikor csak fizetsz szépen, de ha épp kellene, még nem kapsz vissza semmit. Ez általában 2-36 hónap (a gyökérkezelésemre például 12 hónap!). Ez alól azt hiszem, csak a mentő a kivétel, azaz ha a biztosítótól kilépve rögtön elcsap egy autó, a betegszállítás árát már visszatérítik.

A fogászat mellett a másik, ami miatt a legtöbb aggodalom merül fel, az a szülés. Erre 1 év várakozási idő van a privát biztosításnál. Fontos azonban tudni, hogy a terhesgondozás és a szülés is mehet ingyenesen is, azaz fedezi a Medicare!! Egyik kedves barátnőm 4 éve szült itt, public kórházban, public páciensként, magánbiztosítás nélkül. (Azt gondolom nem is kell külön elmondani, hogy itt egy közkórház is egészen más színvonalú, mint amit otthon sajnos megszoktunk.) A közkórházat ő maga választhatja ki, tehát ez sincs megkötve. Választott orvosa nem volt, az előírt vizsgálatokkor az épp ráérő orvoshoz került.

Szülés után háromágyas, de tiszta, igényes, világos szobában került elhelyezésre, a szobához tartozó saját fürdővel-wc-vel. Minden ágynál tévé (és fülhallgató), telefon, az ágyak között pedig elhúzható függönyök biztosítanak némi privát szférát. A nővérek és orvosok egyaránt halálkedvesek és figyelmesek (mindenféle hálapénz nélkül!) Étkezés napi 5x (3x főétkezés, tízórai, uzsonna), amiket mind előző nap kell megrendelni egy étlapról (ugyanis többféle választási lehetőség is van). Az étkezések többfogásosak, finomak, bőségesek és egészségesek (nem 1 szelet kenyérke, parizer, minivaj..) Minden szükséges vizsgálatot elvégeznek a medicare keretén belül. Nála végül császármetszést kellett csinálni, epidurális érzéstelenítéssel – ezt is mind fedezte a medicare. A kórházi tartózkodás és ellátás is a medicare keretén belül ment. Semmit nem kellett fizetnie.

Ha viszont valaki mondjuk választott orvosnál/magánkórházban szeretne szülni, vagy közkórházban, de privát betegként, és egyszemélyes, nagyobb szobában szeretne elhelyezést, saját fürdőszobával (de ezt például már csak a felsőbb kategóriás magánbiztosítások biztosítják), még több kényelemmel, bizonyára még nagyobb és még finomabb ételkínálattal, és utána esetleg hotelben lábadozna inkább a babával stb., akkor igen, érdemesebb magánbiztosítást kötni. Ott van ugyan önrész, de van, akinek így is megéri a kapott ellátás színvonaláért/gyorsaságáért cserébe. Problémás, veszélyesztetett terhességnél sem árt, ha van választott orvos, akinek nem kell mindig mindent újra elmagyarázni. A privát doki viszont azt számít fel és annyiért, amit csak akar – és mindig van önrész, tehát hiába a magánbiztosítás, mélyen a zsebbe kell nyúlni. Ultrahang pedig a privát betegeknek is csak a 12. és 19. héten van (kivéve komplikációknál, veszélyeztetettségnél), az extra ultrahangok térítés ellenében elérhetőek – ahogy a Medicare esetében is, a GP (háziorvos-szerűség, de itt ez is más, mint otthon) ír egy beutalót (referral letter) aztán lehet menni fizetős plusz uh-ra.

Régebb óta itt élő ismerőseinknek nincs magánbiztosításuk. Volt, aki 15 évig fizette, aztán mérlegelte, mennyit fizetett be és mennyit kapott vissza, és inkább lemondta, azóta sincs neki.

Mindezeket átgondolva mi oda jutottunk, hogy a privát biztosítás inkább csak azoknak éri meg, akik nagyon magas fizetéssel rendelkeznek, tehát az éves 1% medicare levy jóval meghaladja a magánbiztosítás éves díját, és esetleg egyéb adókedvezményt is szeretne érvényesíteni. Mi most egyelőre csak a mentőre kötünk biztosítást, mert ez az, amit a Medicare elég alacsony fizetés esetében fedez csak, és ha szükség van rá, sokba kerül – viszont az éves biztosítási díj elenyésző. Ha pedig komolyabb fogászati kezelésre szorulna valamelyikünk, akkor sokkal jobban jár az ember, ha vesz szépen egy repjegyet és hazautazik megcsináltatni.

