Továbbtanulás

Szakma-elismerés

A szakmai bevándorló szakmája el van ismerve, hiszen ezen az alapon kapta meg a vízumot, de a párjáé általában nem. Ha a család nehéz anyagi helyzetben van, akkor erre már kapható segély.

http://www.humanservices.gov.au/customer/services/centrelink/assessment-subsidy-for-overseas-trained-professionals

Angoltanulás

Posza írta:

Reggel 9-re mentünk az Amephez és már vártak bennünket. Az már korábban kiderült, hogy nekem alapból nem jár, mivel a bevándorlási kérelem beadáskor már bizonyított volt a nyelvtudásom (ezen persze én vitatkoznék:)). De hátha a Melcsinek összejön, mivel elhallgattuk hogy neki is megvolt az IELTS tesztje.:) Én persze hiába mondtam neki, hogy jól beszél és simán elmehetne tanulni vagy dolgozni, ő nem hitt nekem és nem bízott a saját tudásában. Ha még tanulni akar angolt, hát legyen.:) Szóval behívták, és mint kiderült tényleg egy teszt volt az egész, olvasni kellett, beszélgetni, még írni is valamit. Mikor kész volt, akkor engem is behívtak, és közölte a fickó, hogy erre az ingyenes nyelvsulira a Melcsi sem jogosult mert túl jól tud angolul.:) Erre majdnem elkezdtem röhögni, mert nyelvsuliba akart menni erre közölték hogy felejtse el mert túl jó.:) Néztem a kapott osztályzatot, ami IELTS 5.5-nek felelt meg (nem is rossz röpke 40 perc alatt), és közölték, hogy ezzel bármelyik főiskolára be lehet iratkozni, nem nyelvet tanulni, hanem bármilyen szakmát vagy kurzust elkezdhet. Ehhez elég az igazolás, amit a fickótól kaptunk. Persze azoknak is kitaláltak valamit, akik tudnak angolul, de nem biztosak a tudásukban. Nekik van egy haladó kurzus, ahol már un. “academic” szinten tanítják az angolt, és fel lehet készülni az egyetemi szintre, ami min. 6.5 IELTS (academic). Ha ez megvan, akkor lehet menni egyetemre, mint bármelyik ausztrálnak. A főiskolák kurzusaira a tandíj ugyanannyi, mint az ausztráloknak, ha viszont valaki diákvízummal akar főiskolán tanulni külföldiként, akkor neki jóval többe kerülne. A PR vízummal ami nekünk is van, kaphatunk tandíjtámogatást (HECS) ami hasonló az otthoni diákhitelhez. A kormány kifizeti a tandíjat és a suli után kell törleszteni. Suli terén itt tartunk, majd bemegyünk az itteni TAFE-hez, és kinézünk a Melcsinek valamit. A tanév január végén kezdődik, addig nyári szünet van. Ja, mikor jöttünk ki a nyelv tesztről, sokáig csak vigyorogtam, mert elég hülyén jött ki, hogy nyelvet tanulnánk, erre közlik, hogy minek?!:) Most már nem fogadom el a Melcsi kifogását, hogy nem tud angolul, hiszen bizonyította, hogy tud.:)

De ennek a programnak van egy haladó vagy továbbfejlesztett változata, ami szintén ingyenes és nem az alapoktól kezdi (LLNP). Ehhez be kellett menni a Centrelinkbe ahol kiadtak egy igazolást, amely szerint az ő tanulását a kormány támogatja. Szerdán megy be a részleteket megbeszélni, mikor indul a suli, milyen szintről kezdi és ilyeneket. Ezek a kurzusok 9-10 hetesek, és ha nem kapna támogatást a Centrelink-től akkor csak kb 120AUD az egész kurzus. Igen, jól írtam, ennyi egy 10 hetes tanfolyás, persze ehhez produkálni kell bizonyos feltételeket, de ez szinte semmi ahhoz képest, hogy ha valaki diákvízummal akar tanulni, akkor az egy heti tandíjak 240AUD-tól indulnak. Egyébként ugyan ez a helyzet más sulikban is, a nemzetközi diákoktól őrült összegeket elkérnek.

