Átmeneti szállás

Netes keresgélés

Volt olyan, aki az ingatlanügynökségek honlapjain keresgélt előre kibérelhető lakást. Azok a hírdetések nem neked szólnak, hanem a helybélieknek, akik képesek arra, hogy összevessék a reklámot a valósággal. Neked ez nem áll módodban, ezért szinte biztosra veheted a keserves csalódást. Ezek az oldalak jobban megfelelnek a céljaidnak:

Airbnb

Coachsurfing

Easy

Diákszállások

Budapesti iskolaügynökségeknél előre foglaltathatsz magadnak ausztráliai diákszállást.

A diákszállásokban az a jó, hogy csak kb. 4 hétre kell lekötni magad, nem pedig 6 hónapra, mint az önálló lakásbérlés esetében. Egy új bevándorló átlagosan hétszer költözik, mire megnyugszik és tényleg megtelepszik egy helyen tartósan. A hétből egyet máris letudtál a diákszállással. Árban kedvező és sokkal jobb, mint a csótányos olcsó hotelek.

A diákszállások rendszerint közönséges tömblakások, láncházak vagy családi házak, amiket az iskolai szállásmesterek kibérelnek, és aztán kiadják a diákoknak. Ezek a szállásmesterek ismerik az európai és az ázsiai diákok igényeit, és aszerint válogatnak a lakáskínálatból.

Hosztelek

A “youth hostel”, “backpackers accomodation” és hasonló néven működő olcsó szállások komoly csalódást okoznak majd. Ezeket eredetileg angolszászok építették a város régi negyedeiben a saját kiváló igényeik szerint, az pedig éppen egy fényévre van a szabolcsi magyar (én) vagy a szibériai orosz (egy munkatársam) igényeitől. Alapozás nélküli épületek, mint Magyarországon a tyúkólak. A döngő-nyikorgó fapadlót csak valami aládúcolás tartja. Ezen kopott szőnyegpadló van, a kettő között meg egy réteg penész. A falak vetemedett építőlemezből készültek, a jobb helyeken egyetlen sor téglával burkolva. Hőszigetelés semmi. Télen meg lehet fagyni, mert fűtés nincs. Egy ilyen szállás komoly sokk lehet az újonnan érkezőnek.

Ezek a hostelek mindig a város turisztikailag értékes és e miatt nagyon keresett helyein vannak, tehát a szörnyű körülményeik ellenére is képesek magasan tartani az áraikat. A legnagyobb gyanakvással fogadj bármit, ami 1985 előtt épült. A tulajdonos meg fog esküdni rá, hogy semmi baj vele, minden vendége tökéletesen elégedett volt a szállással. Hát igen, az angoloknak ez a norma, ők elégedettek.

Marianna írta:

“Egyszer voltam Sydneyben 2000-ben és akkor napi 80 dollárért béreltünk egy olyan helyet, ahol közös fürdő és WC volt az egész épületben és tök undorító volt. Még szekrény sem volt kipakolni. Éppen ezért egy napot maradtunk és jöttunk le Melbourne-be a rokonokhoz.”

Krisz írta:

2001-ben volt szerencsénk ilyen szálláson lenni pár napig. Szerintem aki kolis volt valaha, annak ezek nem lesznek meglepőek. Mi sem találtuk különösebben szépnek ezeket a szállásokat, de akkor éppen az érdekelt a legkevésbé, hogy hogyan néz ki. Csak ágy legyen, meg víz mosdani :)

A szobában tényleg csak ágy volt, több nem is fért volna el, és víz is volt, csak a folyosó végi közösségi mosdóban. De hát Sydneyből erre emlékszem a legkevésbé, túl sok szép dolog volt ott, azoknak kell a hely.