Vállalkozás

Magyarországon a vállalkozás bírósági ügy, mint a késelés vagy a tyúklopás. Ezért aztán a vállalkozó (késelő, tyúktolvaj) azzal kezdi, hogy elmegy egy ügyvédhez, aki megvédi. Mindenféle hosszadalmas papírmunka kezdődik, ami aztán a bíróságon végződik egy cégbejegyzéssel.

A másik lényeges, csak kívülről látható dolog, hogy az utószocialista országokban a vállalkozás egy különleges előjog, amit ki kell érdemelni vagy meg kell vásárolni.

Ausztráliában minden fordítva van, mint ezt már többször írtam. A vállalkozó itt nem feltétlenül a késelővel kerül egy intézménybe. A vállalkozások bejegyzését itt erre hivatott hivatalok végzik, amiknek semmi közük a bírósághoz és a börtönőrséghez. Se bilincs, se rács, se hóhérkötél. Furcsa, mi?

A vállalkozások bejegyzése annyira egyszerű, hogy az interneten is elvégezhető, még különösebb szakértelem sem kell hozzá. Ha mégis kell, akkor bármelyik adószakértő könyvelő tud segíteni a dologban. Minden forgalmas alközpontban találhatsz belőlük bőven. Szerintem versenyképes áron megszabadítanak egy csomó fejfájástól. A cégbejegyzésen kívül segítenek a könyvelés felállításában és az évi adóbevallásban is.

Ausztráliában az önálló vállalkozás szép, erkölcsös és hasznos társadalmi tevékenységnek számít, amit bárki, minden külön engedély nélkül elkezdhet. Hiszed vagy nem, de ez így van.

Betéti társaság

A magyarországi betéti társasággal kb. megegyező Partnership megalakításához Ausztráliában semmi nem kell. Semmi. Na jó, egy partnerre szükséged lesz. Ha nem a saját nevedet használod a vállalkozás megnevezésére, hanem valami mást, akkor a nevet be kell jegyeztetni a megfelelő állami kereskedelmi felügyeletnél. Ez Új-Dél-Walesben a Department of Fair Trading . Ha már van ausztrál adószámod (Tax File Number), akkor ki se kell menni a szobádból, mert az interneten át is elintézheted a dolgot. A névbejegyzés 2010-ben 152 AUD-ba került.

Itt akkor is vállalkozhatsz, ha nincs partnered a vállalkozásban, de ez esetben angolul sole trader-nek [magánvállalkozónak] illetve a vállalkozásodat sole proprietorship-nak nevezik. Nincs semmi feltétel előírva, nem kell semmiféle engedély, nem kell alaptőkét felmutatni.

Részvénytársaság

Bármelyik könyvelőnél vehetsz egy kész részvénytársaságot (Pty Ltd). Egy fél óra alatt átírja a nevedre. Az előre elkészített iratcsomag ára kb. 1000 AUD, a könyvelő munkájáért fizetsz kb. 300 AUD-t. 4 hét múlva minden szükséges számot (adó- és vállalatszámok, stb.) megkaphatsz, de addig is tevékenykedhetsz. Ahhoz, hogy a vállalat ausztrál belföldinek számítson, be kell venned egy helybélit csendestársnak. Nincs semmi feltétel előírva, nem kell semmiféle engedély, de valami két dollár alaptőkét fel kell mutatni. Ha nem lenne ennyid, akkor kérhetsz valakitől a sarkon. A cégbejegyzés az interneten át is könnyen, gyorsan, gazdaságosan elintézhető, de ekkor már olyan kérdések is előjönnek, amihez némi szakértelem is kell.

Engedélyek

Ahhoz, hogy bizonyos foglalkozásokat űzhess, ahhoz, hogy bizonyos fajta üzletet nyiss, mindenféle szabályoknak kell megfelelned. Ezek a szabályok államonként különböznek, bár nagyon-nagyon hasonlóak. A különbség oka az, hogy így 9 különféle bürokráciát kell fenntartanunk az adónkból. A szövetségi kormány igyekszik borsot törni az állami kormányok orra alá és ezért fenntart egy honlapot, ahol az állami szabályzásokra mutató linkek is megtalálhatók. Ez pedig egy hasonló lap Új-Zélandon.

A magyar és az ausztrál rendszer alapjaiban különbözik, ezért könnyen félreértheted. A magyar rendszer lényege az, hogy akadályozza a szabad vállalkozást, mert a bürokrácia szeretne egy kis kenőpénzt. Az ausztrál rendszer lényege, hogy megkönnyítse a szabad vállalkozást. Korlát ott van, ahol valami kárt okozhatsz a köznépnek: leéghet a ház, ha rosszul szereled a villanyt, meghal a beteg, ha rosszul vágod fel a hasát, megdöglik mindenki a városban, mert ömlik a higanyvegyület a vegyi-kócerájodból.

Ez az oldal az új-dél-velszi állami szabályokról szól. Viszonylag kevés szakmát kötnek engedélyhez, pl. az építőiparban és a járműjavításban. Ilyen vagy ehhez hasonló szabályzás a többi ausztrál államban is van.

http://www.fairtrading.nsw.gov.au/ftw/Tradespeople.page

További infók

A szövetségi kormány vállalkozási tanácsadó szolgálata

Konkrét példák

András, Melbourne 2008

Megkezdtük az jövőnk egyik szegletének a felépítését. Ez a saját vállalkozás alapítása. Hogy tisztába legyek az alapokkal, először az adóhivatal honlapját böngéztem át, már Magyarországon, főleg a vállakozással kapcsolatos oldalakat. Köszi az itteni segítséget Tasiördögnek. Nos, a honlap: http://www.ato.gov.au/businesses/

Aztán itt részt vettem 2 ingyenes szemináriumon, amit az adóhivatal rendezett a városházán. Vannak fizetősek is, ez sem vágja haza az embert, mert 20-30$-ba kerülnek. Az egyik a “Tax Basics” volt, a másik a “Recordkeeping”, azaz a könyvelés alapjai. Ez arra volt jó, hogy felfedezzem azokat a kis információkat, amelyeken átsiklottam az előzetes keresésnél.

Urban legends. Itteniek, amikor meséltem, hogy otthon be kell fizetni az ÁFÁ-t a számla kiállításánál, hüledeztek, hogy itt ilyen nincs. Nos eddigi felfedezéseim szeint biza van. Ha úgy döntesz, hogy nem az egyszerű pénztár alapú adózást választod (cash).

Urban legends2. Itt egy fél óra alatt megvan a céged. Talán, ha elfogadja a rendszer a kiválasztott cégnevet. Ha azt mondja, hogy van hasonló, akkor valakinek el kell bírálni és akkor nincs ABN (Australian Business Number) és nem tudsz továbblépni. A vállalkozás indítás alapjairól belinkelek egy pdf-et:

Starting a business

Utána jön majd az internetes domain regisztrálása, de com.au végződéshez is kell az ABN szám.

Nos, itt meglepődtem, mert elég tág határok között mozognak az árak. Fogtam magam és megkerestem az összes regisztrátort és közkincsé is teszem. Az árak 2 éves fenntartásra vonatkoznak. Hogy utána, milyen webhostingot kínálnak, az külön vizsgálat tárgya, de első lépésnek ez tökéletes.

az utolsó nem semmi . . .