Egyetemi tanulmányok

Egyetemi tandíjfizetés

Az egész rendszert nemrégiben szervezték át. Nemrégiben az újonnan érkezettek az első két évben külföldi diákoknak számítottak, hiába is volt meg az állandó lakosi vízumuk, és a szörnyű drága “international” tandíjat fizették.

Most kitaláltak egy új kategóriát, a “domestic” nevűt, ami belföldit jelent. Nem egyezik pontosan az ausztrállal, de már sokkal jobb, mint a korábbi helyzet. Tanulmányozd át az új szabályokat. Annyira új, hogy mikor ezt a linket megtaláltam (2004 nov.), akkor még élt a régi, ami a régi szabályzásról beszélt.

Edit írta Sydney-ből:

“Halovány gőzük nincs itt, hogy a magyar gimi minek felel meg, mivel itt credit rendszer van, így a jegyeket sem tudjak beazonosítani. Személyes tapasztalat, hogy mindig van egy hivatalos verzió, de azt nem kell komolyan venni. Ha odamész az ügyintézőhöz, profhoz, titkárhoz a végzettségeddel, és nagyon lelkesen elmagyarázod, hogy te mindezeket a kisujjadból kirázod, zömmel rádhagyják, és beengednek oda is, ahova a helyieket alig veszik fel. Persze ez nem etalon, de nem is lehetetlen. Általában ha tanultál főiskolán vagy egyetemen akár fél évet, van akármilyen kurzusról diplomád, vagy szakmai gyakorlatod valami hasonló területen, az már elég bizonyíték nekik, hogy tudsz annyit, mint az itteni végzősök.

Nem tudom, hogy minden egyetem így csinálja vagy sem, nekem a Macquarie-n ezt mondták, és ők így is járnak el. Szerintem a többi sem más, de ha valaki másképp tudja, javítson ki. A barátnőmet is, és engem is így vettek fel. Nekem csak ránéztek a be nem fejezett management fősulim indexfordítására, és felvettek pszichológiára. Egyébként ez nem csak internationalekkel van így, helyieket is felvesznek, ha itteni, vagy külföldi egyetemre jártak előtte. Hogy beszamítanak-e valamit a diplomába az előző suliból, az már másik mese. Ha egy bizonyos szakra mégsem elég szépen mosolyogni, akkor általában 1 év után át lehet iratkozni, ha megvan a kellő tanulmányi átlag, és a szükséges tantárgyak. Én is ezt csináltam, másfél évet jártam pszichológiára mire meglett az előírt átlag a medical science-re, és közben nem is csináltam az előírt pszich. tantárgyakat, hanem a med. sci. kötelezőt. Itt nem úgy megy, mint Mo-n, hogy ha elkezdtél valamit, nem nagyon variálhatsz, hanem te választod meg a tantárgyaidat, bármilyen szakra is vagy bejelentve. Így még akár 2 év után is válthatsz szakot, mert a végén csak az számít, hogy meglegyen a kötelezően előírt kredit pontszám, és a kötelező tantárgyai annak a szaknak, ahova épp jársz.”

Tib írta 2006-ban Brisbane-ből:

“Veronikának zajlik az egyetemi élet, én meg próbálok bekapcsolodni, átérezni és picit segíteni is. Jűó élmény, olyan, mintha kicsit én is egyetemre járnék.

Ha majd tisztul a kép bennem, leírom, de most nagyon úgy tűnik, hogy ez itt komoly tanulás, komoly követelményekkel és nagyon jó feltételekkel. Az itteni oktatási rendszert hajlamosak vagyunk leszólni, mert másként működik, mint ahogy mi megszoktuk… Szívesen lennék egyetemista újra, mert ilyen feltételekkel, körülmények közt és ilyen segítséggel öröm a tanulás. Veronikán is ezt látom, boldogan csinálja, pedig nem kevés és nem könnyű.

Hogy miért nem Ő ír? Mert délelőtt óta tanul….és tegnap is tanult…reggel 9-kor már nyitás után a könyvtárban voltunk, tegnap délelőtt már évközbeni vizsgája volt, jövő héten beadandót készít, szombaton újra vizsga.”