Munkaengedély

Kell-e valami engedély a munkába álláshoz?

Először is a vízum kell. A megfelelő, munkára jogosító vízum nélkül természetesen tilos dolgozni. Ha lebuksz, akkor a Bevándorlási Hivatal elveheti a vízumodat. Feljegyeznek szépen a számítógépbe is és minden további vízumpályázatnál ez a fekete pont jön fel elsőnek.

Tegyük fel, hogy már van megfelelő vízumod. Ez egy nagyon kellemes állapot, hát miért ne tételeznénk fel, nem igaz? Esetleg már a szakmádat is elismerték, hiszen szakmai alapon kaptad meg a vízumodat. A párod végzettségét viszont nem ismerte el még senki, hiszen ő a te jogodon kapott vízumot, nem a saját szakmájával.

Bizonyos szakmákban semmiféle engedély nem kell a munkába álláshoz. Elég felmutatni a lefordított papírjaidat a munkáltatónak, aki vagy felvesz, vagy nem. Honosítás nem kell. Ilyen szakma pl. az infótech és a különféle mérnöki pályák.

Vannak olyan szakmák, amikben nem kell elismertetés, mert semmilyen törvény nem ír ilyet elő, de a munkáltatónak olyan monopóliuma vagy hegemóniája van a piacon, hogy az általa előírt engedélyezést nem igazán lehet elkerülni. Ilyen pl. a tanári vagy a szociális munkási pálya. A megfelelő minisztériumok és hivatalok, mint munkáltatók, különféle feltételekhez köthetik a felvételt: diploma, szakmai gyakorlat, nyelvtudás, büntetlen előélet. Ha pl. magántanárként dolgozol, akkor NSW-ben nem kell semmi elismertetés, de például Viktóriában kell.

Vannak olyan pályák, ahol törvény tiltja az engedély nélküli munkát. Ilyen az összes egészségügyi pálya. A bevándorlási pályázathoz a legtöbb esetben már el kellett végeztetni ezt az elismertetést, tehát már van egy papír a kezedben. Van olyan eset, hogy ez a papír még nem az igazi: az építészek esetében pl. ez az első elismertetés még nem a végső, ezzel csak beosztott építészi munkát lehet végezni. Majd az előírt gyakorlat után kaphatod meg a végsőt.

A szakmunkások esete a legfurább. A bevándorláshoz szükséges elismertetést egy szövetségi hatóság (TRA) végzi, de az engedélyezést Ausztrálián belül már nem a szövetségi, hanem az állami hatóságok csinálják. Ezek eddig még csak nem is akartak tudni egymásról. Teljesen újra kell csinálni az egész eljárást, pusztán azért, hogy még egy sóhivatalnak legyen munkája. E sorok írásakor (2006 január) már eldőlt, hogy ez az áldatlan helyzet hamarosan megszűnik. A TRA elismertetés jó lesz végleges elismertetésnek. Egy új, szövetségi törvénnyel kicsavarják végre az állami szervek kezéből ezt a fegyvert. (2022-ben járunk, mikor ezt a javítást írom és most már biztos, hogy nem szűnik meg. Minden maradt a régiben.)

Ha azt szeretnéd megtudni, hogy neked személy szerint milyen engedély kell majd és ezt hogyan szerezheted meg, akkor írj nekem. Megpróbálok minden ilyen kérdésre megválaszolni.