Továbbképzés?

Reklámtáblák a sydney-i reptér közelében

Reklámtáblák a sydney-i reptér közelében

A szponzoráló munkáltatónak igazolni kell, hogy elég pénzt költött a helyi alkalmazottak továbbképzésére, különben nem kap engedélyt arra, hogy külföldit szponzoráljon. A Bevándorlási Hivatalban rájöttek arra, hogy ezt a továbbképzést érdemes lesz megkapargatni egy kicsit, hátha találnak valami.

Most már azt is kérik, hogy a munkáltató adja le a továbbképzésben részesült alkalmazottak nevét és mutassák be a végzésről a bizonyítványt. Ez utóbbi nem kötelező, ezt nem írja elő a Bevándorlási Szabályzat. Az alkalmazottra költeni kell, de az nem köteles tanulni. Ezt a hivatal be is látta és visszakozott, de nem igazán. Beígérte, hogy az oktatási intézményektől kérnek majd infót a képzésről. Abból sok minden kiderülhet.

Ez egy nagyon veszélyes helyzet itt. Ha te, mint szponzorált munkavállaló abban reménykedsz, hogy a munkáltatód megteszi a szükséges lépéseket, hogy szponzorálni tudjon téged, akkor nem csak a munkáltatóban kell megbíznod, hanem egy külső oktatási intézményben is, aminek a létéről eddig talán nem is tudtál.

Ez sajnos az egész bevándorlási folyamatra jellemző: valaki másnak kell jól viselkedni, mert különben téged büntetnek meg. Nem nevezik büntetésnek a dolgot, de attól az még büntetés marad.

Egy gyakori szakma gyakori szponzorálásának indult

A közelmúltban én is csináltam egy pontosan ilyen szakmai szponzorálást, de akkor még nem találkoztam ezekkel a kérdésekkel. A hivatal nagyon alapos és kukacos lett. Jó sok infót bekérnek, hogy legyen mibe belekötni:

  • a vállalat igazgatóinak és tulajdonosainak névsora
  • minden egyes alkalmazott adójelentése
  • munkajogi összegzés minden egyes alkalmazottról
  • teljes vállalati szervezeti ábra, nevekkel, beosztásokkal
  • a szponzorált munkavállalóval azonos polcon, de más fajta beosztásban lévő alkalmazottak munkaszerződései
  • a vezérigazgató nyilatkozzon, hogy miért valódi ez az üresedés, amit most külföldivel akar betöltetni

Na most, képzeld el, hogy szerencsétlen beosztott vagy egy ilyen cégnél és ezeket követeli a Bevándorlási Hivatal. Odamégy a főnökhöz és azt mondod neki, hogy adjon ki mindenféle bizalmas pénzügyi adatot az összes alkalmazottról? Pláne a veled azonos szinten lévőkről?

Standard