Látnivalók

Sydney

Valamikor régen összeállítottam egy megnézendők listáját azoknak a látogatóimnak, akiket én vezetgettem itt Sydney-ben. Az ismert látványosságokat kihagytam, mert azokról kaphatsz éppen elég tájékoztatást másutt, pl.: Lonely Planet.

 • Bennszülöttekkel teli utca vagy park, pl. állami lakások lakótelepe körül – Redfern, Eveleigh Street
 • Nagyon új, felső középosztálybeli suburb [külváros] – Glenhaven, Windsor Downs, Denham Court, Terrey Hills
 • Régi, jó felső középosztálybeli suburb [külváros] – Wahroonga, Turramurra
 • Migrant heartland suburb [külváros] – Bankstown, Fairfield, Cabramatta, Leichardt, stb.
 • Müvészeti galléria: ausztrál festők vagy bennszülött népművésze
 • Az állam központi múzeuma és könyvtár
 • Az állami parlament
 • Művésznegyed – Paddington
 • Nagy bevásárlóközpont
 • Nagy hardware áruház
 • Chinatown
 • Mecset, buddhista templom, stb.
 • Nagybani halpiac a kikötőben
 • A kereskedelmi kikötő – Botany Bay
 • Egy jó nagy kör a helyi hajójárattal, pl. Circulay Quay – Manly
 • Hadikikötő – Wooloomooloo
 • Egy Centerlink hivatal
 • Államszövetségi épület a City-ben
 • Egyél amennyit bírsz rendszerű étterem
 • Suburban barbie (hússütés szabadtűzön), lehetőleg egy ozzi családnál
 • Lunch vagy dinner egy nagy RSL klubban, Bankstown
 • Lawn ball club
 • Golf club
 • Farmok a város környékén
 • Borvidék, borkóstolással – Hunter Valley
 • Természetjárás a bozótban, nemzeti park, állami erdő – Royal National Park, Blue Mountains, stb.
 • Tengeri fűrdőzés
 • Az első Life Savers Club – Bondi
 • Demo village és készülőben lévő suburb a város szélén
 • Magyar ház vagy klub – Punchbowl, Bonnyrigg, Plumpton
 • Nagybani zöldségpiac – Flemington
 • Ipari negyed
 • Egy sarki kocsma

Melbourne

Kropi, Melbourne 2011

Sok barátunk, ismerősök és ismeretlenek kérdezték már tőlünk, mit érdemes megnézni Melbourne és környékén, mennyi időt kell szánni a Nagy Óceáni Útra, egyáltalán hány nap kell ahhoz, hogy belekóstoljunk ebbe a multikulturális világvárosba és meglátogassuk Victoria azon részeit, amelyeket egy-két nap alatt Melbourne-ből kiindulva el lehet érni. Ez az útikalauz nekik szól.

Honnan is kezdjem? Melbourne egy -európai szemmel nézve- fiatal település, Ausztrália második legnagyobb városa, valamivel több, mint négymillió lakossal és közel száz nemzetiséggel. Az aranyláz óta az ország egyik üzleti központja, hatalmas területen fekszik, melynek 28%-a zöld terület. Ausztrália „sport fővárosa”, rengeteg sporteseménnyel, pezsgő kulturális élettel. Hogy ízelítőt kapjunk arról, hány nap kell(ene) Melbourne (és környékének) megismeréséhez, a látnivalókat csoportokba rendeztük, amelyek magukért beszélnek. Az egyes csoportoknál hozzávetőleges időtartamot is megadtunk, hogy könnyebb legyen a tervezés.

1. Közlekedés

A város felfedezésére kiterjedt, könnyen áttekinthető és tiszta tömegközlekedés áll a turisták rendelkezésére (vasút, villamos-hálózat, ingyenes városnéző villamos, ingyenes városnéző buszok, bérkerékpár hálózat, hajók Williamstownba). A parkolás drága és nehéz, a belvárost gyalogosan vagy tömegközlekedéssel könnyen be lehet járni.

