Fészbúk – feljelentőhely

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eredeti ausztrál falfirka a környéken

A Facebookon van oldala a Bevándorlási Hivatalnak is. Ezen tették közé a bevándorlási csalás egyik fajtáját, hogy ezzel is figyelmeztessék a népet arra, hogy ez bizony csalás. Íme az első példa:
Rosey vállalkozása Mohamedet infótech állásra szponzorálja. Rosey világosan közli, hogy nem bír annyit fizetni, amennyi elő van írva. Mohamed felesége, Fatima felajánlja hogy hajlandó fél fizetésért telesem munkát végezni, csak Rosey szponzorálja Mohamedet. Rosey belemegy az alkuba. A vállalat könyvelője észreveszi, hogy Fatima nem kap rendes pénzt és névtelen feljelentést tesz a Bevándorlási Hivatalnál. A hivatal lecsap, Rosey pénzbüntetést kap, Mohamed és Fatima vízumát bevonják és el kell hagyniuk Ausztráliát.
Igazán a hozzászólások érdekesek. Figyeljétek meg, mindenki ázsiai: elsősorban indiaiak, de egy koreai is. Hol vannak a magyarok? Ááá, azok is itt vannak, de túl kevesen ahhoz, hogy feltűnjenek. A feljelentésre hajlamos versenytársak talán nem is tudnak olyan jól angolul, mint az indiaiak. Megnyugtatok minden érdeklődőt, a magyarság létszámával arányosan részt vesz a buliban. Csak éppen nem tűnik fel.

Chowdhary Tamanash, Melbourne VIC

A 457-es vízum egy nagy szélhámosság és minden nappal rosszabb lesz. A fórumokról ismerek néhány embert, akik állandó lakosit (189-es vagy 190-es alosztályút) szereztek, hamis külföldi tapasztalatra hivatkozva. Tudom, hogy feljelenthetjük őket, de a Bevándorlási Hivatal felelőssége, hogy ilyen csalás ne legyen. A törvények és a szabályok túl lazák. A hivatal nem foglalkozik a külföldi tapasztalat leellenőrzésével.

Surjit Surjit, Ceduna SA

A könyvelő névtelen feljelentést tett, de most ez nyilvánosságra került. Szerintem Rosey beperelheti a könyvelőt a bizalmas adatok kiadásáért.

Deep Taggar, Adelaide SA

Sok olyan éttermet ismerek, ahol kizsákmányolják a dolgozókat. Alulfizetik őket a szponzorálásért cserébe. Egy melbourne-i cég, amely 6 éttermet is üzemeltet, minden dolgozója külföldi diák és mind belement abba, hogy heti 50 órát dolgozzon {20 órát enged a diákvízum} és kevesebb fizetést kapjon, cserébe majd szponzorálják, ha befejezte az iskolát.

Van olyan is, aki nem tétovázik, hanem megadja a munkahely címét is:

Meherbaan Beparwah Bulleywatt, Sydney

40 Advantage Road, Highett címen működő pékség csomagoló munkást pékként szponzorál. Ez nem helyes. Bejelentettem a Bevándorlási Hivatalnak, de semmi sem történt.

Kamal Kaur, Central Queensland University

Magam is feljelentettem egy céget, amelyik nem fizet adót, illegálisokat alkalmaz, tönkreteszi a versenytársait, de semmi eredménye. Hol a törvény és az igazság?

Amikor megpróbáltam az illegálisokat bejelenteni, a hivatalnok rákérdezett az útlevél-számukra. Komolyan gondolta? Ausztrálok küszködnek a megélhetésért, míg a törvényszegők vígan vannak.

Adnan Aswad, Sydney NSW

Sok étterem és nagykereskedő csinálja ezt, főleg az indiai és a bangladeshi közösségekben. Pénzt kérnek a diákoktól, aztán nem is tanulnak, hanem a pénzért cserébe szponzorálást kapnak a cégtulajdonostól. Valójában nem is ott dolgoznak, hanem valahol másutt, vagy taxiznak. A Bevándorlási Hivatalnak rendesen ki kéne vizsgálni ezeket az ügyeket. A bangladeshi céges szponzorálások szinte mind hamisak. Csak kitalálnak valami és a könyvelő meg a jogász segít nekik.

