Kérdéseim

Kérdőív

Ahhoz, hogy véleményt mondhassak, látnom kell a szakmai-tanulmányi önéletrajzodat. Töltsd ki az alábbi kérdőívet és küldd vissza a címemre: zoltan [kukac] bertok [pont] com

A dátumok bevándorlási szempontból nagyon fontosak. Add meg tehát a napra pontos kezdési és végzési időpontokat. Első érdeklődésnél elég a színessel jelölt kérdésekre megválaszolni. (Ez mobil-telefonról nem fog működni, rendes számítógép kell a kérdőív kitöltéséhez.)

A párod is töltsön ki egy kérdőívet. Miután elküldted, érdeklődj nálam skype-on vagy telefonon. Drámaian rövid válaszokat küldök. Ne lepődj meg és ne sértődj meg. Kénytelen vagyok azt írni, amit a Bevándorlási Szabályzat mond, nem áltathatlak valami szép szöveggel.

Nyelvtudás

Vizsgáztasd le magad angolból és az eredményt írd meg nekem.

Bevándorlási célra a General verzió szükséges. Csak bizonyos foglalkozások esetében követelik meg az Academic verziót.

Sziklafalak a Kenguru-völgy fölött

Kell-e a szakmád Ausztráliának?

Ezen az oldalon írok a követelményekről. Kérlek, hogy nézd meg, hogy a jelenlegi foglalkozásod rajta van-e a listán. Ha nincs, akkor baj van.

Ajánlat

A megfelelő jelentkezőknek meg tudom szerezni az ausztrál állandó lakosi vízumot.

A munkadíjam általában 3600 AUD. Ez csak az én díjam. A szükséges magyar-angol fordítások is beleszámítanak. Ha magad csinálod a pályázatodat, akkor lehet, hogy csak a fordítások kerülnének ennyibe. Ha Ausztráliában vagy, akkor 10% GST-t is fel kell számítanom.

Egy hasonló összeget ki kell majd fizetned különféle ausztrál és magyar szerveknek. A pontos összeg nehezen számítható ki előre, mert egyénenként különböző lehet. Lásd a költségekről és a vízumdíjakról szóló oldalakat.

A szó elszáll . . .

Írj emilt. A telefon vagy a skype elszáll, az írás megmarad. Semmilyen lényeges kérdésre nem adok és nem is adhatok választ szóban. Mindent le kell írnunk, különben elfelejtem. Te nem felejted el, te csak félreérted, de én elfelejtem.

Szóban nem beszéltünk meg semmit. Nem adtam tanácsot, nem  kötöttünk szerződést, nem ígértem semmit és te sem tartozol semmivel. Szóban csak könnyed, alkalmi társalgást folytattunk az ausztrál időjárásról, a gazdasági válság hatásairól és a koalákról.

Minden feladatról írásbeli szerződést kötünk. Minden pénzről számlát adok. Minden postai küldeményt nyugtázok.

Szakmai alapon történő bevándorlás

Lásd a Pontok c. oldalt.

Családi bevándorlásra

Azokat, akik ausztrál jegyessel, udvarlóval, élettárssal, házastárssal rendelkeznek. Írj már a kapcsolat kezdeti időszakában, mert már akkor meg kell kezdeni az információ- és bizonyítékgyűjtést. Nem lehet elég korán kezdeni.

Ausztrálián belül

Ha már Ausztráliában vagy, akkor mindenképpen hívj fel telefonon. A bevándorlási szabályok nagyon bonyolultak és veszélyes csapdákat is tartalmaznak.

Ha már itt vagy helyben, akkor drámaian csökkennek a bevándorlási lehetőségeid. Számolj arra, hogy azt fogom mondani, hogy menj vissza Magyarországra. Nagyon keveseknek adódik meg az a lehetőség, hogy helyben pályázhatnak egy jobb vízumra. Aki itt van és nem tudja előre, hogy milyen szigorúan kiszabott kényszerpályára került, az magára vessen.