2. Belvárosi séták

Ahogy egy nagyvároshoz illik, Melbourne tartalmas időtöltést kínál azon idelátogatóknak, akik fogékonyak az építészetre, a múzeumokra. A városnéző séta legegyszerűbb módja a „Melbourne Golden Mile” útvonal teljesítése. A főbb múzeumok a következők: a Királyi Kiállítási Épület (Royal Exibition Building), a börtön (Melbourne Gaol), a Nemzeti Képtár, a Városháza, Melbourne Múzeum, a Parlament épülete.

A legszebb templomokat itt találhatjuk: Szent Pál székesegyház, Szt. Patrick Székesegyház.

Kilátók, ahonnan lenyűgöző képet kapunk a városról: Rialto, Eureka Towers.

Melbourne híres a parkjairól, sétányairól, amelyek mindig felüdülést jelentenek: a Királyi Botanikus Kert (Royal Botanic Garden), az Alexandra garden, a Yarra sétány, Rippon Lea kastély és kertje.

3. Egy nap a Dandenong Ranges-ben

Aki nem akar távol menni Melbourne-től, de az ember alkotta szépségek után friss levegőt szippantana, annak mindenképpen ajánlunk egy napot a Dandenong Ranges Nemzeti Parkban. Rengeteg gondosan rendezett kert és jól kiépített túraútvonal áll a kirándulók rendelkezésére: kontinentális esőerdő, papagáj-etetés, a  Égigérő Mount Dandenong Kilátó, Rhododendron kerta szoborpark, a tulipán fesztivál, a Puffing Billy kisvasút.

4. Egy nap Philip Island-en

Egy újabb napos program a kirándulóknak a  Melbourne-től keletre, 1,5 óra alatt elérhető Philip Island. Itt található az általunk egyik legjobbnak tartott vadaspark, itt van egy koala rezervátum, hajótúrán meglátogatható egy hatalmas fókatelep, de esti programként mindenképpen ajánlott a törpepingvinek hazatérésének megtekintése.

5. Sport

Melbourne-t tartják Ausztrália sport fővárosának, az itt megrendezésre kerülő sporteseményeknek köszönhetően. A „nagyok közül” itt kerültek megrendezésre az olimpiai játékok 1956-ban, a Nemzetközösségi játékok 2005-ben, de évről-évre növekvő számban csábítják Melbourne-be a szurkolókat a visszatérő rendezvények: az Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság (Australian Open) januárban, Forma 1 (Grand Prix) márciusban, V8-as autóversenyek Sandown-ban, a motoros világkupa októberben vagy a Melbourne Cup lóverseny (novemberben).

A helyi (ausztrál) sportok mindig nagy tömegeket vonzanak, érdemes kilátogatni ezekre a rendezvényekre, amelyek igazi családi programok, legyen szó ausztrál fociról (footy), rögbiről vagy krikettről.

Ha csak saját magunk akarunk sportolni, erre is számos lehetőség nyílik, séta vagy futás az Albert parkban, úszás az óceánban vagy valamelyik uszodában.

6. Tengerpart

Melbourne egy öböl partján fekszik, amely hetven kilométer átmérőjű, kör alakú. Ha valaki nyáron érkezik a városba egy napot mindenképpen érdemes strandolással tölteni. Kiváló strandokat találunk St.Kildán, Elwoodban, Brightonban, Frankstonban, Sorrenton.

7. Vásárlás Melbourne-ben

Melbourne a boltkórosok mekkája. Itt mindenki megtalálhatja a számára megfelelő ajándékot, legyen szó opálról vagy filléres ajándékról, a luxustól az olcsó piacokig. Melbourne leghíresebb piaca a Queen Victoria Market.