Yongho Kwon, Sydney NSW

A kínai és koreai éttermek többsége is! Ha a Bevándorlási Hivatal kivizsgálná ezeket a vendéglátó helyeket, akkor a 457-es vízumok száma jelentősen visszaesne. Ez persze a Bevándorlási Hivatalnak is jelentős anyagi veszteséget jelentene.

Nem csak a vendéglátásban van így. A marketing- és értékesítési-menedzser vagy a marketing-specialista pozíciók az ázsiai fűszeresek, kis külkereskedelmi cégek esetén. Az a véleményem, hogy ha egy független hatóság vizsgálná át, akkor az egész 457-es vízum-rendszer összeomlana.

Jagdeep Singh, Melbourne VIC

Egy indiai fiú, aki 457-esen volt, 50 000 dollárt fizetett ki 2016-ban és már meg is kapta az állandó lakosi vízumot. Most ő ajánl 457-es szponzorálást egy másik diáknak. Ez egy játszma. Bejelentettem a Bevándorlási Hivatalnak, de nem intézkedtek. Tessék, akkor itt vannak az adatai:

kamaldeep singh . date of birth 1/11/1987. Suburb ( taigum ) brisbane . facebook id : singhkamalsaini

https://www.facebook.com/singhkamalsaini?fref=ts

A történelmi hűség kedvéért idézem az angol eredetit:

Australian Department of Immigration and Border Protection
4 February ·

Rosey’s company is sponsoring Mohamed as an IT analyst. Rosey advises Mohamed that she cannot afford to sponsor him for permanent residence. Mohamed’s wife, Fatima, offers to work for Rosey for half pay, in return for sponsoring Mohamed so they can both stay in Australia. Rosey agrees. The company’s accountant notices that Fatima is not being paid and informs the Department anonymously. The Department investigates and finds that Rosey received a benefit, and Mohamed and Fatima provided a benefit, in return for sponsorship. Rosey is heavily fined and Mohamed’s and Fatima’s visas are cancelled. The offence is recorded on Rosey’s immigration record, which will affect her ability to obtain sponsorship for future workers. Mohamed’s and Fatima’s visas are cancelled and they are forced to leave Australia.
It is now illegal for persons to ask for, receive, offer or provide a benefit in return for work visa sponsorship or related employment. Significant penalties apply for people engaged in these activities. For more information, visit: www.border.gov.au/Trav/Work/Work-1

Chowdhary Tamanash, Melbourne VIC
457 is a big scam and its getting worse every passing day. Through forums i know few who managed to obtain 189/190 by showing fake International Experience….I know we can report it but its the responsibility of Department to verify it and make sure NO fraud is taking place….Laws and Rules are too lenient…Department dont bother to verify oversees experience and Qualification….

Surjit Surjit, Ceduna SA

Accountant noticed and reported to department ANONYMOUSLY but now you telling everybody his action
I guess he can be sued by Rosey for privacy breach or providing information to 3rd party !!()

Deep Taggar Chef at Morphettville Racecourse, Adelaide SA

I have no idea why department cancelling visas? They should get them their money back and give them a visa for 6 months atleast cause it is very very rare case that you can find a sponser in same field in 3 months, There are many restaurants i know they are exploiting workers rights and under paying them for their sponser i know 1 typical company in melbourne who got abt 6 restaurants and all the guys working there are international students and they all are agreed or force by owner to get less pay and work 50 hours and get a sponser after their study finishes

Meherbaan Beparwah Bulleywatt, probably Sydney

Bakery shop in 40 advantage road highett, victoria sponsoring packer as baker. There is a person gourav working as packer recently applied for nomination. That is totally wrong I write to immigration earlier as well but they dont want to take any action. So no point of complaining

Like · Reply · 6 February at 19:17

Kamal Kaur, Works at CQUniversity Australia

Kamal Kaur Yes I myself registered a complaint about a business which has never been following laws, killing other businesses which are paying TAXES, But this business is working on personal ABN, never paid PAYG, never paid any TAX, just beating the market with illegal workers, BUT NO ACTION SO FAR after so many complaints…Where is LAW & JUSTICE? FRUSTRATED.