Sürgős?

Ez az egész dolog nagyon lassú. Külön oldalt találsz a lehetséges várakozási időkről, csak keresgélj a tartalomjegyzékben. Az első emiltől akár évek is eltelhetnek addig, míg végre kiléphetsz a napfényre egy ausztrál reptéren. A szokásos várakozási idő, mától számítva legalább fél év. Nem lehet felgyorsítani vagy megsürgetni.

Ha mégis sürgős, akkor fordulj iskolaügynökhöz. Diákvízumot gyorsan adnak. Ha még sürgősebb, akkor kérj turista-vízumot, az még gyorsabb. Természetesen ezek nem jelentik azt a jó megoldást, amit az állandó lakosi vízum.

Mindent ellenőriznek

A Bevándorlási Hivatal nem vesz mindent készpénznek. Ellenőrzik, hogy a benyújtott papírok valódiak-e, a munkahelyek és iskolák, amikre hivatkozunk, valóban léteznek-e. Felhívják vagy felkeresik a munkáltatókat és az iskolákat is. Ha szükségesnek látják, akkor egészen komoly nyomozást is lefolytathatnak. Egy külön oldalon írok a hivatal nyomozási módszereiről.

Levelezési szabályok

Ezeket a szabályokat én ötlöttem ki, tehát nem kötelező betartani, de ha mégis követed őket, akkor sokat segítsz vele.

 • Nem tudok minden levélre válaszolni. Ha a leveled nem pattant vissza, akkor lehet, hogy megkaptam, de kénytelen voltam elsiklani fölötte. Sok érdeklődés fut be hozzám és a legtöbben olyan dolgokat kérdeznek, amiket ezen a honlapon már úgyis elmondtam. Ha komolyan gondolod a bevándorlást, akkor írj még egyszer.
 • Ha magyar idő szerint kora reggeltől kb. du. 1-ig írsz emailt, akkor még az is lehet, hogy perceken belül választ kapsz. Ha délután vagy este írsz, akkor ki kell várnod, hogy Ausztráliában újra reggel legyen. Ausztrália keleti partja ugyanis 8-10 órával a közép-európai idő előtt jár.
 • Kérlek, hogy ne kérdezz olyan dolgokat, amiket ezen a honlapon már elmondtam. Tudom, hogy hosszú, de hát ez már csak ilyen, nem lehet rövidebben elmondani.
 • A nekem küldött leveleidet és adataidat bizalmasan kezelem.
 • Tegezz nyugodtan. Olyan régen élek angol nyelvterületen, hogy nekem már ez a természetes. (A mai angolban nincs külön tegezés és magázás.)
 • Ha bele tudod szorítani a leveled lényegét a téma-sorba, az már fél győzelem. Jelenleg éppen egymillió levelet tárolok, aminek a témája ez: Kérdés. Ez a te oldaladon biztosan tökéletes eligazítást nyújt, de az enyémen az ilyenek többet jelentenének:
  • 26 éves programozó 4 éves gyakorlattal
  • A másolatokat postáztam
  • A 86-os kérdést nem értem
 • A levélben hagyd benne az előző levelem másolatát. Így azonnal látom, hogy miről is van szó.
 • Nagyon sok levelet kapok, ezért előfordulhat, hogy valamelyiket elfelejtem megválaszolni. Ha kések a válasszal, akkor csak figyelmeztess nyugodtan. Nekem ez a természetes. Még csak elnézést sem kell kérned.
 • Nagyon sokat segít rajtam és rajtad is, ha következetesen ugyanarról a címről, a saját nevedben írsz. Ez lehet fiktív név is, csak maradjon mindig ugyanaz, pl. Kukorica.Jancsi@gmail.hu
 • Arra a címre válaszolok, ahonnan a levél érkezett. Ha azt akarod, hogy más címre írjak, akkor arról a másikról küldd a levelet.

Csatolmányok

Beszkennelt dokumentumokat színes jpg formátumban küldj, ne pdf-ben!