Thaiföld közelebb van, olcsóbb mint Magyarország és a munka színvonala is jobb.

Krisz, Brisbane 2009

A magán-biztosítás akkor éri, meg ha Medicare Levy Surcharge már nagyobb mint a magán-biztosítás díja lenne. A mi esetünkben, mivel a párom lassan betölti a 33-at, így a Surcharge 3% lenne, ha nem lenne magán biztosításunk. Ez a 3% igazából 400$-al kevesebb mint a biztosítási díj. És ugye jövőre ő se fiatalodik, hanem akkor már 4% lenne es így tovább. Szóval a matek alapján nálunk megéri fizetni a magánt, ha most nem is, jövőre már igen.

Csaba, 2011

akkor ha jól értem:
– magán egészségbiztosítóba belépni egyáltalán nem kötelező
– ha mégis belépek, akkor célszerű minél előbb azután, hogy betöltöttem a 31. életévem (új bevándorlók 1 éves türelmi időt élveznek kortól fügetlenül érkezésük után 1 évig) – ellenkező esetben a fizetendő díj évenként 2 %-kal magasabb lesz (lásd: Lifetime Health Cover)
– ha évi 80.000 dolcsinál nagyobb valakinek a jövedelme (és single-ként adózik), vagy 160.000 dolcsinál nagyobb a jövedelme (family-ként adózva), akkor vagy Medicare Levy Surcharge-ot is fizet/vonnak tőle a “sima” Medicare Levy-n felül, vagy belép valamelyik magán egészségbiztosítóba
– a magán egészségbiztosítónak fizetett díj minimum 30 %-át visszatéríti az állam
– mindez csak állampolgárokra és állandó lakosokra érvényes

Magánbiztosítás rossz arcú idegeneknek

Az ideiglenes vízum lévők többségének nagyon ajánlott vagy pedig kötelező a magán-biztosítás, mert nem jár nekik Medicare. Ez a fajta biztosítás más jellegű, mint az ausztráloknak szánt kötvény, mert az alapvető orvosi ellátást is magába foglalja.

Garami Kata, Adelaide 2007

Mi a Medibank-nál kötöttük a Visitors Cover Package-t (egyébként sok magánbiztosító közül lehet választani), ezen belül is 3 változat van: Basic, Essential és Optimal. Mi az Essential-t választottuk. Az okok: egyrészt a Basic nem téríti a fogászati beavatkozásokat, az Essential már igen, másrészt pedig odafigyeltünk a havidíjra is. Az Essential havi díja egyedülállóként $155.70/fő. (ha családi biztosításod van, akkor már $311.40/család)Miért lényeges, hogy egyedülálló vagy családi? Azért, mert van egy önrész, amit mindig ki kell fizetni, ha kórházba kerülsz. Ez az önrész egyedülállóként $150, de ha már családi biztosításod van, akkor már $300! Akkor is $300, ha a családból csak egy ember kerül kórházba! Természetesen, ha valaki már gyerekkel érkezik, jobban megéri neki családit kötni. Remélem érthető volt.

Egészségügyi ellátás azoknak, akiknek nem jár semmi

Illegálisoknak és bárki másnak, akinek nem jár Medicare létezik egy ingyenes orvosi ellátás Sydney-ben. Eredetileg szexuális problémák gyógyítására hozták létre, de mivel nem tesznek fel kérdéseket és nem kérnek semmilyen kártyát, ezért nagyon jól megfelel bárkinek, akinek problémája van. Nem szexuális jellegű betegségeket is kezelnek.

Sydney Sexual Health Centre, Level 3, Nightingale Wing, Sydney Hospital, Macquarie Street, Sydney, NSW 2000, Tel: (02) 9382 7440

Szükség esetén még tolmácsot is biztosítanak