Kamal Kaur
Kamal Kaur We are law abiding tax payer business owners, but waiting for Justice as another businesses are employing ILLEGAL family members, WAITING FOR THE JUSTICE, BEFORE we have to CLOSE our doors and say good bye to our AUSTRALIAN

Kamal Kaur
Kamal Kaur Australian Department of Immigration and Border Protection There is a business which is openly employing ILLEGAL immigrants for last 3 years. Whenever somebody tried to complaint about this business, officers asked about Passport Number for such illegal immigrants…SERIOUSLY? Australian people are struggling for jobs, lots of businesses which are trying to do right things and employing Australian nationals are closing doors due to bad economy. On the other hand wrong doers are flourishing without any fear of law….Frustrating.

Adnan Aswad, Sydney NSW
Adnan Aswad still so many people doing it specially in Bangladeshi, Indian communities. Here is lots of restaurants and grocery wholesale business doing this and getting money from them who came here as students visa and at the end not doing any study and give money to business owner to get work sensorship. And that person work in different business cash in hand or drive taxi. which is reality. Department of immigration should look after these matters in proper way. All are the bangladeshi business sponsership is almost fake. They just made up things and lawyer and accountant just help them out….

Yongho Kwon, Sydney NSW

Yongho Kwon Please including majority of Chinese and Korean restaurants..haha…If the immigration department’s truly investigating the applications done by those ethic groups in the hospitality industries, I bet the number of 457 visa applications will be dropped significantly, which could lead huge deficit for the immigration department (could face at least A$ 60m loss, if 30% of 457 visa applications were frauds). In addition, not just hospitality industry, majority of marketing/sales managers or marketing specialists positions for Asian groceries, small exporters or importers. I believe if independent authorities would have investigated all the applications, the Australian 457 visa system would have been collapsed…TOO BIG TO FAIL..LOL..

Jagdeep Singh, Melbourne VIC

Jagdeep Singh One indian boy pay 50000 $ for 457 visa in 2013 now in feb he got permanent residency …. Australian immigration are fool . contect me i will give full detail of that boy .

Jagdeep Singh
Jagdeep Singh Australian immigration is not taking any action against my report one indian boy on 457 visa got permanent residency in feb 2016 by paying 50000$ . now he is offering 457 visa to another student …… . this is a game …. This is my four report ….. Take action …..

Jagdeep Singh I reported but no action taken by department . i tried to report again but error coming . i give you his detail here : name kamaldeep singh . date of birth 1/11/1987. Suburb ( taigum ) brisbane . facebook id : singhkamalsaini …. Thank you

Australian Department of Immigration and Border Protection
18 February ·

Sergio owns a restaurant and is approached by Saskia who is a qualified chef on a student visa. Saskia wants to stay in Australia following her studies and asks Sergio to sponsor her. Sergio refuses as he has no jobs available. Saskia tells Sergio that she will give him her car which is worth $30,000 if he sponsors her. Sergio knows this offer is illegal so he says no, but Saskia continues to exert pressure on him. Sergio reports Saskia’s behaviour to the Department. The Department investigates and finds that Saskia offered Sergio a benefit in return for sponsorship. Saskia’s visa is cancelled, forcing her to leave Australia, and she is fined over $5,000.
It is now illegal for persons to ask for, receive, offer or provide a benefit in return for work visa sponsorship or related employment. Significant penalties apply for people engaged in these activities. For more information, visit: www.border.gov.au/Trav/Work/Work-1

Meherbaan Beparwah Bulleywatt
Meherbaan Beparwah Bulleywatt BAKERY LAVITO AT 40 ADVANTAGE ROAD, HIGHETT VICTORIA. RECENTLY SPONSORED PACKER AS BAKER, THIS IS CLEARLY CHEAT AND VIOLATION OF IMMIGRATION LAW.

Shyam Arno i have question in my mind and just thought sharing here. i came here with PR visa through my trade qulification and experience. but after coming here i c many indian have the same PR visa. but most of them dont no anything about their trade or work. then how can they get visa in australia. if its easy then even i can bring my own people here to settledown.

Standard