Nagyban megy a játék

A gerenda, amin a csótány megpihent, 7,5 cm vastag.

A gerenda, amin a csótány megpihent, 7,5 cm vastag

Bűnszövetkezetek és korrupt hivatalnokok! Eljutottunk hát ezekbe a magasságokba is. Azt írja az újság, azt mutatja a tévé és arról számol be a bevándorlási államtitkár, hogy most már nagyban megy a játék.

A két legrosszabbul megcsinált vízumot, a 457-es ideiglenes munkavállalóit és a diákvízumot használják fel leggyakrabban, de a politikai menedék (protection) is megteszi.

Joseph Petyanszki (Petyánszki József?), aki a Bevándorlási Hivatal nyomozati osztályát vezette 2007 és 2013 között, azt állítja, hogy a hivatal több tízezer csalást nézett el, amit bevándorlási ügynökök és munkáltatók követtek el.

Az újság még folyamatábrával is szemlélteti a leggyakoribb csalási módszert:

  1. A pályázó lepenget 50 000 dollárt a közvetítőnek.
  2. A közvetítő ad egy-egy részt a bevándorlási ügynöknek és a munkáltatónak is vagy pedig talál egy korrupt bevándorlási hivatalnokot, aki majd előmozdítja az ügyet.
  3. A bevándorlási ügynök és a munkáltató kitalál egy kamu munkahelyet, amihez legyártják a szükséges szponzorálási dokumentumokat.
  4. A munkavállaló megkapja a munkát és a vízumot is.
  5. Az előírt jó bért csak úgy kapja meg, hogy ő maga odaadja a munkáltatónak, aki fizetésként átutalja a bankszámlára, no meg levonja belőle az adót.

Ezek a módszerek már régtől jól ismertek. Itt a Bevándorlási Hírekben is jó néhányszor írtam róluk. Mi akkor az újság? Hát az, hogy most már nagyban csinálják. Eddig csak egyedi esetekről és kis kaliberű csalás-sorozatokról hallottam, de most kiderült, hogy nagyban megy a dolog.

Nem csak az újságból tudom ezeket. Hónapokkal vagy akár évekkel hamarabb tudok a stikákról és bulikról, mint a sajtó. Szakmai körökben gyorsan felbukkan minden. A sértettek fellebbeznek vagy más megoldást keresnek és akkor mindent kitálalnak. A vallomásaik megjelennek a bírósági iratokban vagy a belső szakmai értesítőkben. Néha meg itt landolnak az íróasztalomon, mert valamelyik érintett fél átküldi nekem.

Ez a hír viszont váratlanul ért. Nem hallottam ezekről a nagy számokról és erről a szervezettségről. A Bevándorlási Hivatalban van a központi adatbázis, ott tudnak mindenről, az ujjlenyomattól kezdve a szüleink házassági évfordulójáig mindenről. Petyánszki azt állítja, hogy ezerszám tárt fel csalásokat, de ezekből soha nem lett vádemelés.

Pezzullo államtitkár csak az elmúlt 12 hónapban 132 korrupciós esetet jelentett fel. Ezekben bevándorlási hivatalnok is benne voltak, természetesen, mert valakit korrumpálni kellett, kérem.

http://www.smh.com.au/national/corruption-and-crime-syndicates-threaten-australias-border-security-20160622-gpp72z.html

Standard