Az állandó lakosi vízum

Turistavízumokhoz szokott szemmel nézve az állandó lakosi vízum különös egy szerzet. Angolul a hivatalos neve, RESIDENT (lakos) van feltüntetve. A köznyelv PERMANENT RESIDENT (állandó lakosi) vagy röviden csak PR vízumnak nevezi.

Jobbra fent az osztály- és az alosztály-jelzésekkel kezdődik: Class VE. Sub Class 175. (VE osztály, 175-ös alosztály). Manapság csak egy emilt küldenek vízum helyett, az útlevélbe ragasztható címkét külön kérni kell.

Nézzük a következő sort: Conditions Mig. Regs. Sched. 8. Ez is angolul van mondva. A Bevándorlási Szabályzat 8. fejezetéből vett feltételeket jelenti. A vízum ugyanis feltételes módban értendő. Máris korlátok közé szorítja a tulajdonosát. Előírja, hogy 2008. nov. 5-ig meg kell történni az első ausztráliai belépésnek. Ha ez nem történik meg, a vízum elvész és nem kapható vissza. A belépés lehet egészen rövid is, akár a reptérről is visszafordulhat. A belépéssel vált állandó lakossá. Ez a státusz 5 évig megmarad. Ismerek olyan delikvenst, aki az 5 év letelte előtti napon jött ide vissza.

A 2008. nov. 5-i belépési határidő sajátos módon jön ki. Ezen a napon lesz egy éves Jancsi orvosi vizsgálata vagy a hatósági erkölcsi bizonyítványa. Attól függ, hogy melyiket intézte el előbb. Nyilván a kettő közül az egyik készen volt már 2007. nov. 5-én. Ettől kezdve számítják az egy éves belépési határidőt.

A vízumnak van még egy időhatára: a kiadás napjától 5 évig érvényes beutazásra. Ezt itt 2007. dec. 28-án adták ki (granted) és 2012. dec. 28-ig használható fel. Jancsi élete végéig Ausztráliában maradhat mint állandó lakos, de ez vízum nem alkalmas visszatérésre 2012. dec. 28 után.

Ha Jancsi a lejárat előtt itt él, akkor gyakorlatilag semmi nem változik, maradhat élete végéig, mert csak a beutazási lehetőség (ang: travel facility) jár le, a törvényes állandó lakosi státusz marad. A további külföldön éléshez állandó lakosi visszatérési vízumot kell kérnie. Ez a vízum már korlátos. Nem engedi el túl hosszú időre.

Van lehetőség arra, hogy igazán hosszan távol éljen Oztól. Ha fenntartja a szoros kapcsolatot, akkor sok-sok év után is van remény arra, hogy kapjon egy visszatérési vízumot, de ez már kockázatos dolog.

Ha megszerzi az állampolgárságot, akkor viszont oda mehet, ahová akar, bármennyi időre és mégis visszatérhet ide.

Állandó lakos visszatérési vízuma

Az 5 éves állandó lakos visszatérési vízum  2012. februárja óta  csak 1 évnyi eltávozást engedélyez, nem a régen szokásos 5-öt. Először ugye az állandó lakosi vízum maga 5 évre elég, de ha az 5 évből legalább két évet nem Ausztráliában élsz, akkor akkor az állandó lejárta után vagy maradsz nyugton és nem utazol sehová, vagy pedig legfeljebb 1 évet élhetsz távol Ausztráliától.

the validity period for Resident Return Visas will be reduced from 5 years to 1 year where the applicant has not lived in Australia for more than two of the last five years.  This change took effect on 15 February 2012.

A következő időkorlátok léteznek tehát:

  • 5 éves eltávozást kaphatsz, ha az elmúlt 5 évből legalább két évet Ausztráliában éltél.
  • 1 éves eltávozást kaphatsz, ha az elmúlt 5 évből legalább két évet nem Ausztráliában éltél.
  • 3 hónapos eltávozást kaphatsz, ha az elmúlt 5 évből legalább egy napot Ausztráliában töltöttél.

Ez csak egy rövidke összefoglaló volt, a szabályok és azok gyakorlati alkalmazása sokkal bonyolultabb!