Munkaengedély

Kell-e valami engedély a munkába álláshoz?

Először is a vízum kell. A megfelelő, munkára jogosító vízum nélkül természetesen tilos dolgozni. Ha lebuksz, akkor a Bevándorlási Hivatal elveheti a vízumodat. Feljegyeznek szépen a számítógépbe is és minden további vízumpályázatnál ez a fekete pont jön fel elsőnek.

Tegyük fel, hogy már van megfelelő vízumod. Ez egy nagyon kellemes állapot, hát miért ne tételeznénk fel, nem igaz? Esetleg már a szakmádat is elismerték, hiszen szakmai alapon kaptad meg a vízumodat. A párod végzettségét viszont nem ismerte el még senki, hiszen ő a te jogodon kapott vízumot, nem a saját szakmájával.

Bizonyos szakmákban semmiféle engedély nem kell a munkába álláshoz. Elég felmutatni a lefordított papírjaidat a munkáltatónak, aki vagy felvesz, vagy nem. Honosítás nem kell. Ilyen szakma pl. az infótech és a különféle mérnöki pályák.

Vannak olyan szakmák, amikben nem kell elismertetés, mert semmilyen törvény nem ír ilyet elő, de a munkáltatónak olyan monopóliuma vagy hegemóniája van a piacon, hogy az általa előírt engedélyezést nem igazán lehet elkerülni. Ilyen pl. a tanári vagy a szociális munkási pálya. A megfelelő minisztériumok és hivatalok, mint munkáltatók, különféle feltételekhez köthetik a felvételt: diploma, szakmai gyakorlat, nyelvtudás, büntetlen előélet. Ha pl. magántanárként dolgozol, akkor NSW-ben nem kell semmi elismertetés, de például Viktóriában kell.

Vannak olyan pályák, ahol törvény tiltja az engedély nélküli munkát. Ilyen az összes egészségügyi pálya. A bevándorlási pályázathoz a legtöbb esetben már el kellett végeztetni ezt az elismertetést, tehát már van egy papír a kezedben. Van olyan eset, hogy ez a papír még nem az igazi: az építészek esetében pl. ez az első elismertetés még nem a végső, ezzel csak beosztott építészi munkát lehet végezni. Majd az előírt gyakorlat után kaphatod meg a végsőt.

A szakmunkások esete a legfurább. A bevándorláshoz szükséges elismertetést egy szövetségi hatóság (TRA) végzi, de az engedélyezést Ausztrálián belül már nem a szövetségi, hanem az állami hatóságok csinálják. Ezek eddig még csak nem is akartak tudni egymásról. Teljesen újra kell csinálni az egész eljárást, pusztán azért, hogy még egy sóhivatalnak legyen munkája. E sorok írásakor (2006 január) már eldőlt, hogy ez az áldatlan helyzet hamarosan megszűnik. A TRA elismertetés jó lesz végleges elismertetésnek. Egy új, szövetségi törvénnyel kicsavarják végre az állami szervek kezéből ezt a fegyvert.

2011 júliusában még mindig nem dőlt el a dolog. Van a politikusoknak fontosabb dolguk is. Te várhatsz.

Ha azt szeretnéd megtudni, hogy neked személy szerint milyen engedély kell majd és ezt hogyan szerezheted meg, akkor írj nekem. Megpróbálok minden ilyen kérdésre megválaszolni.