8. Fesztiválok, ünnepek, rendezvények

A soknemzetiségű Melbourne szinte mindig tartogat valamilyen rendezvényt azoknak, akik szívesen kóstolnák meg más népek konyháját, esetleg ünnepelnének másokkal együtt: Ausztrália nap (január), Kínai Újév (január), Moomba fesztivál (március), Tulipán fesztivál (október), Melbourne Cup, a versenyt megelőző felvonulással (november), Éjszakai piac (december, január), Indonéz fesztivál, Új-Zéland fesztivál, a Nemzetközi Művézeti Fesztivál (október).

Melbourne találkozóhelye a Federation Square, ami alatt egy jó turista iroda is van, ahol további ötleteket kaphatunk a látnivalókhoz.

A városban közel 3000 étterem működik, biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja az izlésének megfelelőt, akár egy bohém reggeliről, egy kiadós ebédről, vagy az étterem villamoson elköltött vacsoráról van szó. A Yarra parton fekszik a déli földteke legnagyobb kaszinója a Crown, egy látogatást ez is megér a lángos szökőkúttal.

Aki a borokat szereti, annak a Yarra völgy borászatait ajánljuk.

9. Állatos programok

Ausztráliának a többi kontinenstől való nagy távolsága miatt egyedi élővilága alakult ki. Olyan, máshol nem látott állatok élnek itt, mint a kenguru, az emu, a wombat, a posszum, a kacsacsőrű emlős, a tasmán ördög vagy a dingó kutya. Az állatokkal az Állatkertben (Melbourne Zoo), vadasparkokban (Healesville, Phillip Island), nemzeti parkokban, parkokban vagy a lakott területektől távolabb egyszerűen vadon találkozhatunk velük.

A vízben élő állatokat a Melbourne Aquariumban lehet megnézni.

11. A Nagy Óceáni Út (Great Ocean Road)

Ez az a látványosság, amit nem szabad kihagyni. Igazából ez nem egy látványosság, hanem egy út, amit az első világháború emlékéért építettek. Jó pár látnivaló van az úton, és bár turistabusszal egy nap alatt letudható, autóval mégis könnyen el lehet tölteni rajta kettő vagy akár több napot is. Látványosságai: Lorne, Port Campbell, a 12 Apostol, Warrnambool. A kirándulást lehet kombinálni az aranyásók falujának (Ballarat) vagy Geelong meglátogatásával.
Kropi blogja

Cairns, a trópusokon

Zoo, Cairns 2012

Felvezetni kocsival Port Douglasbe. 1 óra oda, 1 vissza, az út meg a Great Ocean Road trópusi változata, nagyon szép. Kimenni hajóval az egyik szigetre, inkább Fitzroy mint Green. 50 perc hajóút oda, snorkelezés, korallok, halak, gyönyörű part. Bár nem homokos, hanem fehér, csörgő, törmelék korallból áll. De gyönyörű. Nyomjatok egy reggelit a Paradise Palms golfklub teraszán (a bár neve Fifty Nine), a trópusi golfpálya meg a landscaped garden a kis tóval, virágokkal, kacsával, mediterrán kőhíddal – nagyon szép. Legalább fél napot töltsétek el Palm Cove-on, az itt a menő beach, irtózatosan szép kis macskaköves esplanade óriási pálmákkal, jukkákkal meg paperbark fákkal, sok jó kis kávézó. Felmenni Kurandára, kis esőerdei falu egy 40 perces hegyi szerpentin tetején. Hullajó madárpark, de van koalás-kengurus állatkert is, van egy “venóm zoo”, van egy flying fox sanctuary, plusz ha ebédidőben mentek, a Kuranda Hotelben meg kell kóstolni a Guinness Pie-t. Esetleg mehettek felfelé libegővel, lefelé kisvasúttal? És még van egy csomó, ha megnéznétek a víztározót (Lake Morris, tök szép), a vízesés túrát (egy nap kocsival, 5-6 gyönyörű vízesés, fürödni is lehet bennük – Millaa Milla, Malanda, Zillie stb), csónakbérlés a Trinity Inletben, gokart, bungee, merülés, amit csak akartok.